Sari la conținut
Home » Ghidul stăpânului responsabil: Ce câine este potrivit pentru tine? Cum să alegi rasa perfectă

Ghidul stăpânului responsabil: Ce câine este potrivit pentru tine? Cum să alegi rasa perfectă

Felicitări pentru că ați luat decizia de a aduce un cățel sau un câine în casa dumneavoastră. Indiferent dacă noul dumneavoastră câine va fi primul dintr-un lung șir de animale de companie ale familiei, suntem aici pentru a vă ghida în procesul de alegere a celui mai bun câine pentru personalitatea și stilul dumneavoastră de viață.

A lua un câine de la un crescător nu este singura ta opțiune atunci când aduci acasă un nou animal de companie. Puteți găsi, de asemenea, un câine de rasă pură sau salvat prin intermediul Rețelei de salvare AKC, precum și câini mai bătrâni în centre de salvare.

Luați în considerare stilul de viață

Iată doar câteva întrebări pe care trebuie să vi le puneți atunci când stabiliți ce câine se potrivește cel mai bine stilului de viață. Țineți cont de faptul că un potențial crescător vă poate pune aceste întrebări atunci când decide dacă locuința este potrivită pentru unul dintre cățeii săi, așa că ar putea fi util să vă notați răspunsurile.

sursă foto:video.devizitat.org; labradorul își face somnul de frumusețe
sursă foto:video.devizitat.org; labradorul își face somnul de frumusețe

Sunteți o persoană activă sau mai relaxată? Aveți copii sau intenționați să aveți copii? (Aceștia sunt unii dintre cei mai buni câini pentru copii). Aveți venitul necesar pentru a plăti vizitele la veterinar (cele neașteptate, pe lângă examinările și vaccinările obișnuite), hrana pentru câini, consumabilele și multe altele?
Cât timp aveți la dispoziție pentru a socializa și a dresa un nou cățeluș?
Cât timp sunteți plecat de acasă în fiecare zi?
Cât de des faceți călătorii de afaceri și vacanțe și ce planuri aveți pentru câine în aceste perioade?

Ce așteptări aveți de la câine

Preferați câini mari sau câini mici? Contrar credinței populare, situația de viață nu trebuie neapărat să dicteze acest răspuns. Chiar și cei care locuiesc în apartamente își pot împărți cu ușurință casa cu unele rase de câini mai mari. Atâta timp cât nevoile de exerciții ale câinelui sunt satisfăcute (prin plimbări lungi, ieșiri la alergare și sesiuni de activități), spațiul de locuit al câinelui nu trebuie să aibă neapărat o anumită dimensiune.
Cât de mult timp vă puteți dedica îngrijirii unui câine (și cât de îngrijorat sunteți de pierderea părului)? De asemenea, aveți alergii? Căutați un câine pentru o anumită activitate (cum ar fi drumeții, agilitate sau alergare)?

Sursă foto:lovetoknowpets.com
Sursă foto:lovetoknowpets.com

După ce ați răspuns la aceste întrebări și la cele de mai sus, ar trebui să puteți reduce semnificativ numărul de opțiuni. De exemplu, dacă sunteți în căutarea unui câine care să se potrivească cu stilul de viață foarte activ și sunteți interesat să încercați agilitatea, ați putea selecta un Border Collie.

Dacă preferați o rasă mai mică, dar aveți aceleași interese, ați putea opta în schimb pentru un Papillon. Iar dacă vă doriți un câine prietenos cu familia, care are nevoie de exerciții moderate și de puțină îngrijire (dar nu vă deranjează că-și pierde părul), ați putea alege un Labrador Retriever. Folosiți funcția „Find a Match” a AKC pentru a vă ajuta să alegeți o rasă.

Aflați mai multe despre rasă

După ce vă faceți o idee despre ce rasă de câine ați putea căuta, aflați tot ce puteți despre acel tip de câine. Dacă achiziționați un cățeluș de la un crescător responsabil, veți avea un pic de predictibilitate în ceea ce privește temperamentul, mărimea și nevoile de îngrijire.

Deși fiecare câine este diferit, aceste informații pot fi valoroase pentru a determina cel mai bine dacă o rasă este potrivită pentru stilul de viață și nevoile dumneavoastră. Iată doar câteva modalități prin care puteți afla mai multe despre fiecare rasă în parte:

Prin intermediul cluburilor de rasă. Fiecare rasă are un club afiliat alcătuit din crescători și pasionați care au ani de experiență într-o anumită rasă de câini. Multe cluburi oferă informații despre personalitatea rasei de câini pe site-ul lor.

