Sari la conținut
Home » Nutreț pentru păsări și porci obținut din proteină de insecte! Decizia Uniunii Europene

Nutreț pentru păsări și porci obținut din proteină de insecte! Decizia Uniunii Europene

  • de

Nutreț pentru păsări și porci obținut din proteină de insecte! Decizia Uniunii Europene.

Impuls semnificativ pentru noua industrie!

Proteinele obținute din insecte ar urma să fie folosite pentru a produce nutrețul necesar păsărilor și porcilor, după o decizie a Uniunii Europene.

La începutul acestui an, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că viermele de făină este sigur pentru consumul uman, atât ca atare cât şi ca aditiv pudră. Opinia exprimată de EFSA este doar primul pas în procesul la finalul căruia autorităţile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri şi alte produse alimentare care să conţină insecte printre ingrediente.

Potrivit Agerpres, cea mai mare parte din cerere va veni din sectorul creşterii animalelor, deşi până la 10% din producţia de insecte a Europei ar putea merge spre consumul uman, susţine International Platform of Insects for Food and Feed.

Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.

Insectele ar putea deveni o sursă mai sustenabilă de proteine graţie impactului lor mai redus asupra mediului înconjurător şi a valorii nutriţionale ridicate, ceea ce a atras atenţia unor giganţi din industria agro-alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA.

Potrivit firmei de consultanţă Arcluster Pte., creşterea insectelor în ferme va înregistra un salt de zece ori, depăşind o valoare de 4,1 miliarde de dolari la nivel global în 2025.

În plus, interdicţiile cu privire la hrănirea şeptelului cu animale din aceeaşi specie, şi cea privind folosirea de proteine animale ca nutreţ pentru vaci şi oi, vor rămâne în vigoare.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile.

Nutreț pentru păsări și porci