Sari la conținut
Home » Pisica și primul contact cu lumea „reală”. La ce vârstă este indicat să vă lăsați animalul de companie afară

Pisica și primul contact cu lumea „reală”. La ce vârstă este indicat să vă lăsați animalul de companie afară

Înainte de a permite pisicuței sau motanului să iasă afară, asigurați-vă că are un mijloc de identificare, fie o zgardă bine fixată cu o etichetă (cu numărul de telefon), fie, în mod ideal, un microcip de identificare implantat sub piele, la nivelul gâtului.

Înainte de orice ieșire în aer liber, merită să vă gândiți cum intenționați să oferiți pisicii sau pisoiului dumneavoastră acces în aer liber pe termen lung. Dacă sunteți acasă pentru perioade mari de timp în timpul zilei, ați putea lua în considerare posibilitatea de a permite accesul „la cerere” prin ușa din spate sau printr-o fereastră poziționată convenabil, de exemplu.

La ce vârstă este indicat să vă lăsați pisica afară

Cu toate acestea, dacă sunteți plecat la serviciu în timpul zilei, este posibil să preferați să instalați o clapetă pentru pisici. Este posibil să doriți să vă închideți pisica la amurg, astfel încât să poată rămâne în casă pe timp de noapte, sau să îi limitați accesul afară în momentele în care traficul local este aglomerat.

Din cauza potențialului de infectare cu boli precum enterita sau gripa pisicii, pisoiul dumneavoastră nu ar trebui să aibă voie să iasă afară decât după cel puțin o săptămână de la terminarea primului ciclu de vaccinare, la vârsta de aproximativ 13-14 săptămâni (în funcție de vaccin).

Apoi, îl puteți lăsa să exploreze afară dacă este supravegheat. După ce este complet vaccinat și s-a obișnuit să trăiască în casă, puteți începe să îi permiteți pisoiului să iasă puțin mai mult afară. Cu toate acestea, înainte de a permite accesul liber al pisoiului asigurați-vă că a fost sterilizat (în jurul vârstei de 4 luni).

Măsuri de siguranță înainte de a vă lăsa pisica afară

De asemenea, ar trebui să vă asigurați că grădina este sigură pentru pisoiul dumneavoastră, acoperind orice iaz, blocând orice gaură din gard și îndepărtând orice substanțe sau obiecte de grădină potențial periculoase, cum ar fi produse de conservare a lemnului, insecticide, instrumente ascuțite etc.

pisici abandonate

Alegeți o zi uscată (dacă este posibil) și un moment liniștit în care vă puteți însoți pisoiul afară, permițându-i să exploreze noul mediu. Alte pisici, câini care ar putea lătra sau copii care țipă în grădina vecinului, sunt mai bine evitate în primele două excursii, astfel încât pisoiul să se poată concentra asupra dumneavoastră și să nu se sperie.

Continuați să vă însoțiți pisoiul până când acesta se obișnuiește cu grădina dumneavoastră și poate găsi fără dificultate drumul înapoi spre casă. Cel mai bine este să nu vă lăsați pisoiul afară singur până la vârsta de 6 luni și este esențial ca acesta să fie sterilizat (începând cu vârsta de 4 luni) înainte de a-i permite accesul nesupravegheat.

Unii proprietari de pisici preferă să reducă la minimum riscurile accesului în aer liber, menținând în același timp nivelul ridicat de îmbogățire pe care îl oferă aerul liber, prin crearea unui teritoriu exterior controlat pentru pisoiul lor.

Creați un mediu securizat pentru animalul de companie

În funcție de mărimea grădinii și de caracteristicile acesteia, opțiunile includ: Bariere de gard pentru animalul de companie: Ideal dacă aveți un gard existent, la care puteți atașa o barieră suspendată.

Garduri pentru pisici care pot fi folosite pentru a secționa părți ale grădinii dvs. sau folosite acolo unde există gard viu de lighean. Unii oameni iau pisici adulte care nu au mai ieșit niciodată afară și se întreabă dacă se vor putea adapta la ieșirea în lumea mare.

Pisicuță care își cară puiuțul: sursă foto: veterinarladomiciliu.ro

Dar este uimitor cât de adaptabile sunt pisicile și există multe exemple de pisici care au dus o existență de interior în cea mai mare parte a vieții lor, bucurându-se de oportunitatea de a ieși afară într-un mediu nou. Este posibil să fie puțin nervoase la început, dar majoritatea se acomodează ca o rață la apă.

Unele chiar și vânează și este fascinant să te gândești că toate aceste comportamente instinctive au stat în stare latentă, dar pot să revină la viață atunci când pisica are ocazia de a face ceea ce îi vine natural, potrivit icatcare.org.