Sari la conținut
Home » Nevoile nutriționale ale câinilor în funcție de vârstă. Hrană pentru căței vs. hrană pentru câini adulți

Nevoile nutriționale ale câinilor în funcție de vârstă. Hrană pentru căței vs. hrană pentru câini adulți

pui de câini; sursă foto: Daily Paws

În primul lor an de viață, sarcina unui cățeluș este să crească, să învețe și să se maturizeze de la comportamente și interacțiuni sociale până la creșterea fizică.

Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că puii au nevoi nutriționale foarte diferite de cele ale câinilor adulți. De fapt, pentru a evita probleme grave de sănătate, cum ar fi fracturi ale oaselor, boli de inimă sau probleme cu măduva osoasă, este extrem de important ca puii să fie hrăniți cu diete formulate special pentru ei.

sursă foto: petkeen.com
sursă foto: petkeen.com

Hrană pentru căței vs. hrană pentru câini adulți

Atunci când formulează o hrană care să susțină nevoile nutriționale ale cățeilor, companiile producătoare de hrană pentru animale de companie acordă o atenție deosebită următoarelor componente:

Proteine și aminoacizi

Proteinele alimentare și aminoacizii sunt componente importante pentru creșterea mușchilor și a organelor. Cățeii au nevoie de un procent mai mare de calorii din proteine decât câinii adulți.

Acest lucru înseamnă că raportul dintre proteine și alte surse de energie este foarte important în hrana unui cățeluș, chiar dacă dieta are o cantitate totală de proteine similară cu cea a unei alimente pentru adulți.

Grăsimi

Grăsimea este o sursă excelentă de energie pentru cățelul mereu în mișcare, deoarece conține de două ori mai multe calorii decât proteinele sau carbohidrații. De asemenea, este important ca puii să primească suficiente grăsimi pentru a ajuta la absorbția anumitor vitamine (cunoscute sub numele de vitamine liposolubile).

Conținutul de grăsimi din alimentele pentru căței ar trebui să fie mai mare decât cel din alimentele pentru câini adulți, dar nu atât de mare încât să provoace obezitate sau rate de creștere accelerate.

Acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 susțin dezvoltarea creierului, vederea și sănătatea pielii la căței. Odată ce cățeii sunt înțărcați, este important ca aceștia să obțină acizi grași precum DHA (acid docosahexaenoic) din alimentația lor, de obicei dintr-o sursă de pește sau ulei de pește, deoarece nu îi mai primesc din alăptare.

Minerale

Mineralele, cum ar fi calciul și fosforul, sunt esențiale pentru dezvoltarea scheletului cățelușilor. Sodiul și clorura sunt importante pentru funcția musculară și cardiacă. În general, cățeii au nevoie de mai mult calciu decât câinii adulți, dar cățeii de rasă mare (cei care vor avea peste 50 de kilograme la vârsta adultă) pot fi foarte sensibili la un exces de calciu sau la un raport calciu-fosfor necorespunzător. Dacă aveți un cățel de rasă mare, căutați diete făcute special pentru căței de talie mare.

Vitamine

Deși vitaminele ajută câinii să utilizeze substanțele nutritive, majoritatea sunt necesare doar în cantități mici. Adesea, veți găsi cantități similare de vitamine în alimentele pentru căței și pentru câini adulți. Un cățeluș sănătos nu ar trebui să aibă nevoie de suplimente de vitamine dacă îl hrăniți cu o dietă echilibrată.

Calorii

Conținutul de calorii este direct legat de conținutul de grăsimi, carbohidrați și proteine din hrană. Densitatea calorică a hranei pentru căței este, în general, mai mare decât cea a hranei pentru câini adulți. Acestea fiind spuse, există o limită a numărului de calorii pe care ar trebui să le aibă un cățeluș, care poate varia în funcție de rasă și chiar de individ.

Este foarte important să monitorizați împreună cu medicul veterinar starea corporală și ritmul de creștere al cățelușului dumneavoastră pentru a vă asigura că nu crește prea repede, ceea ce poate cauza obezitate și deformări ale scheletului.

Pot mânca cățeii toate dietele pentru toate etapele vieții?

Unele diete respectă standardele atât pentru creștere, cât și pentru întreținerea la vârsta adultă. Aceste diete vor menționa că sunt formulate pentru toate etapele de viață. Deoarece sunt formulate conform standardelor minime pentru creștere, ele sunt bune pentru a hrăni cățeii de rasă mică sau medie.

Acestea fiind spuse, este posibil ca aceste diete să fie prea bogate în calorii pentru mulți câini adulți și să nu fie adecvate pentru cățeii de rasă mare, așa că ar putea fi util să discutați acest aspect cu medicul veterinar.

Verificând declarația AAFCO privind adecvarea nutrițională și alegând o companie producătoare de hrană pentru animale de companie cu experiență, bune practici de cercetare și proceduri bune de control al calității, veți alege probabil o hrană excelentă pentru căței. Asigurarea unei alimentații adecvate pentru nevoile specifice ale cățelușului dvs. îi va pregăti pentru o viață lungă și sănătoasă, potrivit petmd.com.