Sari la conținut
Home » Mustățile câinilor și importanța lor? Trei motive pentru care trebuie să le lași intacte

Mustățile câinilor și importanța lor? Trei motive pentru care trebuie să le lași intacte

sursă foto: Canidae Pet Food

Mustățile par aproape ca niște caracteristici absurde pentru aspectul unui câine, la fel ca pistruii umani sau ca acel păr negru aleatoriu care îți tot apare pe bărbie. Dar mustățile nu sunt doar un alt cuvânt pentru barba excelentă a bunicului tău.

sursă foto: Reader”s Digest
Importanța mustăților pentru câini; sursă foto: Reader”s Digest

Sunt o trăsătură canină distinctivă și o parte esențială a anatomiei câinelui și aigură buna navigare a patrupedului în mediul său înconjurător.

Cât de utile sunt mustățile pentru câini?

Lungi și adesea de culoare albă, gri sau neagră, mustățile, cunoscute și sub numele de vibrissae, sunt fire de păr care ies din botul câinelui și de deasupra ochilor săi.

Foliculii (unde părul este ancorat de piele) mustăților sunt plini de nervi care trimit mesaje senzoriale către creierul câinelui. Acești foliculi sunt incredibil de sensibili, răspunzând chiar și la schimbările curenților de aer.

Câinii pur și simplu nu ar fi câini fără acele fețe drăguțe și păroase. Dar mustățile sunt și ele funcționale, ajutându-i pe caninii noștri să se mențină în siguranță și activi. Ne uităm la trei motive pentru care câinii chiar au nevoie de mustăți:

Mustățile îi ajută pe câini să vadă

Se pare că ai noștri câini observă totul, inclusiv acea bucată de pui căzută sau paharul de vin pe care soțul tău l-a lăsat pe măsuța laterală. Dar, de fapt, patrupezii nu văd totul… nu cu ochii lor, oricum. Mustățile sunt esențiale pentru a-i ajuta să perceapă mediul înconjurător în moduri mai nuanțate decât ceea ce pot vedea doar cu ajutorul ochilor.

sursă foto: descopera.ro
sursă foto: descopera.ro

Ați aruncat vreodată o recompensă care aterizează chiar în fața câinelui dumneavoastră, dar acesta nu o găsește? Vederea unui animal de companie în general este destul de hipermetropică în comparație cu cea a unui om, deoarece câinii au în mod tradițional botul lung și ochii larg așezați (cu excepția raselor brahicefalice, cum ar fi carinii).

Mustățile îi ajută să interpreteze mărimea obiectelor în mișcare

Aceste trăsături canine fac ca prietenul tău cu patru picioare să se concentreze cu greu asupra lucrurilor aflate direct în fața lor sau care se ascund chiar sub nasul lor, potrivit dailypaws.com.

Te-a șocat câinele tău care în mod normal leneș atunci când a sărit peste măsuța de cafea ca un hurdler olimpic, totul doar pentru a-ți urmări pisica?

sursă foto: thenews.co.ro
sursă foto: thenews.co.ro

Ochii câinilor au evoluat pentru a detecta mișcările rapide ale lucrurilor, cum ar fi prada, iar firele de păr din mustăți îi ajută să interpreteze mărimea, forma, vibrațiile și viteza obiectelor în mișcare. În timp ce un câine se mișcă, aerul este agitat și ricoșează de pe diferitele suprafețe de care se apropie.

Acest lucru face ca vibrissele (mustățile) să se îndoaie puțin, creând un răspuns neuronal care îi spune câinelui să se dea la o parte înainte de a se lovi de ceva, cum ar fi masa de cafea, ceea ce îl transformă într-un prădător cu aspect înfricoșător pentru pisica dumneavoastră neștiutoare.