Sari la conținut
Home » Informația săptămânii: Câte pisici există cu adevărat în lume? Ce țară deține cele mai multe feline domestice?

Informația săptămânii: Câte pisici există cu adevărat în lume? Ce țară deține cele mai multe feline domestice?

sursă foto: cauta.vet; cum să menții blana pisicii

Pisicile și oamenii „se cunosc” de foarte mult timp cel puțin 10.000 de ani. În Egiptul antic, felinele domestice jucau un rol important: asigurau controlul dăunătorilor și erau la modă printre membrii familiei regale (care le împodobeau cu aur). Ele erau chiar venerate ca simboluri ale divinității. Așadar, popoarele antice apreciau faptul că aveau pisici în preajmă – dar câte pisici trăiesc astăzi în lume?

Deși este greu de stabilit un număr exact, Ecology Global Network estimează că există între 600 de milioane și 1 miliard de pisici în lume. Această cifră include animalele de companie, pisicile vagaboande și pisicile sălbatice de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. 

Mai jos, vom defalca populația de pisici din întreaga lume și vom discuta despre modul în care diferite culturi privesc felinele noastre preferate!

Sunt mai multe pisici sau câini în lume?

Ne pare rău, iubitorilor de pisici. Deși o numărătoare precisă este imposibilă, majoritatea estimărilor confirmă că sunt mai mulți câini decât pisici la nivel mondial. În prezent, se crede că pe planetă ar exista peste 900 de milioane de câini și aproximativ 600 de milioane de pisici.

Numărul mare de câini și pisici din întreaga lume face ca efectuarea unui recensământ global să fie destul de dificilă. Dar ceea ce face ca aceste cifre să fie și mai dificile este imposibilitatea de a lua în calcul toate animalele vagaboande și sălbatice din lume. Aceste populații evită, de obicei, oamenii și se reproduc în „boom-uri” sezoniere, ceea ce face imposibilă efectuarea unei numărători exacte.

Cifrele sunt ceva mai ușor de atins atunci când excludem din ecuație pisicile vagaboande și sălbatice. De exemplu, un studiu din 2018 a raportat aproximativ 470 de milioane de câini de companie și 370 de milioane de pisici de companie la nivel mondial.

Ce țară are cele mai multe pisici?

Pisicile sunt iubite peste tot, dar țara cu cele mai multe pisici este Statele Unite. Potrivit unui sondaj național, în 2017 existau aproximativ 95,6 milioane de pisici de casă în SUA. China urmează pe locul al doilea, cu peste 53 de milioane de pisici ținute ca animale de companie.

O țară, în special, are o slăbiciune pentru tot ceea ce înseamnă feline Rusia. Această națiune iubitoare de pisici se mândrește cu cel mai mare procent de proprietari de pisici din întreaga lume, peste jumătate dintre locuințe împărțindu-și spațiul cu o pisică.

Multe țări din UE iubesc, de asemenea, pisicile. Germania are cel mai mare număr de pisici: în 2021, avea 16,7 milioane de pisici. Franța se află pe locul al doilea, cu peste 15 milioane de pisicuțe domestice.

Iată care sunt cele zece țări cu cele mai multe pisici domestice:

Statele Unite ale Americii: 95,6 milioane

China: 53,4 milioane

Rusia: 22,95 milioane

Brazilia: 22,1 milioane

Germania: 16,7 milioane

Franța: 15,1 milioane

Regatul Unit: 12 milioane

Italia: 10,1 milioane

Japonia: 8,8

Canada: 8,5 milioane

Din ce țară provin pisicile?

Domesticirea pisicilor a avut loc în două etape: prima, în Semiluna Fertilă, în timpul perioadei neolitice (acum 10-12.000 de ani). Apoi, domesticirea a luat amploare în Egiptul antic, în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.

Această relație dintre pisici și oameni a început atunci când aceștia au trecut de la un stil de viață nomadic la unul care implica agricultura și depozitarea alimentelor, explică Tehreem Puri, medic veterinar la Quick Cat Pro.

„Pe măsură ce oamenii au început să depoziteze cereale, au atras rozătoare, care, la rândul lor, au atras pisici sălbatice care au prădat rozătoarele”, spune Tehreem. Ea adaugă că aceste pisici sălbatice au trăit îndeaproape cu oamenii de-a lungul timpului și au fost în cele din urmă domesticite prin selecție naturală și intervenție umană.

Cum au migrat pisicile în întreaga lume?

Din moment ce pisicile și-au început activitatea în Egipt, mulți se întreabă cum au reușit să călătorească în aproape toate colțurile lumii. Se pare că: oamenii au jucat un rol.

„Migrarea pisicilor în întreaga lume a fost un proces gradual care a avut loc prin intermediul comerțului și explorării umane”, spune Dr. Candy Akers, medic veterinar la Journeys Mobile Veterinary Services. Ea explică faptul că, pe măsură ce oamenii au călătorit și au stabilit rute comerciale, au adus pisici pentru a ajuta la controlul populațiilor de rozătoareÎn timp, aceste „pisici de vapor” au fost introduse în Asia, Europa și America.

Cum s-au ocupat oamenii de populațiile de pisici de-a lungul anilor?

Deși s-ar părea că cu cât mai multe pisici, cu atât mai bine, suprapopularea este o problemă serioasă în multe regiuni din întreaga lume. Populațiile sălbatice necontrolate amenință animalele sălbatice indigene și cresc numărul de pisici înghesuite în adăposturi.

Pozițiile diferă cu privire la modul în care se poate gestiona eficient și uman suprapopularea pisicilor. Unii susțin politicile de tip „Trap and Kill” pentru a reduce numărul de pisici. Alți experți în bunăstarea animalelor susțin programele de capturare, sterilizare și returnare pentru a stabiliza populația de pisici.

Această situație dificilă evidențiază importanța sterilizării pisicilor noastre. Este o modalitate prin care părinții pisicilor pot preveni înmulțirea neplanificată. În plus, repararea pisicii tale vine și cu câteva beneficii notabile pentru sănătate, potrivit rover.com.