Sari la conținut
Home » Factori care influențează durata de viață a felinelor. Cele mai longevive rase de pisici

Factori care influențează durata de viață a felinelor. Cele mai longevive rase de pisici

sursă foto: cauta.vet; cum să menții blana pisicii

Se zvonește că pisicile au nouă vieți, dar cât de lungă este această perioadă în ani umani? Durata medie de viață a pisicilor de casă este cuprinsă între 10 și 15 ani, dar unele rase pot ajunge la impresionanta vârstă de 25 de ani.

Dacă sunteți în căutarea unui prieten felin care vă va fi alături cel puțin câteva decenii, ar trebui să luați în considerare cu siguranță una dintre aceste 12 cele mai longevive rase.

sursă foto: a1.ro; de ce stă pisici în poala stăpânului
sursă foto: a1.ro;

Cele mai longevive rase de pisici

Rasa de pisici care trăiește cel mai mult timp nu este nimeni alta decât birmanezul. Aceste pisici ajung la o medie de 18 până la 25 de ani, ceea ce este mult mai mult decât majoritatea celorlalte rase. Cea mai bătrână pisică birmaneză înregistrată, numită Kataleena Lady, a trăit până la vârsta de 27 de ani.

Sunteți curioși să aflați ce alte rase trăiesc mult și prosperă? Următorul grafic detaliază cele 12 rase de pisici cu cea mai lungă durată de viață, împreună cu speranța medie de viață a acestora. Pisica ta a fost inclusă în listă?
Pisicile de rasă mixtă sau de rasă pură trăiesc mai mult?

În general, pisicile de rasă mixtă sunt mai sănătoase și mai rezistente decât cele de rasă pură, datorită diversității lor genetice, așa că au tendința de a trăi mai mult. Există un risc mai mic de încrucișare și de întărire a bolilor moștenite legate de rasă, cum ar fi defectul cranian Burmese (BHD) la pisicile Burmese sau miopatia Devon Rex.

Durata de viață

Burmeză 18 – 25 de ani
Balineză 15 până la 22 ani
Siameză între 15 și 20 de ani

American Shorthair între 15 și 20 de ani
Albastru rusesc între 15 și 20 de ani

European Shorthair 14-20 ani
Bobtail japonez 15-18 ani
Angora turcească 12-18 ani
Bombay de la 12 la 18 ani
Ragdoll 13-17 ani
Turkish Van 12-17 ani
Tonkinese 12-16 ani

Cu toate acestea, fiecare pisică este un individ. Fie că este o rasă mixtă sau de rasă pură, există întotdeauna o șansă ca o pisică să trăiască până la 7 sau 27 de ani. Trebuie să țineți cont de faptul că și genetica este doar o parte din ecuație.

Factori care influențează durata de viață a unei pisici

Rasa unei pisici nu este singurul lucru care le dictează durata de viață. Mai mulți factori contribuie la cât de mult trăiesc pisicile, inclusiv dieta și mediul în care trăiesc. Nu vă faceți griji, dragostea și îngrijirea dumneavoastră vor face diferența!

1. Mediul înconjurător

Acest lucru ar putea fi o surpriză, dar unul dintre cele mai mari lucruri care pot scurta viața pisicii tale este mediul în care trăiește, și anume, dacă o ții în casă sau o lași să iasă afară. Durata de viață a unei pisici de exterior este de numai 2 până la 5 ani, ceea ce este mult mai scurtă decât cea a unei pisici de interior (10 până la 15 ani în medie).

Acest lucru se datorează faptului că sunt în pericol de a fi lovite de mașini, atacate de animale sălbatice sau de a se infecta cu boli care le pun viața în pericol în aer liber.

2. Pisica și starea de reproducere

Sterilizarea și castrarea nu doar împiedică pisica să se reproducă. Aceste proceduri le pot ajuta, de asemenea, să trăiască mult mai mult.

Cancerul mamar și testicular, precum și complicații precum piometra, pot scurta viața unei pisici intacte (nesterizilate). Chiar dacă aceste afecțiuni pot părea exagerate, ele sunt mult mai frecvente decât își dau seama proprietarii de animale de companie.

pisicia și puii ei; sursă foto: divahair.ro
pisicia și puii ei; sursă foto: divahair.ro

De fapt, studiile arată că pisicile sterilizate trăiesc în medie cu 3,6 ani mai mult decât pisicile femele intacte, iar masculii castrați trăiesc cu 4,3 ani mai mult decât cei care nu sunt castrați.

3. Dieta

Nu este niciun secret că alimentația este o parte super importantă a sănătății unei pisici. Pisicile care nu au o dietă echilibrată sunt expuse riscului de diabet, pietre la urină și probleme de vedere.

Asigurați-vă că îi dați pisicii dumneavoastră o dietă de înaltă calitate, concepută special pentru pisici, iar dacă decideți că doriți să le gătiți mâncarea acasă, discutați cu medicul veterinar despre suplimentele de vitamine pentru a vă asigura că primesc toți nutrienții de care au nevoie.

4. Greutate și exerciții fizice

Mișcarea este esențială pentru oameni și este la fel de importantă și pentru pisici. Da, chiar și pentru pisicile de interior. Pisicile supraponderale sunt mai predispuse să dezvolte boli precum hipertensiunea și diabetul, care le pot afecta durata de viață. De asemenea, nici a fi subponderal nu este sănătos pentru o pisică.

foto:plyatech.ro

Păstrați-vă pisica la o greutate sănătoasă și asigurați-vă că se implică în timpul de joacă în fiecare zi pentru a ajuta la menținerea forței musculare și a unei inimi sănătoase. Totul se rezumă la mișcare și activitate, așa că fă-ți timp pentru a te asigura că pisica ta primește implicarea și îmbogățirea de care are nevoie, potrivi lovetoknowpets.com.