Viermele-robot, armă biologică sau colac de salvare? Știința a ajuns la standarde înalte. O creatură mică de 1 mm, inventată de oamenii de știință chinezi, poate fi armă biologică sau colac de salvare?

The South China Morning Post a anunțat ultima descoperire ce ar putea salva milioane de oameni bolnavi. Oamenii de știință din Shenzhen au dezvoltat un vierme-robot, care poate intra în corpul uman, de-a lungul vaselor sanguine până la neuroni.

Alimentați de un generator extern de câmp magnetic, viermii se strecoare prin cele mai înguste locuri din corpul uman.

Cercetătorul Xu Tiantian, șef al proiectului de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen, Academia Chineză de Științe, spune că viermii robotici vor permite medicilor să livreze medicamente direct la tumoarea pacientului, apoi viermii vor fi scoşi din corp după ce operațiunea este finalizată.

„Scopul nostru nu este să dezvoltăm o armă biologică”

Conform unei legende despre magia neagră din sudul Chinei, cunoscută sub numele de Gu, era o creatură mică similară cu un vierme care putea fi cultivată și folosită pentru a controla mintea unei persoane. Iar acum, echipa condusă de cercetători din Shenzhen a creat un vierme-robot care ar putea intra în corpul uman, să se deplaseze de-a lungul vaselor de sânge și să se conecteze la neuroni. „Într-un fel este similar cu Gu”, a spus Xu Tiantian. „Dar scopul nostru nu este dezvoltarea unei arme biologice. Este invers”.

Viermii robotici sunt alimentați de un generator extern de câmp magnetic. Micile creaturi  își pot schimba culoarea în diferite medii, deoarece sunt realizaţi dintr-un material sensibil la temperatură, potrivit celor relatate de scmp.