De 2557 Vizualizari

Isi alunga dusmanul cu o singura privire! Iata cea mai intimidanta tehnica de aparare

Unii dintre voi deja stapanesc aceasta arta

 

Temute, disprețuite, batjocorite, dar până la urmă… învingătoare! Credeți că știți totul despre ele? Generații de cercetatori, au descoperit foarte multe lucruri interesante despre cea care este numită de ei: “Maestra supraviețuirii în lumea păsărilor”.

 

Pentru a-și goni din jurul cuibului competitorii, stăncuțele folosesc un mijloc neobișnuit: își ațintesc privirea ca niște ace fine care împung adversarii.

Ochii mari și luminoși  sunt ca niște semnale  de avertizare pentru zburătoarele din aceeași specie care ocupă cuibul în mod abuziv. Pentru că aceste locuri sunt limitate, vine lupta dură între ele pentru această resursă. Alături de ciori și corbi,  stăncuțele fac parte din familia corvidelor. Ele cuibăresc în scorburi și scobituri ale stâncilor.

 

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, autorii acestui studiu, au analizat mai multe studii despre acest fenomen. Ei concluzionând, că zburătoarele  care au reuşit să ocupe un asemenea loc au un mod deosebit de a-şi goni concurenţii. Stăncuţele evită refugiile în care văd ochii unei alte pasări din aceeași specie.

stancuta 3

Gabrielle Davisdson, autoarea acestui studiu, a folosit 100 de vizuini artificiale, în care a pus la vedere de jur împrejur imagini diferite, asemănătoare cu capul unei păsări și cu ochii strălucitori negri.Gabrielle, a constatat că, stăncuțele care căutau un cuib, numai când vedeau“pasărea artificială” nu îndrăzneau să se mai apropie de cuib.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cercetătorii consideră că acest studiu este prima dovadă că ochii lucioși funcționează ca un semnal de avertizare în lumea păsărilor.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X