Sari la conținut
Home » Îngrijirea patrupedului. Cât de des ar trebui să vă spălați cățelul

Îngrijirea patrupedului. Cât de des ar trebui să vă spălați cățelul

Să vă spălați cățelul reprezintă o provocare pentru mulți dintre dumneavoastră, întrucât nu este o activitate ușor de făcut, printre lucrurile care pot îngreuna procesul, poate fi și tipul de comportament pe care îl adoptă patrupedul în timpul băii.

Totodată, frecvența cu care ar trebui repetată baia depinde de o serie de factori și, de multe ori, proprietarii de animale de companie nu au o regulă clară în acest sens sau un interval de timp bine stabilit în cee ace privește repetarea procedurii.

Din cât în cât timp este indicat să vă spălați cățelul este o întrebare care interesează pe mulți dintre stăpâni, dar nu există o regulă general valabilă, ci mai multe criterii după care stăpânii să se ghideze.

Pentru o bună parte dintre noii proprietari de câini, poate fi dificil să determine cât de des ar trebui să îi facă câinelui o baie. Adevărul este că răspunsul depinde de o mulțime de lucruri.

„Frecvența cu care un animal de companie are nevoie de o baie variază foarte mult în funcție de rasă, de stilul de viață, de lungimea blănii”, spune Beth Cristiano, proprietar al Pretty Paws LLC, cu sediul în Harrison, N.Y.

Ce tip de blană are câinele dumneavoastră?

Tipul de blană pe care îl are câinele dumneavoastră este un factor important în ceea ce privește frecvența băilor pe care le necesită. Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar așa, astfel că regula lungimii părului și frecvența spălării nu funcționează întotdeauna.

Rasele fără păr, cum ar fi Chinese Crested și Xoloitzcuintli, sunt de fapt destul de pretențioase în ceea ce privește îngrijirea, potrivit lui Cristiano, care spune că aceste rase necesită băi săptămânale.

La celălalt capăt al spectrului se află rasele cu blană lungă, cum ar fi maltezul și collie

„Evident, cu cât un câine are mai mult păr, cu atât mai multă muncă este necesară, inclusiv frecvența băii”, spune Jorge Bendersky, un îngrijitor de câini celebru, expert în animale de companie și autorul best-sellerului „DIY Dog Grooming, From Puppy Cuts to Best in Show: Tot ce trebuie să știți”. El adaugă: „Pentru câinii cu blană medie spre mare, ar putea fi necesară o baie de la o dată pe săptămână până la fiecare 4-6 săptămâni, atâta timp cât blana este întreținută corespunzător între băi.”

Dar o rasă precum Puli, care, din punct de vedere tehnic, are părul lung, nu este spălată la fel de des ca ceilalți câini cu blană lungă. Potrivit Puli Club of America, „Puli nu dezvoltă acel miros tipic de câine și, într-adevăr, un Puli probabil că nu are nevoie de atâtea băi ca majoritatea celorlalte rase”.

Așadar, cum rămâne cu câinii care se încadrează undeva la mijloc? „Blănurile groase sau duble la rase precum Labrador Retriever, Golden Retriever, Husky Siberian etc., izolează în mod natural câinii în funcție de anotimp”, explică Monica Handy de la Woofie’s Mobile Pet Spa.

„Excesul de îmbăiere ar putea îndepărta prea mult ulei de pe piele și ar putea perturba acest proces. Folosirea unui produs specific pentru cățeii care pierd părul va ajuta la evitarea acestui lucru.”

Câinele are probleme de sănătate?

În cazul în care câinele dumneavoastră suferă de anumite afecțiuni, îngrijitorul și/sau medicul veterinar vă pot sugera să folosiți un șampon medicamentos în timpul îmbăierii câinelui. Chiar dacă tovarășul dvs. canin este sănătos, un regim de toaletare este important pentru a-l menține așa. „Toate animalele de companie beneficiază de o curățare lunară a urechilor și de tăierea unghiilor”, comentează Cristiano. „Periajul minuțios al blănii și pieptănarea și condiționarea sunt mai importante pentru sănătatea animalului de companie decât baia.”

Apoi, mai este vorba de sănătatea proprietarului. „Uneori, baia are în vedere confortul omului, nu al animalului de companie”, continuă Cristiano. „În cazul proprietarilor care suferă de alergii, aceștia vor reacționa de obicei la părul animalului lor de companie, care poate fi gestionat cu o rutină de îmbăiere săptămânală.” Un șampon care îndepărtează părul poate ajuta, de asemenea, la gestionarea alergiilor umane.

Care este stilul de viață al câinelui dumneavoastră?

Bendersky remarcă faptul că un stil de viață activ poate fi mai simplu la o rasă cu blană scurtă, având în vedere că menținerea curățeniei între băi necesită de obicei mai puțin efort. „Poți încerca să le aplici câinilor cu părul scurt o curățare eficientă cu o lavetă umedă pentru a îndepărta murdăria adunată în timpul unei vizite aglomerate în parcul pentru câini”, spune el.

Desigur, câinii care își petrec majoritatea timpului în exterior pot ajunge să aibă nevoie de mai multe băi față de cei care își petrec timpul în interior, indiferent de rasă.

La finalul zilei, Bendersky oferă acest sfat: „Ar trebui să ne spălăm câinii atunci când nu mai pot fi îmbrățișați.”