Sari la conținut
Home » Lupii de mare, o specie extrem de rară, cu un comportament aparte față de rudele lor de pe uscat. Unde trăiesc și cu ce se hrănesc? Video

Lupii de mare, o specie extrem de rară, cu un comportament aparte față de rudele lor de pe uscat. Unde trăiesc și cu ce se hrănesc? Video

Lupii de mare sunt o populație mică, inedită și incredibilă de lupi, cu un comportament foarte diferit de rudele lor de pe uscat. Ei trăiesc pe coasta pacifică a Canadei, pe insulele de costă din Columbia Britanică.

Potrivit cercetătorilor care au studiat ADN-ul lupilor, aceștia sunt diferiți din punct de vedere genetic de rudele lor de pe uscat.

De asemenea, sunt foarte diferiți și în ceea ce privește comportamentul lor: depind aproape în totalitate de ocean pentru a supraviețui, iar aceste schimbări ale comportamentului pot influența schimbările genetice.

Această populație de lupi de mare s-a adaptat foarte bine mediului înconjurător

Lupii de mare au primit această denumire de la oamenii de știință, aceștia fiind mult mai mici decât lupii care trăiesc în pădure. Această tipologie de lupi preferă pescuitul somonilor, în detrimentul vânătorii de cerbi, este concluzia la care au ajuns zoologii canadieni în urma studiilor efectuate.

Inițial cercetătorii au crezut că lupii nu au pescuit de bună voie, ci din cauza diminuării animalelor erbivore pe care aceștia le vânează cu regularitate, cum ar fi cerbi caribu, elani, dar acești lupi nu au nevoie să vâneze pe uscat, întrucât se hrănesc cu ceea ce găsesc în ocean și pe plajă, cu pești și animale marine.

„Până la 90% din dieta acestor lupi provine direct din mare”

Acestor lupi ai mării nu li s-a acordat suficientă atenție științifică până de curând. Aceștia mai sunt numiți și „cel mai nou mamifer marin din Canada”, potrivit lui Chris Darimont, din cadrul Raincoast Conservation Foundation.

La începutul anilor 2000, lupii de mare au început să fie studiați, după ce doi oameni, Ian McAllister, fotograf și activist de mediu, împreună cu Paul Paquet, biolog specializat în lupi, i-au surprins mâncând somon.

Împreună cu Darimont, ei au colectat mostre de sânge, blană și fecale ale acestor animale cu scopul de a le afla dieta. Oamenii de știință au descoperit ceea ce localnicii cunoșteau deja, și anume că acești lupi se hrănesc cu somon, foci, balene moarte, cât și alte vietăți care ajung pe plajă, inclusiv icrele peștilor depozitate pe alge.

Totodată, pe lângă faptul că le place peștele, lupii de mare sunt foarte buni înotători, petrecându-și mai mult timp pe apă decât pe uscat. Ei sunt capabili să înoate și 12 km sau ore întregi, în condițiile în care un lup obișnuit nu reușește să înoate pe distanțe atât de lungi. Însă supraviețuirea lor este pusă în pericol din cauza activității umane.