Lumea animalelor

Monștrii din adâncurile apelor din România. Peștii care au dimensiunea unei mașini medii

În nordul Moldovei circulă o legendă potrivit căreia în apele Prutului bântuie somni de dimensiuni impresionante care pot depăși chiar și trei metri lungime și pot cântări până la 150 de kilograme. În jurul acestor creaturi, pescarii au construit numeroase legende care ar da fiori și celor mai neînfricați oameni.

Râul Prut curge pe teritoriul României pe o distanță de 742 de kilometri și are un bazin hidrografic de aproximativ 11.000 de metri pătrați. Râul reprezintă de asemenea, granița naturală cu Ucraina și Republica Moldova.

Legende despre peștiuriași

În zona lacului de acumulare de la Stânca Costești, pescarii experimentați precizează că în adâncurile luciului de apă își fac veacul adevărați monștri, somni uriași.

Somnul este o specie de peștei răpitor din familiile Siluridae. Apele globului sunt populate de peste 2.900 de specii, iar o parte dintre acești pot ajunge la o lungime de până la trei metri. Nu puține au fost cazurile în care s-au raportat somni cu o greutate de 150 de kilograme.

Prădătorii nu impresionează doar prin dimensiunile uriașe ci și prin mărimea gurii cât și prin simțurile extrem de dezvoltate. Se hrănesc atât cu mâncare vegetală cât și cu pești mici, broaște sau raci.

În nordul județului Botoșani somnii populează apele Prutului, iar poveștile cu creaturile mistice au dat curs unor legende care existau și în perioada comunistă.

Sunt niște animale acolo care-ți dau fiori. Am văzut odată niște pescari au scos un somn și l-au pus pe toată lungimea unei Dacii. Era de la capotă până la portbagaj. Odată, când mergeam cu barca pe Prut, am văzut cum se ridică spinarea unui somn din ăsta la suprafața apei. Am înlemnit. Ne-am dus imediat la mal”, a precizat nea Ilie, un localnic în vârstă de 75 de ani, care trăiește de-o viață la Ripiceni, o comună de pe malurile Prutului.

Peștii pot cântări chiar mai mult de 90 de kilograme

Un alt loc din Ștefănești a precizat că somnii i-au băgat în sperieți pe scafandrii care veniseră să efectueze niște lucrări la baraj. „S-au băgat în apă scafandrii să facă niște lucrări la baraj. Când au ieșit din apă erau speriați și au spus că nu mai intră până nu li se asigură o cușcă. Văzuseră ditamai somnii”.

În aceste condiții reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Botoșani precizează că, de fapt, cele mai mare exemplare înregistrate depășesc într-adevăr doi metri lungime și pot cântări peste 90 de kilograme.

Sunt adevărați monștri pe Prut, dar și pe Siret. Sunt somni de dimensiuni impresionante. Știm asta din fișele de capturi depuse de pescari. Numai anul trecut s-au prins somni de aproximativ 90 de kilograme”a precizat președintele AJVPS Botoșani, Cosmin Humelnicu.

Totodată reprezentantul Vânătorilor și Pescarilor precizează că monștrii nu sunt atât de periculoși în ciuda dimensiunilor impresionante. 

Doar ca o captură ei reprezintă o provocare. Este epuizant fizic și trebuie pricepere pentru scoaterea unui somn de talie mare. Pentru om, acești pești uriași nu sunt un pericol. Nu atacă omul”, a adăugat Cosmin Humelnicu.

 

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL