Lumea animalelor

Fascinanta lume a oceanelor. Episodul 5: Peștele unicorn …

De multe ori, când te uiți la un animal, numele lui are sens. Rechinii-tigru au dungi asemănătoare cu cele ale unui tigru, melcii de mare arată ca niște melci de uscat, iar balenele albastre sunt, ei bine, foarte albastre. Același lucru este valabil și pentru peștele unicorn.

După cum probabil puteți ghici, peștele unicorn își primește numele de la proeminența asemănătoare unui unicorn care îi iese din față. Dar la ce folosește această trăsătură distinctivă? Și ce mai este de știut despre peștele unicorn?

Ce este un pește unicorn?

Peștii unicorn cuprind un grup  din genul Naso, care face parte din familia Acanthuridae. Este posibil să cunoașteți și alți pești din această familie, inclusiv pești tang și pești chirurg (inclusiv tangul albastru făcut celebru de Dory în „Finding Nemo”). Există aproximativ 19 specii în cadrul genului Naso, dar numai unele dintre ele au „cornul” iconic care le iese din față.

Unde puteți găsi pești unicorn?

Puteți găsi pești unicorn în regiunile tropicale și subtropicale din mările indo-pacifice. De obicei, aceștia își găsesc adăpost în structurile recifului de corali și pot fi văzuți, de asemenea, înotând peste vârful recifului pentru a se hrăni.

Sunt clasificați ca planctori diurni, ceea ce înseamnă că se hrănesc cu plancton mic în timpul zilei. Atunci când nu se hrănesc, le place să se ascundă în colțuri și crăpături de pe recif. Deși poate părea că nu fac mare lucru atunci când se ascund, peștii unicorn joacă un rol important în recif: deșeurile lor ajută la furnizarea de nutrienți pentru corali.

Care este treaba cu cornul?

Doar nouă dintre cele 19 specii din cadrul Naso au protuberanțele asemănătoare unui corn care le dau numele. Există două tipuri de „coarne” – unul care are de fapt forma unui corn lung și unul care este mai rotunjit.

Oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri de ce peștii unicorn au coarnele lor, dar există câteva teorii. Una dintre ele este că masculii își folosesc coarnele pentru a le semnala femelelor că sunt parteneri buni.

De asemenea, aceștia își pot schimba culoarea coarnelor pentru a „concura” cu alți masculi și pentru a ieși în evidență în fața femelelor. Deși atât masculii, cât și femelele au această proeminență, se pare că mai ales masculii sunt cei care își schimbă culoarea cornului.

Care este statutul peștelui unicorn?

Vești bune! Conform Listei Roșii a UICN, multe specii de pești unicorn sunt considerate „cel mai puțin îngrijorătoare”, ceea ce înseamnă că în prezent nu ne facem griji cu privire la dispariția lor.

Dar asta nu înseamnă că au ieșit din pădure (sau din alge marine, adică!): La fel ca multe alte specii, peștii unicorn se bazează pe ecosisteme de recif sănătoase și durabile.

Recifele de corali sunt în prezent amenințate de schimbările climatice și nu există un viitor sănătos pentru recifele noastre – și pentru animalele care depind de ele – dacă nu acționăm acum pentru a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră, potrivit oceanconservancy.org.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

4 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

4 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

4 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • EVZ

  • EVZ

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • EVZ