Sari la conținut
Home » Natura nu încetează să ne uimească! Animalele spectaculoase care merită să devină supereroi

Natura nu încetează să ne uimească! Animalele spectaculoase care merită să devină supereroi

sursă foto: britannica.com;

În timp ce creaturi, de la umila căpușă la enigmatica panteră neagră, își trăiesc momentul lor de glorie, noi ne uităm la trei specii spectaculoase care ar fi trebuit să primească o publicitate bună.

Nu se poate să nu fi observat că supereroii fac furori în acest moment, iar printre cele mai populare sunt personajele care își împrumută abilitățile din regnul animal. 

Prietenosul tău vecin Spiderman nu a schimbat în totalitate opinia publică cu privire la omonimul său cu opt picioare, dar, ca mulți dintre eroii noștri din cultura pop, el prezintă unele dintre adaptările uimitoare ale naturii.

Broaștele veninoase sunt ”venerate” în China

Avem tendința de a ne gândi la broaște ca fiind mai terestre și cu pielea mai uscată. Broaștele se hrănesc cu insecte mici, așa că, în afară de o limbă flexibilă, nu au un arsenal prădător prea mare. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de autoapărare, unele specii sunt foarte puternice.

sursă foto: bbcearth.com; Broască americană (Anaxyrus americanus), Parcul Provincial Mount Carleton, New Brunswick, Canada
sursă foto: bbcearth.com; Broască americană (Anaxyrus americanus), Parcul Provincial Mount Carleton, New Brunswick, Canada

 

Puterea broaștelor este cunoscută atât de medicina tradițională, cât și de cea modernă. În China, pielea sau „veninul” broaștei este venerat pentru o serie de proprietăți, de la anestezic la afrodisiac. Multe broaște se apără prin secreția de toxine prin piele și prin glande specializate, dar broaștele de trestie (Rhinella marina) originare din America de Sud și Centrală (care au devenit dăunători invazivi în multe alte locuri) sunt cunoscute în special pentru bufotoxina lor. 

Această substanță lăptoasă este suficient de puternică pentru a ucide animale mari cât un câine și pentru a îmbolnăvi grav un om dacă este ingerată.

Una dintre substanțele chimice din puternicul amestec toxic este înrudită cu cea din plantele Digitalis sau foxglove, despre care se știe că excită mușchiul cardiac și este folosită în doze mici pentru a trata bătăile neregulate ale inimii și insuficiența cardiacă. Cercetări recente de la Universitatea din Queensland, Australia, sugerează rezultate pozitive folosind veninul de broască de trestie pentru a combate celulele cancerului de prostată.

Poate că broasca veninoasă nu este atrăgătoare, dar dacă se poate confrunta cu unii dintre cei mai mari ucigași ai noștri, cu siguranță că statutul său de anti-erou este asigurat.

Rechinii sunt capabili să simtă câmpuri electrice și magnetice uimitor de slabe

În mass-media, rechinii sunt adesea catalogați drept maniacii ucigași ai mărilor, dar această percepție criminală nu face dreptate acestei familii uimitor de diverse, care numără peste 400 de specii. De la blânzii giganți care se hrănesc cu plancton blând, rechinii balenă, până la rechinii-epurelă care pot „merge” pe uscat, fiecare are propriile caracteristici unice.

sursă fofo: bbcearth.com; rechinii au suăraviețuit în ciuda amenințării cu extincția
sursă fofo: bbcearth.com; rechinii au suăraviețuit în ciuda amenințării cu extincția

Deși există ceva puțin suspect în legătură cu ideea că pot mirosi sângele de la o milă distanță, mulți rechini au într-adevăr super simțuri. 

Ei sunt, de fapt, unele dintre cele mai sensibile animale de pe Pământ, capabile să simtă câmpuri electrice și magnetice uimitor de slabe. Organele lor receptoare specializate se numesc ampule de Lorenzini și formează o rețea de pori plini de gelatină pe capul rechinilor. Acest lucru îi ajută să vâneze cu precizie prin simpla detectare a stimulilor electrici creați de prada lor.

