Sari la conținut
Home » Gheparzii revin pe „meleagurile” din India. Felinele sălbatice au dispărut din această țară în urmă cu peste 70 de ani

Gheparzii revin pe „meleagurile” din India. Felinele sălbatice au dispărut din această țară în urmă cu peste 70 de ani

descopera.ro

O pereche de gheparzi din Namibia a fost eliberată în sălbăticie în India, în cadrul unui proiect de reintroducere a acestor feline, care au dispărut din această țară în urmă cu mai bine de 70 de ani, a anunțat ministrul Mediului, Bhupender Yadav, la 12 martie 2023.

Cei doi gheparzi se descurcă bine”, a transmis Yadav pe Twitter după ce au fost eliberați în Parcul Național Kuno din centrul Indiei, după mai multe luni petrecute într-un țarc de aclimatizare.

Gheparzii revin pe „meleagurile” Indiei

Cele două animale, numite Obaan și Asha, sunt primele care vor fi eliberate din cei opt gheparzi care au sosit din Namibia în septembrie anul trecut, după ce o hotărâre a Curții Supreme indiene din 2020 a permis reintroducerea speciei în mod experimental.Ghepardul asiatic, o specie declarată oficial dispărută în țară în 1952. Alți 12 gheparzi au sosit luna trecută din Africa de Sud.

Autoritățile speră că, odată eliberați, gheparzii se vor reproduce, iar populația va ajunge la 100 de indivizi în 10 ani. Aceasta este prima relocare intercontinentală a gheparzilor, cel mai rapid animal terestru de pe planetă.

India a găzduit cândva ghepardul asiatic. Însă ultimul exemplar a fost ucis în 1947 de către un prinț indian, iar specia a fost declarată oficial dispărută în țară în 1952.

Gheparzii sunt specii amenințate

Au mai rămas doar aproximativ 7.000 de gheparzi africani. Parcul Național Kuno a fost ales pentru introducerea gheparzilor africani – o subspecie diferită de cea a gheparzilor asiatici – datorită pășunilor sale vaste și a prăzii abundente.
Ghepardul este considerat „vulnerabil” pe lista de specii amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Au mai rămas doar aproximativ 7.000 de gheparzi, în principal în savanele africane.

Supraviețuirea sa este amenințată în principal de reducerea habitatului său natural și de dispariția prăzii sale din cauza vânătorii umane, a dezvoltării terenurilor în alte scopuri și a schimbărilor climatice.

Subspecia din care fac parte Obban și Asha a fost foarte frecvent întâlnită în Orientul Mijociu, Asia Centrală și India. Din păcate, această subspecie se mai găsește într-un număr foarte mic în Iran. Oamenii i-au vânat în mod excesiv pentru blana lor dar și pentru faptul că reprezentau o amenințarea pentru animalele sălbatice.

Aceste aimale sunt recunoscute pentru viteza cu care obișnuiesc să-și alerge prada, se spune că sunt cele mai rapide animale terestre.