Sari la conținut
Home » Ivermectina, medicamentul interzis din România! Decizia recentă a autorităților cu privire la acest subiect

Ivermectina, medicamentul interzis din România! Decizia recentă a autorităților cu privire la acest subiect

  • de

Ivermectina, medicamentul interzis din România! Decizia recentă a autorităților cu privire la acest subiect.

A fost oprită producția de Ivermectină pentru uz veterinar în fabricile din țară! 

Subiectul medicamentului „minune” ce se folosește în tratamentul veterinar, a provocat o mulțime de discuții la noi în țară! După ce în Slovacia a fost introdus în schema de tratament, numeroși medici de prestigiu din România au expus diferitele efecte benefice pe care le-ar avea medicamentul în lupta cu COVID-19, dar autoritățile au luat o serie de măsuri total opuse. Producția de Ivermectină pentru uz veterinar a fost oprită în fabricile românești, iar importul continuă să rămână blocat.

După ce numeroase cabinete veterinare și farmacii au fost luate cu asalt de oameni pentru a cumpăra în cantități mari acest medicament, însă nu pentru tratamentul animalelor, autoritățile au decis să rezolve problema prin blocarea stocurilor de medicamente direct de la fabrică.
Ivermectina, medicamentul interzis din România!
Varianta pentru oameni a medicamentului nu este acceptată la noi în țară, iar românii, inventivi din fire, au decis să îl procure pe cel de uz veterinar, fără să se gândească la consecințele pe care le poate avea:

”Medicamentul este, de fapt, un antibiotic, și este specific pentru râie la câini, la pisici, la animale, în general. Ivermectina nu se mai găsește de două săptămâni la furnizori pentru că stocurile sunt blocate de la producătorii români, care nu le mai dau pe piață. Avem animale care au nevoie de acest medicament și nu avem ce să le mai dăm. De când a început nebunia cu Ivermectina pentru Covid au blocat-o definitiv, nu știu cine a intervenit, ANSVSA-ul probabil, dar s-au blocat stocurile în fabrici. Nu mai avem de unde să luăm acum, trimitem și noi la cabinetele medicilor veterinari pentru Ivermectina injectabilă, pe care o pot face direct medicii în cabinet. Celor care vin să ia pastile încercăm să le dăm medicamente înlocuitoare, care nu au antibiotic și nici efectul pe care îl are Ivermectina”, ne-a declarat George Dumitrescu, tehnician veterinar.

Animalele au de suferit din lipsa pastilelor de Ivermectină!

Nu doar că nu mai primesc stocuri din acest medicament, însă se pare că orice prescriere „ilegală” de Ivermectină, poate atrage răspunderea penală, potrivit unui comunicat emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) :

”În ceea ce privește utilizarea Ivermectinei la oameni în combaterea Covid-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice. Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii Covid-19. Vă avertizăm ca utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, în afara celor prevăzute în legislatie, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Nici sportivii nu au parte de clemență din partea autorităților!

Se pare că sportivii care decid să se trateze cu acest medicament, riscă să fie suspendați, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale Anti-Doping:

”Sportivii trebuie să cunoască faptul că le este interzis un eventual tratament cu medicamentul comercializat sub denumirea de Ivermectina Pasteur FP 20 – comprimate pentru tratamentul endoparazitozelor produse de nematode și în ectoparazitozele produse de acarieni la câini. Un comprimat conține 3mg de Ivermectină, substanță care se încadrează în Lista Interzisă 2021 la categoria S0 – Substanțe Neaprobate (orice substanţă farmacologică, ce nu este cuprinsă în una dintre următoarele secţiuni ale Listei şi nu este aprobată de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătăţii pentru uzul terapeutic uman – de exemplu, medicamente aflate în curs de dezvoltare preclinică sau clinică sau retrase, medicamente designer, substanţe aprobate doar pentru uz veterinar – este interzisă permanent)”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale Anti-Doping.

Rămâne de văzut cum va fi afectată sănătatea animalelor care nu se mai pot bucura de medicament sub formă de pastile.