Sari la conținut
Home » Giardioza, o problema la animale si la om. De ce trebuie să cunoști această boală

Giardioza, o problema la animale si la om. De ce trebuie să cunoști această boală

Giardioza, o problema la animale si la om! Medicul veterinar Cristina Grozea, de la Cabinetul Crazy-Vet, ne-a oferit câteva informații extrem de utile în legatura cu giardioza, o problema majoră atât la animale, cât și la oameni.

Este o infectie intestinala a omului si a altor vertebrate, produsa de protozoarul flagelat Giardia. Acesta este cel mai frecvent parazit intestinal patogen al oamenilor, fiind prezent atat in regiunile temperate, cat si cele tropicale. Giardioza evolueaza in focare sporadice de boala sau epidemic.

Parazitul colonizeaza regiunile anterioare ale intestinului subtire, unde adera la mucoasa epiteliala sub forma de trofozoit flagelat. Infectia se produce prin ingestia chistilor viabili. Transmitera se face in primul rand prin contaminare fecal-orala, dar se considera semnificative si transmiterea prin apa, hrana si cea zoonotica.

 Perioada de incubatie apare cu primele simptome cand sunt excretati chisti, aceasta perioada poate fi scurta atat la animale cat si la om, incepand cu a treia zi de infestatie pana la 6 saptamani. Durata infectiei poate varia de la cateva zile la mai multe luni.

    Simptomele / diagnosticul la animale:

– la tineret se manifesta prin sindrom diareic acut sau cronic cu caracter recidivant

– se constata modificari hematologice respectiv anemie si eozinofilie

– la pisicile tinere diarea grava este insotita de tenesme, cifozare, deshidratare, slabire si ramane in urma cu cresterea

– diagnosticul se pune pe baza examenului microscopic direct din fecale

   Simptomele / diagnosticul la oameni:

– se pot manifesta prin apatie, diaree acuta de scurta durata sau prin sindrom cronic, pierdere in greutate, febram greata, cefalee, constipatie, voma, dureri abominale

– la majoritatea pacientilor netratati infectia se remite spontan si simptomele dispar de obicei in cateva saptamani

– categoria cea mai expusa la contractaqrea unei infectii clinice cu Giardia sunt copii, in special cei din tarile subdezvoltate si din grupurile dezavantajate

– diagnosticul la fel ca si la animale se pune pe baza examinarii la microscop a fecalelor

 O data diagnosticata infectia prognosticul este in general bun, atat la animale cat si la om. Infectia cu Gairdia poate deveni o problema in focarele inalt endemice, unde contaminarea mediului este ridicata, iar standardele de igiena sunt scazute.

Profilactic trebuie sa respectam conditiile de igiena in adaposturi, hale, custi, padocuri, sa executam curatenia mecanica riguroasa, iar periodic sa efectual dezinfectii, deratizari si dezinfectii.

Etichete: