Sari la conținut
Home » Înțeleg câinii ce înseamnă încrederea? Ați fi surprinși să aflați cat de mult a evoluat inteligența canină

Înțeleg câinii ce înseamnă încrederea? Ați fi surprinși să aflați cat de mult a evoluat inteligența canină

sursă foto: thenews.co.ro

Îți place să faci glume cu animalele tale de companie? Atenție, răbdarea câinilor dumneavoastră nu este infinită: un studiu arată că aceștia își pot pierde încrederea în stăpânii lor dacă sunt păcăliți. Experimentul este relatat de BBC Earth.

Un câine care își urmărește coada nu pare un animal foarte inteligent, însă, contrar aparențelor ”blănoșii” sunt de fapt destul de inteligenți. În special, ei sunt buni la socializare atât cu oamenii, cât și cu alți câini precum și la detectarea emoțiilor umane. Oamenii de știință au descoperit de curând că cei mai buni prieteni ai omului pot deosebi o față fericită de una supărată și sunt chiar capabili de gelozie.

Prietenii noștri canini înțeleg limbajul trupului uman

Câinii sunt cunoscuți pentru că înțeleg limbajul trupului uman. Dacă stăpânul său arată spre o minge, un băț sau mâncare, câinele va alerga în acea direcție. Cu toate acestea, dacă obiectul căutat nu se află acolo, animalul își va da seama că omul nu este de încredere, potrivit unui studiu recent.

sursă foto: cauta.vet
sursă foto: cauta.vet

O echipă de oameni de știință condusă de Akiko Takaoka de la Universitatea Kyoto din Japonia a supus 34 de câini la trei runde de teste. Cercetătorii au descris experiența lor în revista Animal Cognition.

În prima rundă, experimentatorii au indicat un recipient în care se afla mâncare. În cea de-a doua rundă, au arătat spre un recipient gol, iar în cea de-a treia, au arătat din nou spre unul plin. S-a dovedit că la a treia rundă, câinii au încetat să mai perceapă instrucțiunile experimentatorului.

Potrivit lui Takaoka, acest lucru înseamnă că animăluțele își pot folosi cunoștințele acumulate despre oameni pentru a judeca cât de mult se pot baza pe aceștia. După trei runde, se lua totul de la capăt, dar de data aceasta un nou cercetător le dădea instrucțiuni câinilor. Iar subiecții de test au crezut din nou, la început, gesturile acestuia.

Gândirea socială canină s-a dezvoltat în anii în care câinii au trăit în preajma oamenilor

Takaoka spune că a fost surprinsă de cât de repede sunt capabili câinii să „recunoască oamenii ca fiind nedemni de încredere”. „Câinii au o inteligență mai avansată decât am crezut. Gândirea lor socială s-a dezvoltat mai ales în anii în care au trăit în preajma oamenilor”, spune cercetătoarea.

sursă foto: lovedeco.ro
sursă foto: lovedeco.ro

„Următorul pas ar fi testarea rudelor apropiate ale câinilor, cum ar fi lupii. Acest lucru ar putea dezvălui influența puternică a domesticirii” asupra abilităților sociale ale câinilor”.

Potrivit lui John Bradshaw, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie (care nu a fost implicat în experimentul descris), experimentul subliniază faptul că patrupezilor le place predictibilitatea. De îndată ce evenimentele din viața lor devin imprevizibile, ei încearcă să găsească alte activități, potrivit bbc.com.

Dacă un câine nu știe tot timpul ce se va întâmpla, poate deveni stresat, agresiv sau temător. „Câinii ai căror stăpâni se comportă imprevizibil au adesea tulburări de comportament”, spune cercetătorul.

Border Collie, una din cele mai inteligente rase canine

Faza finală a experienței, în care câinele îl crede inițial pe experimentatorul care se schimbă, demonstrează dorința acestor animale de cunoaștere. „Pentru câini, informația este aproape ca un drog”, spune Bradshaw. De aici și încrederea în noua persoană.

Sursă foto:lovetoknowpets.com
Sursă foto:lovetoknowpets.com

Astfel de constatări ale oamenilor de știință nu sunt o surpriză pentru Victoria Standen, proprietara unui Border Collie. Rasa este considerată una dintre cele mai inteligente.

În timpul unei plimbări, collie-ul ei stă la o intersecție și așteaptă ca stăpâna ei să decidă încotro să o ia. „Îi arăt cu degetul și ea se uită în direcția aceea și se întoarce spre mine pentru a vedea dacă poate fugi acum”, spune Standen.

Aceasta a adaugăt că, dacă vreun străin începe să păcălească câinele (și nu este o sursă de hrană), collie-ul încetează să mai aibă încredere într-o astfel de persoană. În prezent, există tot mai multe dovezi că animăluțele noastre sunt mai deștepți decât am crezut până acum. Cu toate acestea, inteligența lor este foarte diferită de a noastră, spune Bradshaw.

La ce nivel a ajuns inteligența canină

„Câinii sunt foarte sensibili la comportamentul uman, dar au mult mai puține idei preconcepute”, explică cercetătorul. Ei trăiesc în prezent și nu se gândesc la trecut și nici nu planifică viitorul. Atunci când se confruntă cu o situație, adaugă Bradshaw, ei (câinii) reacționează mai degrabă decât să se gândească la consecințele acțiunilor lor.

Sursă foto: idog.ro
Sursă foto: idog.ro

Experimentul oamenilor de știință japonezi confirmă faptul că patrupezii nu reacționează la gesturile noastre în mod nechibzuit, spune Brian Hare, coordonatorul științific principal al Dognition, un proiect pe internet care studiază inteligența canină.

„Ei evaluează informațiile pe care le furnizăm, inclusiv în ce măsură îi vor ajuta să își atingă obiectivele. De exemplu, câinii ignoră adesea gesturile incorecte ale stăpânilor lor și se bazează pe memoria lor pentru a găsi o recompensă”, spune Brian Hare.