Sari la conținut
Home » Milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați. Care este motivul

Milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați. Care este motivul

Top 8 lucruri despre țânțari

Milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în Statele Unite. Motivul acestei decizii este una de bun augur.

În Florida au fost eliberați 750 de milioane de țânțari modificați genetic. Scopul proiectului constă reducerea populației locale de țânțari care transmit boli precum febra dengue sau virusul Zika, notează BBC.

Mai multe ONG-uri au condamnat decizia și au catalogat-o drept „experiment Jurassic Park”.

Specialiștii sunt de părere că țânțarii modificați genetic pot dăuna ecosistemului și pot duce la apariția unor țânțari hibrid, rezistenți la insecticide.

Compania care i-a creat îți susține proiectul și asigură populația că nu vor exista reacții adverse pentru oameni sau mediu.

Înamici masculi grupați în roiuri  vor fi eliberați din laborator anul viitor în Arhipelagul Florida Keys. Aceștia au fost creați de compania Oxitec și au la bază țânțarii Aedes aegypti, cunoscuți pentru faptul că transmit boli mortale pentru oameni.

Specialiștii spun că doar femelele țânțari mușcă oamenii, deoarece au nevoie de sânge pentru a produce ouă și a se înmulți.

Așadar, planul este să fie eliberați țânțari masculi, care să se împerecheze cu aceste femele. Țânțarii care vor fi eliberați au fost modificați genetic și conțin o proteină care va ucide orice țânțar femelă rezultată din împerechere.

Țânțarii masculi rezultați din împerechere, care se hrănesc doar cu nectar, vor supraviețui și vor duce gena modificată mai departe.