Sari la conținut
Home » Domesticirea cainilor, proveniti din lupii suri, s-a facut in…Asia Centrala! Nu in Europa, Orientul Apropiat sau Siberia, cum se credea pana acum!

Domesticirea cainilor, proveniti din lupii suri, s-a facut in…Asia Centrala! Nu in Europa, Orientul Apropiat sau Siberia, cum se credea pana acum!

Potrivit celui mai recent studiu, publicat la inceputul acestei saptamani, in Proceedings of National Academy of Science, preluat apoi de AFP, cainii au fost domesticiti initial, in Asia centrala – Nepal si Mongolia. Cainii despre care se face vorbire in studiu descind din lupii suri din Eurasia din care au evoluat de cel putin 15.000 de ani, precizeaza, potrivit agerpres.ro, cercetatorii.

Oamenii de stiinta nu au reusit totusi sa determine cu exactitate cand si unde a avut loc domesticirea, astfel ca exista inca o dezbatere in acest sens.

Pe glob exista circa un miliard de caini, majoritatea nefiind de rasa, ci metisi.Ultimii apartin mai degraba unui grup canin intins din punct de vedere geografic si diversificat genetic, fiind numiti caini comunitari sau vagabonzi.Pentru a stabili originile si raspandirea primilor caini, cercetatorii au analizat peste 185.800 de marcari genetici din cromozomul Y si ADN-ul mitocondrial a peste 4.600 de caini, de rasa si comunitari din 38 de tari. Analizele, care au dezvaluit o mai mare diversitate genetica la cainii comunitari decat la cei de rasa pura, sugereaza ca animalele au fost probabil domesticite in Nepal si Mongolia.Multe populatii canine din Egipt, Vietnam si India prezinta putine semne de descendenta din cainii europeni. In schimb, cainii comunitari din sudul Pacificului, America Centrala si de Sud si Antile au origini evident europene.Studiul sugereaza ca domesticirea cainilor a avut loc in Asia Centrala, animalele domesticite raspandindu-se apoi in Asia de Est si dincolo de acest spatiu. Autorii cercetarii apreciaza ca analiza genetica a cainilor comunitari o poate completa pe cea a ADN-ului, realizata anterior in cadrul unui alt studiu, pentru a determina perioada si locul precis in care a fost domesticit cainele si evolutia lui.Stramosul cainelui este lupul sur, iar oamenii de stiinta sunt toti de acord asupra acestui lucru!In studii precedente, echipe de cercetatori sugerasera ca originea cainelui ar putea fi in Europa, Orientul Apropiat, Siberia sau in sudul Chinei. Asia Centrala este ultima dintre ipoteze si cea mai buna, considera autorii studiului mentionat de AFP si preluat de Agerpres.