Lumea animalelor

Experții explică pericolul consumului făinii de greieri. „Problema reacțiilor alergice este fundamentală”

Uniunea Europeană a aprobat consumul de făină de greieri, însă, se pare că riscurile pentru sănătate sunt subevaluate. Un expert în creșterea insectelor a dezvăluit ce tipuri de bacterii și virusuri pot fi găsiți în greierii de casă care mai apoi sunt transformați în făină și ajung în farfuriile europenilor.

La începutul acestui an Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru componența alimentelor. Acest lucru se traduce prin creșterea numărului de insecte care pot fi consumate în UE.

Făina de greieri, un aliment controversat

Executivul european, în iunie 2021 a permis introducerea larvelor de viermi de făină în alimente după care în luna noiembrie a permis și consumul de lăcuste migratoare.

Insectele comestibile ar fi o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale, deși până acum insectele au fost recoltate în special în mediul natural, crescătorii atrag atenția asupra faptului că mulți dintre consumatori nu sunt conștienți de bolile și impuritățile chimice care pot fi descoperite în mâncarea preparată din făină de greieri.

Problema riscurilor de sănătate a fost ridicată într-un articol din „ilParagone” de Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător amator de insecte.

Făcând referire la aprobarea Comisiei Europene a greierilor de casă pentru consumul uman, Brusadelli a explicat că insectele au fost vândute până acum pentru a hrăni anumite specii de insectivor sau mamifere. Psihologul precizează că reproducerea insectelor este extrem de costisitoare.

Insectele se reproduc la temperaturi ridicate

Insectele se reproduc la temperaturi ridicate, 25-30 de grade Celsius, sunt carnivore și se consumă între ele, lăsând pe fundul recipientului unde sunt depozitate rămășițele rudelor lor. În aceste condiții, psihologul Brudelli atrage atenția că o resturi din insectele decedate precum și o parte din fecale pot ajunge în produsele finale.

Specialista precizează că cea mai sigură metodă de combatere a contaminării bacteriene o reprezintă antibioticile. Studiile indică faptul că zeci de mii de bacterii și viruși se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. 

Din cauza temperaturii ridicate a culturii, agenții patogeni se înmulțesc extrem de repede. Potrivit expertei, consumul insectelor poate fi extrem de problematică pentru sănătatea oamenilor și a altor specii de animale. Deoarece costurile producției sunt foarte mari, făina de greieri se vinde cu aproximativ 70 de euro/kilogram. 

Obținerea unui permis de reproducere a insectelor în scopuri alimentare este aproape imposbiliă, o companie din Vietnam deține monopolul creșterii greierilor de casă, însă normele de siguranță alimentară din Vietnam nu sunt similare cu cele din Uniunea Europeană, potrivit ziarulromanesc.de.

Riscurile consumului făinei de greieri

Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul microbiotic transmis și menținut de generații. Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat.

Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat)”, a explicat Brusadelli.

De asemenea expertul trage un semnal de alarmă în privința introducerii alimentelor pe bază de insecte în alimentația zilnică a europenilor. Fermele de insecte generează multă poluare pentru mediu, nu doar din perspectiva cantității uriașe de dioxid de carbon ci și din perspectiva antibioticelor folosite pentru reproducere „Suntem dispuși să sacrificăm tradițiile noastre culinare pentru un mod presupus mai ecologic de a mânca? Ni se spune că nutriția trebuie promovată în țările lumii a treia… la 70 de euro pe kg? Încă o dată, nu ni s-a cerut nimic, ni s-a impus”, conchide crescătoare de insecte.

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL