Sari la conținut
Home » Motivul pentru care pisica poate rămâne blocată în copaci. Câteva sugestii care o pot readuce în siguranță cu lăbuțele pe pământ

Motivul pentru care pisica poate rămâne blocată în copaci. Câteva sugestii care o pot readuce în siguranță cu lăbuțele pe pământ

pisoiaș blocat în copac

Pisicile sunt creaturi curioase și uneori se pot băga singure în belele. Oricine deține o felină blănoasă știe cât de mult le place pisicilor să se cațere pe lucruri, fie că este vorba de un copac pentru pisici sau de blaturile din bucătărie. Deși, cățăratul jos poate fi o altă poveste.

pisicuță blocată în copac
pisica blocată în copac; sursă foto: mentalfloss.com

Însă nu puține au fost cazurile în care ghemotoacele de blană nu au mai putut coborî după ce curiozitatea le-a trimis spre vârfurile celor mai înalți arbori și a fost nevoie de intervenția popmierilor pentru a le da jos.

De ce se blochează pisicile în copaci?

Pisicile sunt niște cățărători grozavi, dar lăbuțele lor nu sunt chiar făcute pentru a și coborî. „Labele unei pisici sunt făcute pentru a se cățăra în sus, iar picioarele din spate le ajută să sară și să aterizeze. Acest lucru le face să fie excelente la urcarea pe distanțe scurte pe care pot sări cu ușurință în jos.” a explicat Haylee Bergeland, editor de sănătate și comportament pentru animale de companie pentru Daily Paws

Cu toate acestea, spune Bergeland, ghearele retractabile ale unei pisici sunt curbate, ceea ce le îngreunează coborârea. Deci, dacă locul este prea înalt pentru ca pisica să sară în siguranță, este posibil să aibă nevoie de salvare.
În general, departamentele de pompieri nu vor răspunde la un apel despre o pisică în copac, deoarece trebuie să poată interveni rapid la oameni în situații de urgență.

Dar dacă aveți o scară robustă și copacul nu este prea înalt, puteți urca și încerca să dați jos pisica. Doar asigurați-vă că nu există linii electrice în apropiere și asigurați-vă de ajutorul unui prieten sau vecin care să vă ajute să mențineți scara rezistentă de jos în timp ce urcați.

Cum să vă țineți pisica departe de copaci

Dacă vă lăsați pisica în aer liber, cel mai bine este să o faceți sub supraveghere și luați în considerare investiția într-un ham sau lesă pentru pisici. Și, bineînțeles, asigurați-vă că poartă plăcuțe de identificare și este microcipată. În acest fel, o puteți recupera în cazul în care se urcă într-un copac necunoscut și altcineva o salvează.

După cum am menționat mai devreme, unele pisici care sunt „blocate” aleg pur și simplu să nu coboare de frică sau din alte motive. Dr. Milani recomandă să puneți la dispoziție o parte din mâncarea preferată, care ar putea să o ademenească să coboare. Încălzirea ușoară a unor alimente umede va crește aroma, astfel încât să puteți convinge pisicile să coboare mai repede din copac, în majoritatea cazurilor.

Urcă-te după ea

Această opțiune vine la pachet cu mare un avertisment. Urcă-te după pisică doar dacă ești capabil din punct de vedere fizic și nu o face niciodată fără ajutor. Oamenii ar trebui să încerce să recupereze singuri pisica doar dacă aceasta este relativ calmă și are încredere în ei. „Un străin ar putea speria pisica într-o situație mai periculoasă”, potrivit petmd.com.

În funcție de copac și de cât de sus s-a urcat pisica ta, ai putea folosi o scândură rezistentă ca rampă pentru a oferi o cale ușoară de coborâre. „Această strategie este mult mai puțin riscantă pentru tine și mai puțin riscantă pentru pisică decât să te urci după ea”, mai precizează surs citată.

Idei grozave pentru a vă ține pisica în siguranță

Încurajați-o să se cațere în siguranță în interior într-un copac pentru pisici, care oferă perne și „scoarță” pentru ca ea să zgârie. Felinele sunt cele mai fericite atunci când se pot ascunde și au timp pentru a fi singure. Creați spații unde să se ascundă, cutiile vechi sunt o alternativă bună.

Pentru pisica care adoră să privească lumea exterioară, luați în considerare instalarea unui pervaz la fereastră sau mutați mobila (sau copacul lor pentru pisici) lângă o fereastră, astfel încât să poată privi acele veverițe enervante oricând dorește.