Sari la conținut
Home » Surse adecvate de hrană pentru câini: ce carne pot mânca. Importanța proteinelor și valoarea biologică

Surse adecvate de hrană pentru câini: ce carne pot mânca. Importanța proteinelor și valoarea biologică

sursă foto: thenews.co.ro

Proteinele sunt o parte esențială a dietei câinelui dumneavoastră. Dar care sunt cele mai bune surse de proteine? Într-un cuvânt, sunt alimentele bogate în proteine care sunt cele mai digerabile. Câinii pot fi omnivori, dar unele alimente le oferă mai multe proteine utilizabile pentru ei decât altele.

Scopul proteinelor pentru câini

Câinii pot fi omnivori, dar ei se bazează foarte mult pe proteine pentru a-i ajuta să supraviețuiască și să se dezvolte. Ei au nevoie de destul de multe proteine în dieta lor decât noi. Proteinele conțin aminoacizi esențiali care sunt cruciali pentru procesul de producție celulară. Fără suficiente proteine în dieta lor, câinii pot dezvolta o serie de probleme de sănătate. Își vor pierde energia, blana le va deveni ternă și lipsită de viață, iar sistemul lor imunitar va deveni mai puțin capabil să lupte împotriva bolilor.

Valoarea biologică

„Valoarea biologică” este un termen folosit pentru a descrie cât de ușor pot câinii să redea proteinele disponibile dintr-o anumită sursă de hrană și să le absoarbă în sistemul lor. Alimentele care au o valoare biologică ridicată sunt cele mai bune surse de proteine pentru câini, deoarece sunt cele mai ușor de digerat.

Atunci când hrana este bine digerată, câinele obține cât mai multe proteine disponibile. Alimentele care conțin multe proteine, dar care au o valoare biologică scăzută, nu sunt ușor de digerat de câini și, prin urmare, nu sunt o sursă bună de proteine.

Proteinele din hrana pentru câini

Există sute de formule de hrană pentru câini disponibile pe piață, inclusiv o serie de opțiuni de hrană pentru câini cu conținut ridicat de proteine. Cele mai bune mărci folosesc surse de proteine cu o valoare biologică ridicată, în timp ce cele mai proaste își bazează formulele pe alimente cu valoare biologică scăzută. Există, de asemenea, o gamă intermediară de alimente care includ atât alimente cu valoare biologică ridicată, cât și cu valoare biologică scăzută.

De ce o astfel de diferență? Sursele de proteine cu valoare biologică ridicată costă adesea mai mult, în timp ce proteinele cu valoare biologică scăzută sunt mai ieftine, mai eficiente din punct de vedere al costurilor și îndeplinesc totuși liniile directoare privind hrana pentru animale de companie pentru conținutul minim de proteine, chiar dacă un câine nu poate digera hrana suficient de bine pentru a absorbi proteinele din ea.

Cele mai bune surse de proteine pentru câini

Ținând cont de acest lucru, comparați următoarele surse de proteine care se găsesc în mod obișnuit într-o mare varietate de alimente comerciale pentru câini.

Ouă
Este posibil ca ouăle să nu vă vină imediat în minte atunci când vă gândiți la cele mai bune surse de proteine pentru câini, dar acestea sunt o sursă excelentă și sunt incluse în unele formule de hrană pentru câini și în multe diete făcute în casă. S-ar putea chiar să fiți surprins să aflați că ouăle sunt o sursă mai bună de proteine decât carnea, deoarece un câine poate obține mai multe proteine din ele, atâta timp cât sunt gătite.

Pește

Când vine vorba de hrănirea cu pește a unui animal de companie, majoritatea oamenilor tind să se gândească la pisici. Cu toate acestea, peștele reprezintă, de asemenea, o sursă excelentă de proteine pentru câini. Multe mărci importante de hrană pentru câini oferă formule care conțin pește sau făină de pește, iar somonul este, de obicei, peștele preferat, deoarece este bogat în acizi grași omega-3. De asemenea, puteți să-i oferiți câinelui dumneavoastră sardine sau anșoa proaspete și crude.

Carne adevărată

Veți vedea numeroase ingrediente listate pe eticheta hranei pentru câini și uneori este dificil să determinați cu exactitate ce înseamnă cu adevărat unii dintre acești termeni. Cu toate acestea, nu există nici o greșeală atunci când citești o carne reală, cu nume. Carnea adevărată este cea mai naturală sursă de proteine pe care o poate consuma un câine; este ceea ce sistemul lor digestiv a fost conceput să mănânce, după cum au demonstrat strămoșii lor sălbatici.

Dacă vă hrăniți câinele cu carne proaspătă, fie că este gătită sau crudă, asigurați-vă că o tăiați în bucăți de mărimea unei mușcături. Și nu-i dați niciodată să mănânce osul decât dacă este un tip aprobat de nutriționistul sau de medicul veterinar canin. Unele dintre cele mai comune cărnuri incluse în dietele pentru câini și în alimentele preparate de înaltă calitate sunt:

Carne de vită; Carne de miel; Pui; Curcan; Ficat; Rață; Carne de vânat; Brânză
Deși nu veți găsi un număr copleșitor de mărci de hrană pentru câini care să includă brânză în formulele lor, aceasta este o sursă foarte viabilă de proteine pentru canini. În timp ce brânza obișnuită și brânza de vaci conțin amândouă proteine, ele conțin cantități diferite de grăsimi. Dacă aveți un câine căruia i-ar prinde bine o dietă cu mai puține grăsimi, brânza de vaci este cea mai bună alegere.

Surse de proteine inferioare

Există mai multe surse inferioare de proteine pe care producătorii de alimente le vor folosi pentru a reduce costurile.
Se pare că există o oarecare confuzie cu privire la faptul dacă făina de carne este o sursă bună de proteine pentru câini. Pentru a fi clar, făina de carne nu este același lucru cu un produs secundar din carne.

Făina de carne este carne adevărată care a fost uscată și pulverizată într-o pulbere granulată. Eliminarea atât a apei, cât și a grăsimii din carne lasă o sursă foarte concentrată de proteine care este adăugată în formula de hrană pentru câini pentru a crește conținutul de proteine.

Făina de carne este de fapt foarte digerabilă, ceea ce înseamnă că un câine poate obține mai multă nutriție din ea decât dintr-o sursă inferioară de proteine. Cu cât un câine își poate digera mai eficient hrana, cu atât mai puține deșeuri produce.

Nevoile zilnice de proteine ale câinilor adulți

Un câine are nevoie de aproximativ un gram de proteine pe kilogram de greutate pe zi. Folosind greutatea actuală a unui câine supraponderal, veți obține un rezultat prea mare. De exemplu, dacă aveți un Pomeranian care ar trebui să aibă șapte kilograme, acesta ar avea nevoie de șapte grame de proteine pe zi.

Dacă Pomeranianul este supraponderal și are 11 kilograme, tot ar avea nevoie de șapte grame de proteine, deoarece folosiți greutatea „ideală” a câinelui și nu greutatea pe care o are în momentul în care faceți calculele. Rețineți că prea multe proteine nu îi vor face rău câinelui dumneavoastră, presupunând că este sănătos și nu are afecțiuni medicale.

Potrivit animalpath.org. excesul de proteine va fi procesat de rinichi și nu va dăuna unui câine. Cu toate acestea, câinilor care urmează o dietă bogată în proteine ar trebui să li se verifice în mod regulat nivelul de BUN (azot uree din sânge) pentru a se asigura că nu ajunge la 75 sau mai mult.