La o expoziție canină. Urmărirea unei expoziții canine la televizor vă va oferi o multitudine de informații despre un câine, dar este și mai bine dacă puteți ajunge la una în persoană. Pentru a afla mai multe despre o anumită rasă, mergeți la o expoziție de conformație, dar dacă sunteți în căutarea unei rase într-un anumit sport (cum ar fi Agility), vizionarea unei competiții v-ar putea da o idee bună despre ce să căutați.

Alegerea unui câine de rasă pură

Dacă sunteți în căutarea unui cățeluș de rasă pură, ați ajuns la locul potrivit! Probabil că aveți deja o rasă în minte, dar există atât de multe rase recunoscute așa că este posibil să doriți să vă extindeți căutarea în orice caz. Fiecare câine este diferit, așa că este necesar să vă documentați și să vă precizați propriile așteptări, astfel încât dumneavoastră și cățelul dumneavoastră să aveți o viață plină de succes.

sursă foto: James Wellbeloved.
Labrador care papă pepene; sursă foto: James Wellbeloved.

Dacă sunteți convins că sunteți pregătit pentru un nou cățeluș, ați selectat rasa potrivită pentru dumneavoastră și ați făcut toate cercetările, următorul pas este să găsiți un crescător responsabil care să vă vândă un cățeluș. Ar trebui să aveți posibilitatea de a vizita cățeii înainte ca aceștia să fie gata să vină acasă (la vârsta de 8-12 săptămâni) și de a cunoaște cel puțin unul dintre părinți, fie personal, fie virtual.

Puneți întrebări crescătorului de câini

Odată ce v-ați găsit crescătorul, discutați deschis cu el despre așteptările dumneavoastră pentru un câine. Crescătorul tău va avea experiență în prezicerea temperamentului unui câine și te poate ajuta să alegi cel mai bun din pui pentru nevoile tale.

De asemenea, va da sfaturi cu privire la socializarea și dresajul cățelușului, precum și la nevoile sale de exerciții fizice, pentru a se asigura că câinele dumneavoastră crescut este exact ceea ce ați sperat de la un animal de companie de familie.

Alegerea unui câine de terapie sau a unui câine mai în vârstă

Unul dintre cele mai mari beneficii ale câinilor crescuți în mod responsabil este că sunt previzibili. În timp ce multe familii, în special cele cu copii, preferă să cumpere un cățeluș de rasă pură de la un crescător de renume care și-a testat sănătatea și temperamentul, unii potențiali proprietari de câini pot decide că un câine mai în vârstă este cel mai potrivit.

sursă foto: doc.ro
sursă foto: doc.ro

Atunci când alegeți un câine mai în vârstă, este încă important să luați în considerare stilul de viață și așteptările pe care le aveți de la animalul de companie, așa cum s-a subliniat mai sus, discutând apoi acești factori cu organizația câinelui.

Primul pas pentru a decide dacă doriți să salvați un câine este să luați în considerare circumstanțele în care vă aflați. Ce fel de câine căutați? Câinele dumneavoastră va fi în preajma copiilor? Cât timp/bani aveți de dedicat pentru dresaj și cheltuieli medicale?

Aflați mai multe despre câine

Câinii de rasă mixtă pot fi mai puțin previzibili în ceea ce privește temperamentul, dar petrecând timp vizitând câinele sau vorbind cu angajații organizației sau cu cei care îl găzduiesc, vă puteți face o idee mai bună despre cât de bine se va potrivi câinele în casa dumneavoastră.

sursă foto: ro.pinterest.com
sursă foto: ro.pinterest.com; câini în ipostaze amuzante

Există multe concepții greșite despre câinii salvați. De fapt, un studiu revoluționar realizat de National Animal Interest Alliance (NAIA) a raportat că, în 2015, câinii care au intrat în adăposturile din SUA au atins un minim istoric.

În plus, numărul câinilor de rasă pură din adăposturi a scăzut la aproximativ 5 la sută. Studiul relevă concepțiile greșite comune despre câinii de rasă pură care ajung în adăposturi la un volum mare, expunând, de asemenea, concepția greșită conform căreia preferința pentru cumpărarea de câini de rasă pură dăunează câinilor din adăposturi, potrviti AKC.org.