Sari la conținut
Home » Companiile japoneze investesc în fericirea angajaților. Acestora li se permite accesul cu animalele de companie la birou. Ce facilități au patrupedele acolo

Companiile japoneze investesc în fericirea angajaților. Acestora li se permite accesul cu animalele de companie la birou. Ce facilități au patrupedele acolo

Angajații unor companii japoneze beneficiază de accesul cu animalele de companie la birou, în pofida faptului că Japonia este o țară cunoscută pentru cultura sa de muncă la birou stresantă.

Într-un studiu publicat în revista Animals, în anul 2021, se concluzionează că prezenţa câinilor la birou amplifică numărul interacţiunilor şi schimburilor între departamente şi, totodată, contribuie la o mai bună satisfacţie şi bunăstare la locul de muncă.

Astfel că, o firmă din Japonia a hotărât să testeze, până la sfârșitul anului, o nouă facilitate destinată propriilor angajați prin care li se oferă posibilitatea de a-și aduce animalele de companie la birou, într-o clădire din Kawasaki, cu scopul de a îmbunătăți productivitatea și bunăstarea angajaților. Aceștia pot ajunge cu trenul într-o jumătate de oră din centrul Tokioului până la serviciu.

Animalele de companie au parte de câteva facilități dacă merg cu stăpânii la birou

Un angajat face naveta în fiecare zi, timp de 30 de minute, împreună cu cățelul său Hime, din rasa Shiba Inu, până la birou unde patrupedul beneficiază de mâncare și de un loc de joacă astfel încât să nu se plictisească cât timp stăpânul său muncește.

„Îmi place să văd cum primeşte dragoste şi atenţie din partea tuturor”, spune stăpânul lui Hime, Mayumi Shioda, asociat la divizia de corporate affairs a grupului Fujitsu Ltd.

Firma primește în fiecare zi deja câțiva zeci de câini ai angajaților

Acest câine este unul dintre cei câţiva zeci de câini care îşi însoţesc stăpânii la birourile firmei de IT Fujitsu Ltd., transmite Bloomberg, potrivit agerpres.ro.

Compania Fujitsu Ltd. a creat acest birou prietenos cu câinii, animăluțelle primind mâncare gratuită și, de asemenea, beneficiază de un loc de joacă interior unde stăpânii se pot juca cu ei în pauză.

Biroul este este acoperit cu o mochetă rezistentă la pete

Spatiul destinat patrupezilor se află poziționat într-o parte separată a clădirii de birouri, astfel încât angajații care suferă de diferite alergii sau cei care nu preferă câinii să nu fie afectați și să poată lucra fără probleme.

Aceștia au și un lift dedicat patrupezilor care oprește doar la etajul 25 al clădirii de birouri, exact acolo unde se află spațiul creat special pentru câini.

„Şefii şi colegii mei din alte departamente, cu care în mod normal nu interacţionez, vin şi vorbesc cu Hime. Când văd această nouă faţă a lor, simt că pot să interacţionez mai mult cu ei. Asta face mai uşoară munca aici”, spune Mayumi Shioda.

Mai multe companii americane au implementat deja această facilitate pentru angajați

Angajații marilor companii americane de tehnologie deja beneficiază de accesul cu animalele de companie la birou. Aproximativ 4.000 de câini sunt înregistrați la cartierul general al firmei Amazon.com Inc. de la Seattle. Pentru firma mamă a Google, Alphabet Inc., câinii reprezintă o parte importantă a culturii sale.

Aceasta a constuit un parc special pentru ei, denumit The Doogleplex, la campusul său de la Mountain View. Alte companii care le permit angajaților accesul la muncă cu patrupezii sunt Meta Platforms Inc., Lyft Inc. şi Netflix Inc.

„Am studiat ce au făcut marile firme de tehnologie din SUA, de la care ne-am inspirat pentru a crea un birou care să stimuleze colaborarea, discuţiile informale şi brainstorming-ul”, a declarat directorul de resurse umane de la Fujitsu, Hiroki Hiramatsu.

Cu toate acestea, programul de lucru flexibil şi beneficii precum prezenţa animalelor de companie sunt încă rare în Japonia, potrivit Agerpres. Însă, pandemia a adus modificări în ceea ce privește munca, astfel că din ce în ce mai multe companii japoneze au trecut la munca la distanță, renunțând la așteptările pe care le aveau angajații, că trebuie să stea multe ore la birou.