De exemplu, rechinul ciocan își mătură capul lat pe fundul mării ca un detector de metale pentru a găsi racile îngropate. Cercetătorii de la Institutul de Biologie Marină din Hawaii au dezvăluit că rechinii se pot orienta și în funcție de curenții oceanici și de câmpul magnetic al Pământului, ceea ce îi ajută să navigheze între locurile de hrănire pe timp de noapte și cele de socializare pe timp de zi sau să urmeze un curs drept eficient pe rutele lungi de migrație.

Din păcate, unii rechini au o istorie tragică, deoarece se maturizează relativ greu, speciile vii având unele dintre cele mai lungi perioade de gestație dintre toate animalele. Atunci când sunt persecutați de oameni temători, otrăviți de poluare, vânați pentru aripioare sau prinși în plase ca și capturi accidentale, efectul de recul pentru populație este un declin rapid.

Se spune despre rechini că nu se opresc niciodată din mișcare. În realitate, multe specii pot pompa oxigen în mod independent prin branhii cu ajutorul mușchilor obrajilor, în timp ce „ventilatorii obligatorii de berbec” se crede că profită de curenții puternici sau de apa foarte oxigenată pentru a se opri pentru scurt timp din înot. 

Cu toate acestea, cu puțină licență artistică, nu este un salt uriaș să traducem aparenta lor neliniște la o urmărire perseverentă a justiției. Mai degrabă decât un devorator de oameni, poate că rechinul ar putea fi redenumit ca un luptător ecologic care apără viața noastră marină denigrată.

Vulturii sunt necrofagi

Unii dintre cei mai buni supereroi se pot înălța la cer, așa că trebuie să includem o pasăre pe listă. Nu orice pasăre, bineînțeles, ci cel mai bun simbol al supraviețuirii aviare: vulturul.

Vulturii au o reputație mixtă în cultura pop. Sunt adesea interpretați ca antagoniști răuvoitori, dar au o apariție memorabilă în filmul animat Cartea Junglei din 1967, ca prieteni protectori ai proscrisului Mowgli.

Păsările au o serie de trăsături de temut, inclusiv o vedere ascuțită, ciocuri puternice, capete de piele și o anvergură impresionantă a aripilor (până la 3,1 m la vulturul cinereu (Aegypius monachus din Eurasia). Dar obiceiurile lor de hrănire sunt cele care par să îi deranjeze cel mai mult pe oameni: în loc de pradă vie, ei se înfruptă mai ales din morți. De aici și lipsa penelor de pe cap, pentru a împiedica acumularea de sânge!

sursă foto: bbcearth.com; Vulturul cu glugă (Neccrosyrtes monachus) zboară, cu aripile întinse, pe un cer albastru intens, fără nori.
sursă foto: bbcearth.com; Vulturul cu glugă (Neccrosyrtes monachus) zboară, cu aripile întinse, pe un cer albastru intens, fără nori.

Această expunere constantă la agenți patogeni necesită ca vulturii să aibă un sistem imunitar impresionant și un acid gastric puternic pentru a digera cadavrele. Faptul de a fi acoperit de bacterii are avantajele sale, principalul dintre ele fiind că puține alte specii se pun cu vulturii. Cu excepția, din păcate, a oamenilor.

Speciile de vulturi din Africa și Asia suferă un declin devastator, în mare parte din cauza otrăvirii. În India și Pakistan, utilizarea medicamentului antiinflamator diclofenac la bovine a fost legată de insuficiența renală la vulturii care au mâncat carcasele animalelor tratate.

Acest medicament a provocat prăbușiri extinse ale populației, iar de la interzicerea sa, conservaționiștii au depus eforturi susținute pentru a salva păsările. În Africa de Vest, păsările se confruntă cu carcase otrăvite pentru a controla numărul hienelor și șacalilor.

Dacă la acestea se adaugă coliziunile cu liniile de înaltă tensiune și turbinele eoliene, atunci vulturii au într-adevăr șansele de reușită. Cu toate acestea, poziția lor în vârful lanțului trofic este una esențială: ei intervin pentru a curăța pământul de putregai și pentru a preveni răspândirea bolilor mortale, inclusiv a antraxului. Ar trebui să ne gândim la vulturi ca la niște agenți de curățare, care fac cea mai murdară dintre munci pentru a ne proteja de deșeurile periculoase, potrivit bbcearth.com.