Sari la conținut
Home » Motive pentru care pisica salivează. Simptome care indică faptul că animalul de companie trebuie dus la medicul veterinar

Motive pentru care pisica salivează. Simptome care indică faptul că animalul de companie trebuie dus la medicul veterinar

Dacă ai observat că pisica ta salivează, s-ar putea să fie bolnavă sau stresată sau, pe de altă parte, pentru că este cât se poate de relaxată. Iată ce trebuie să știi despre salivarea pisicii și cum să-ți dai seama dacă animalul tău de companie are nevoie de îngrijiri medicale.

Saliva pisicilor nu arată ca saliva de câine (adică șuvițe lungi de salivă); în schimb, este posibil să vedeți o singură picătură de salivă care punctează zona de sub gura pisicii dumneavoastră, deoarece pisicile sunt cu siguranță mai puțin murdare decât câinii. Dar de ce salivează în primul rând?

Simptome care indică faptul că pisica este bolnavă

Există mai multe motive pentru care pisica poate avea această reacție. Unele dintre aceste motive sunt suficient de grave pentru a necesita îngrijiri veterinare imediate, dar altele sunt relativ inofensive, iar salivarea va dispărea atunci când situația care cauzează acest comportament încetează.

Dacă salivează, ar putea fi din motive fizice, „Pisicile salivează atunci când au dureri. Animalul de companie ar putea avea stomatită, o inflamație a gurii și a buzelor. Inflamațiile pot indica faptul că are o infecție a gurii. Bolile gingivale și dinții abcedați pot face ca pisicile să saliveze”, spune Ethan Nunnally, medic al Large & Small Animal Medicine & . Surgery, Animal Health Center of Albia, Iowa. O discuție cu medicul veterinar ar fi mult mai potrivită.

Pisica are ceva blocat în gât sau în esofag

Dacă pisica dumneavoastră are acces la plante de apartament sau iese afară, este posibil să fi consumat o frunză de plantă, un fir de iarbă sau un alt obiect care i-a rămas blocat în gură sau în esofag. Un corp străin în aceste zone va face ca pisicii dumneavoastră să-i fie greu să înghită și este posibil să saliveze ca răspuns.

Pisica dumneavoastră poate, de asemenea, să saliveze dacă a mâncat ceva cu gust neplăcut. În general, dacă au ingerat otravă, ele vomită. Dar dacă au mâncat ceva care pur și simplu are un gust neplăcut, ele pot saliva ca o modalitate de a scăpa de gust (în același mod în care și tu ai putea saliva dacă simți un gust neplăcut).

Animalul de companie este anxioasă

Dacă v-ați pus animalul de companie într-o cutie de transport și ați dus-o în mașină la o programare la veterinar, este posibil să saliveze pentru că este speriată. Pisicilor nu le plac schimbările în general, iar ceva ieșit din comun, cum ar fi o plimbare cu mașina, le poate amplifica nivelul de anxietate, precum și glandele salivare. Dacă se întâmplă acest lucru, așteptați situația care induce anxietate, iar pisica dumneavoastră va înceta să mai saliveze, potrivit dailypaws.com.

Dacă pisica dumneavoastră se simte amenințată, este posibil să saliveze excesiv. Dacă este posibil, duceți-o într-un spațiu sigur, departe de factorul de stres, iar când pisica dumneavoastră se va simți din nou în siguranță, va înceta să mai saliveze.

Unele pisici salivează atunci când sunt mulțumite. „La unele pisici, salivarea face parte dintr-un comportament fericit. Gândește-te că este o reacție la fericirea de a fi în preajma ta. Nu încercați să schimbați comportamentul sau să vă supărați din cauza lui. Unele pisici sunt pur și simplu salivante, spune Marilyn Krieger, Certified Cat Behavior Consultant în San Francisco.