Sari la conținut
Home » Fenomenul îngrijorător al abandonului animalelor de companie! Sute de noi cazuri în fiecare zi

Fenomenul îngrijorător al abandonului animalelor de companie! Sute de noi cazuri în fiecare zi

„Au fost găsiţi într-un tomberon, într-un sac legat, seara, şi domnul care i-a găsit i-a scos. A fost forte inspirat, a deschis imediat, i-a scos şi ne-a sunat”, a declarat Andreea Rosetti, preşedintele Asociaţiei Animal Life.

În același adăpost, 50 de căței așteaptă ca cineva să se înduplece și să-i adopte.

„Sună ba că sunt arunmcati sub un pod, ba că sunt aruncaţi la gunoi, ba că sunt aruncaţi în margine de drum. Şi se întâmplă să ajungi acolo şi câte unul să- găseşti călcat de maşină”, a declarat Adina Durcău, Asociaţia Animal Life.

Membrii asociaţiei încearcă în fiecare an, prin câteva campanii gratuite de sterilizare, să-i atragă pe stăpânii de câini şi pisici.

„La noi, din păcate, exista mitul acesta ca se poate steriliza doar după ce căţeluşa fată odată, cel puţin. Mai ales în mediul rural. Inclusiv fătarea în sine e un stres pentru căţeluşă şi pe ea nu o ajuta cu absolut nimica”, a declarat și un medic veterinar, Radu Benchea.

Pe de altă parte, oamenii legii atrag atenţia că abandonarea puilor reprezintă o infracţiune.

„Persoanele care săvârşesc astfel de fapte trenuie să înţeleagă că riscă o amendă de până la 3.000 de lei”, a adăugat comisar șef Daniel Romeo Cernucan, Poliţia Animalelor din Sibiu.

De la debutul pandemiei, doar în judeţul Sibiu au fost salvate peste 700 de animăluțe de care propritarii s-au lepădat.

„Chiar dacă echipa noastră e calificată şi ştie ce are de făcut şi îi ajută să îşi depăşească traumele, nu o să putem ajunge la nivelul la care s-ar dezvolta câinele sau la nivelul la care s-ar socializa şi s-ar linişti ca atunci când ajunge într-o casă şi stă pe canapea şi are sentimentul de siguranţă”, Delia Boțea, președintele Asociației Care for Dogs.