Sari la conținut
Home » Galerie VIDEO! De ce sforăie câinii? Explicația acestei afecțiuni pe care o considerăm amuzantă

Galerie VIDEO! De ce sforăie câinii? Explicația acestei afecțiuni pe care o considerăm amuzantă

De ce să nu trezești câinele când doarme sursă foto: doctorulzilei.ro

Câinii Sforăie ? Răspunsul este da. La fel ca în cazul oamenilor, sforăitul la câini apare, în general, atunci când mișcarea aerului este restricționată în pasajele nazale sau în gât.

Sforăitul la câini este perfect normal și cel mai adesea ilar. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre motivul pentru care câinii sforăie sau sunteți îngrijorat de sforăitul câinelui dumneavoastră, vă rugăm să citiți acest articol:

Așadar de ce sforăie câinii?

Cu toate acestea, dacă sunetul și animalul de companie vă face să râdeți în hohote, consultați și topul nostru cu cele mai bune 5 videoclipuri cu patrupezi care sforăie.

În termenii cei mai simpli, sforăitul în sine apare atunci când există un anumit tip de blocaj în tractul respirator superior. Acest blocaj poate fi oriunde de-a lungul căii respiratorii, de la nas până la trahee (tubul care duce aerul la plămâni). Pe măsură ce aerul este forțat prin aceste pasaje, se deplasează neuniform pe lângă blocaj și creează zgomotul gemete și scârțâit pe care îl recunoaștem drept sforăit.

Factori care declanșează sforăitul câinilor

Există mai mulți factori care îl pot face pe câinele dumneavoastră să sforăie, inclusiv confirmarea și structura anormală a feței, obezitatea, congestia nazală, infecțiile, polipii, alergiile, medicamentele și, uneori, chiar poziția de dormit.

Rase de câini predispuse să sforăie

1. Rase de câini cu fețe plate (rase brachycephalic) sau împins în nasul de multe ori au mai multe anomalii structurale care afectează nasul și căile respiratorii. Fețele lor drăguțe și strivite înseamnă, de obicei, că același număr de structuri corporale trebuie să încapă într-un spațiu mult mai mic.

Cavitatea nazală, deja destul de mică la câini, este și mai mică la acești câini, dar trebuie să conțină țesuturi și structuri similare. Pliurile redundante ale pielii (cum ar fi ridurile de pe fața unui Pug) duc adesea la blocarea pasajelor și la sforăit.

Rasele care sunt frecvent afectate includ Boxerii, Pugs, Pekingese, Shih Tzus, Boston Terrier și Bulldogs. Unele dintre aceste rase necesită intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul în exces și a ușura blocajul.

2. Tulburări ale palatului moale

Tulburările palatului moale sunt, de obicei, defecte congenitale ale țesutului cărnos din partea din spate a gâtului (palatul moale și epiglota), acestea separă în mod normal cavitățile bucală și nazală. Cele mai frecvente afecțiuni sunt un defect sau o „despicătură” a palatului sau o alungire a palatului.

Această suprapunere provoacă o obstrucție a căilor respiratorii în timpul respirației. Sunetul pe care îl scoate animalul de companie (stridor) se înrăutățește în timpul exercițiilor fizice. Tratamentul unui palat moale alungit este chirurgical. Această afecțiune este întâlnită și în grupul raselor brahicefalice.

3. Obezitate – Un câine dolofan nu este întotdeauna un câine fericit. Câteva kilograme în plus pot cauza o presiune suplimentară pe sistemul respirator și pe cavitatea toracică a unui câine.

Excesul de greutate poate duce chiar la întreruperi scurte ale respirației în timpul somnului, o afecțiune cunoscută în mod obișnuit sub numele de apnee în somn la oameni. Din fericire, pierderea în greutate elimină de obicei sforăitul în aceste cazuri.

4. Congestia nazală

La fel ca la oameni, câinii sunt mai predispuși să sforăie atunci când nasul lor este înfundat. Congestia nazală poate rezulta din alergii, infecții nazale sau chiar tumori nazale. Alergiile pot fi cauzate de praf, acarieni, mucegai, mucegai și fum.

Medicamente – Unele medicamente, cum ar fi relaxantele musculare sau cele folosite pentru tratarea durerii, pot scădea frecvența respiratorie sau chiar pot constrânge pasajele de aer.

Alți factori care provoacă sforăitul

Vremea – Aerul uscat poate face ca țesuturile nazale să se lipească între ele, ceea ce duce la sforăit din partea câinilor care, de obicei, au un somn liniștit. La unele persoane, schimbările de altitudine datorate călătoriilor sau chiar variația presiunii aerului pot crește sforăitul.

Poziții de somn – Unii oameni au tendința de a sforăi mai mult atunci când dorm pe spate și mai puțin atunci când dorm pe o parte. Câinii, de asemenea, pot sforăi mai mult sau mai puțin în funcție de pozițiile lor de somn. Câinii care dorm pe spate și pe stomac pun de obicei mai multă presiune pe căile respiratorii, în timp ce cei care dorm pe o parte, de obicei, resimt mai puțin.

În cea mai mare parte, sforăitul la câini nu reprezintă o problemă atâta timp cât aceștia au parte de un somn bun și continuă să respire normal în timp ce sunt treji. Sforăitul devine o problemă dacă întrerupe sau împiedică modelele normale de somn sau cauzează dificultăți de respirație în timpul exercițiilor fizice, potrivit petplace.com.