Sari la conținut
Home » Fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului. Care este explicația?

Fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului. Care este explicația?

Fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului.  Pădurea amazoniană arde ca o torță. Din primele cercetări se pare că vinovați pentru acest lucru sunt localnicii. Care este explicația? Focul ar fi pus pentru a îndepărta copacii căzuți după defrișare.

Fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului. Date recente arată că aproape100% dintre focarele de incediu din Amazon rezultă din acțiuni umane, mai rar din accident, iar de cele mai ulte ori cu intenție.

Anul trecut, incendiile care au mistuit pădurea amazoniană braziliană au fost rezultatul unei creșteri alarmante a defrișărilor. Incendiile au afectatd aproape 10.000 de kilometri pătrați de păduri forestiere. Lucru ce s-a întâmplat pentru prima dată într-un deceniu. Dar, datorită precipitațiilor sub medie și a defrișărilor masive, un nou sezon de incendii devastator se anunță și anul acesta.

Dincolo de dezastrul imediat provocat de de incendii în 2019, de la animalele sălbatice care au murit carbonizate, până la creșterea emisiilor de carbon, focul a captat atenția lumii. De ce? Pentru că incendiile au fost provocate de mâna omului.  

Experții spun că multe dintre aceste incendii au fost provocate de oameni pentru a îndepărta copacii căzuți după defrișare. Fermierii dau foc pentru a-și pregăti terenurile pentru agricultură, dar, de cele mai multe ori, incendiile scapă de sub control, depățind limitele terenurilor agricole și ale pășunilor.

În trecut, când se înregistrau precipitații abundente și păduri umede, aceste incendii nu aveau tendința de a se extinde. După ce pădurile au devenit tot mai uscate din cauza precipitațiilor reduse, acestea pot arde luni întregi, devastând zeci sau sute de kilometri de rezerve forestiere și terenuri agricole.

Fermierii piromani câștigă mulți bani

Și atunci se pune întrebarea: dacă incendiile sunt devastatoare pentru biodiversitate și pentru oameni, de ce fermierii din Amazon continuă să le provoace?

Una dintre explicații ar fi că un incendiu îi ajută pe fermieri să scape mai ieftin în lupta cu dăunătorii. Vegetația care crește din nou este apoi tăiată și arsă, oferind o modalitate deloc constisitoare de a curăța resturile și de a fertiliza terenul, în timp ce sunt îndepărtați dăunătorii.

Această tactică nu este însă lipsită de urmări: focul degradează treptat solul. În plus, incendirea este mai puțin profitabilă pe termen lung în comparație cu sistemele agricole care folosesc utilaje, integrează copacii în terenurile agricole sau recurg la rotația pășunatului.

Incendiile de la alte ferme pot consitui un risc pentru fermieri, deoarece culturile sau infrastructura pot fi transformate în scrum în cele din urmă, potrivit evz.ro.