Sari la conținut
Home » Noțiuni de prim ajutor pentru câini care se sufocă. Manevra Heimlich pentru animalul de companie

Noțiuni de prim ajutor pentru câini care se sufocă. Manevra Heimlich pentru animalul de companie

sursă foto: e-vet.ro

Înecul la câini este o urgență frecventă. De obicei, este cauzată de un obiect străin care rămâne blocat în gât sau de obiecte care se înfășoară strâns în jurul gâtului. Poate pune în pericol viața, așa că este vital să vă contactați imediat veterinarul.

Câinele meu se sufocă, cum îmi dau seama?

Semnele care indică faptul că animalul de companie se sufocă includ suferință extremă, multă salivă și bale la gură și faptul că animalul de companie scoate sunete de sufocare. De asemenea, se poate freca cu fața de pământ, poate avea căscaturi și poate avea repulsii.

În cazul în care obiectul provoacă dificultăți de respirație, puteți observa, de asemenea, tuse și o culoare albastră a pielii și a membranelor mucoase. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la colapsul acestuia.

Acțiunea rapidă este vitală atunci când câinele se sufocă, în special dacă există o obstrucție respiratorie sau gaguri constante. Contactați-vă imediat medicul veterinar.

În timp ce primul ajutor, cum ar fi manevra Heimlich pentru câini, poate fi încercat acasă, acesta nu trebuie să întârzie călătoria la veterinar și nu trebuie continuat mai mult de un minut sau cel mult două, deoarece aceasta poate fi diferența dintre viață și moarte.

Primul ajutor nu funcționează, ce rămâne de făcut

Dacă primul ajutor nu funcționează în decurs de unul sau două minute, mergeți la veterinar cât mai repede posibil, deoarece întârzierea poate însemna diferența dintre viață și moarte pentru câinele dumneavoastră.

Atunci când câinele dumneavoastră se sufocă ar trebui să:

să vă imobilizați câinele – câinii care se sufocă se vor zbate și ar putea mușca în panică

să folosiți cu grijă o foarfecă pentru a tăia orice obiect înfășurat în jurul gâtului; deschideți gura și priviți înăuntru
folosiți o pereche mare de pensete pentru a recupera sau sparge orice obiect pe care îl puteți vedea
nu împingeți niciodată un obiect cu degetele dacă acesta se află în partea din spate a gâtului;
nu vă băgați niciodată degetele în gât dacă nu se vede niciun obiect, deoarece acest lucru poate provoca leziuni ale țesuturilor delicate din spatele gâtului.

Obiectele mari, cum ar fi bilele de piele crudă, pot fi uneori dislocate prin aplicarea unei presiuni ferme cu ambele degete mari sub maxilarul de la baza gâtului și împingând în față.

Există o manevră Heimlich pentru câini?

În cazul în care câinele dumneavoastră s-a prăbușit și nu poate respira, puteți încerca o variantă a manevrei Heimlich pentru câini.

Pentru a efectua manevra Heimlich:

Pentru câinii de talie mică, țineți-i spatele lipit de stomacul dumneavoastră (capul în sus, labele în jos) și găsiți golul moale de sub coaste. Pumnul închis ar trebui să se potrivească în acest loc. Trageți în sus și înăuntru de două sau trei ori, spre propria burtă, folosind o mișcare de împingere.

Pentru câinii prea mari pentru a fi ridicați, așezați-l pe o parte și îngenuncheați în spatele lui. Plasați-vă pumnul închis în golul de sub cutia toracică și împingeți brusc în sus și în interior, în direcția capului câinelui și a genunchilor dumneavoastră.

Nu faceți acest lucru decât în situații de urgență grave, deoarece poate provoca leziuni la nivelul pieptului, iar câinele dumneavoastră va trebui să fie verificat ulterior de un medic veterinar. În cele mai multe cazuri, eliminarea obstrucției de sufocare permite câinelui să înceapă să respire din nou de unul singur.

Care este tratamentul pentru un câine care se sufocă?

În cazul unei obstrucții complete, medicul veterinar poate efectua o traheotomie de urgență – o procedură rapidă care îi permite să treacă un tub de respirație de la gât direct în trahee. Acest lucru ocolește obstrucția, permițându-i animalului de companie să respire până când aceasta este îndepărtată. În cel mai rău caz, este posibil ca medicul veterinar să nu poată resuscita un câine care a încetat să mai respire.

Câinele meu a încetat să se mai înece, ar trebui să merg totuși la un veterinar?

Câinele ar trebui să fie consultat totuși un veterinar chiar dacă nu se mai îneacă. Unii câini își mușcă propria limbă sau interiorul gurii, în timp ce obiectul străin ar fi putut lăsa escoriații, iar câinii care au primit manevra Heimlich trebuie verificați pentru traumatisme toracice.

Traumatismul din interiorul gurii sau al gâtului poate dura mai multe zile pentru a se vindeca și, de asemenea, poate face dificilă sau dureroasă pentru câine mâncarea obișnuită. Poate fi de ajutor să se înmoaie hrana normală, trecând-o prin blender cu apă caldă. Medicul veterinar poate distribui analgezice pentru a ajuta în timpul perioadei de recuperare, informează vets-now.com.