Sari la conținut
Home » Pisica ta trage cu urechea? de ce fac mâțele asta?

Pisica ta trage cu urechea? de ce fac mâțele asta?

Pisica ta trage cu urechea? sursă foto: PetVet

Pisica ta trage cu urechea? Conform unui proverb vechi, se spune că pisicile au nouă vieți, dar se pare că aceste creaturi dețin și un al șaselea simț. Experții au investigat comportamentul pisicilor și au dezvăluit aspecte intrigante.

Dacă ai o pisică, cu siguranță ai observat că este mereu vigilentă în privința a ceea ce se întâmplă în jurul ei, chiar dacă manifestă o atitudine relaxată și liniștită. Un instrument esențial folosit de pisici pentru „spionaj” este urechea.

Pisica ta trage cu urechea?

Aceasta o îndreaptă în mod constant pentru a detecta sunete din mediul înconjurător. Ele își aleg locurile de odihnă astfel încât să aibă o perspectivă panoramică asupra zonei. Fac asta pentru a colecta cât mai multe informații.

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a demonstrat că pisicile acționează asemenea radarului. Sunt în permanență în alertă pentru a „cartografia” mediul în care trăiesc și a fi mereu la curent cu ce se întâmplă în locuința lor.

Deoarece nu sunt la fel de expresive și directe ca și câinii, comportamentul pisicilor poate părea uneori misterios. Principalul motiv pentru care pisica te „spionează” este curiozitatea de a verifica ce faci. În plus, ele doresc să se asigure că teritoriul lor este în siguranță și neperturbat.

Obiceiul pisicii de a te urma prin casă și de a-și marca teritoriul

Te-ai întrebat vreodată de ce pisica ta te urmează de-a lungul casei, în special când mergi în baie?  Pentru a înțelege acest comportament, trebuie să ne gândim la obiceiurile pisicilor sălbatice. În mediul lor natural, una dintre activitățile de bază ale pisicilor este patrularea teritoriului pentru a-și marca prezența și pentru a intimida potențialii intruși.

Atunci când pisica ta te urmează prin diverse spații din casă, ea marchează teritoriul și verifică cine este în preajma ei. De asemenea, este posibil să își exprime și dorința de a primi mâncare.

În concluzie, pisica te „spionează” și te urmărește pentru a-și păstra controlul asupra teritoriului său, iar acest comportament are rădăcini în comportamentul lor sălbatic.

Cercetătorii japonezi susțin că, în ultimii 7.500 de ani, pisicile nu au evoluat semnificativ. Și-au păstrat trăsăturile caracteristice ale comportamentului lor sălbatic, chiar și după domesticire, conform atlas-geografic.net.