Sari la conținut
Home » Din lumea necuvântătoarelor! V-ați întrebat vreodată de ce se joacă animalele?

Din lumea necuvântătoarelor! V-ați întrebat vreodată de ce se joacă animalele?

stirileprotv.ro

Nu se poate nega faptul că multe animale se angajează într-o varietate de activități ludice. Ar putea fi doar pentru distracție sau oferă ceva mai substanțial? Pentru majoritatea creaturilor, viața lor constă într-o luptă nesfârșită și acerbă pentru a evita prădătorii, a găsi hrană și a scăpa de intemperii. 

Cu toate acestea, la fel ca noi, multe dintre ele își fac timp să se dedice unor activități complet inutile, adesea fără noimă, doar pentru propria distracție. Oamenii de știință sunt împărțiți în ceea ce privește ce anume constituie jocul în lumea necuvântătoarelor, dacă acestea obțin într-adevăr plăcere din aceste activități și cât de benefice sunt acestea. 

Cum se joacă un pui de pisică

Dacă ați petrecut vreodată timp de calitate cu un pui de pisică, știți că viața lor tinde să se învârtă în jurul multor urmăriri, urmăriri, sărituri și mușcături. Ei par hotărâți să își eradicheze frații cât mai repede și mai brutal posibil.

Această luptă prin joacă se oprește (de obicei) înainte ca cineva să fie rănit grav, dar care este scopul ei? Unii cercetători susțin că această formă de joacă pregătește pisoiul pentru neprevăzut mai târziu în viață. Faptul de a avea un coleg de iesle care doarme inocent într-o secundă, apoi sare la tine cu ghearele scoase în următoarea, antrenează pisoiul să reacționeze la incertitudinile vieții.

Păsările de pradă sunt vânători înnăscuți, dar aceste abilități de prădător nu sunt pur instinctive. În America au fost văzuți creierii tineri care urmăresc obiecte inanimate, cum ar fi conuri de pin și crengi, care seamănă cu prada pe care o vor căuta mai târziu în viață.

thepetclub.ro
thepetclub.ro

Delfinii au fost văzuți suflând sub apă inele de aer pe care le vor urmări, le vor ține în jos sau le vor căuta folosind abilitățile lor de sonar, probabil pentru a-și spori abilitățile de vânătoare. Puii de urs sunt considerați una dintre cele mai jucăușe creaturi de pe planetă.

bunadimienata.ro
bunadimienata.ro

Cu toate acestea, motivele pentru care își petrec atât de mult timp făcându-și de cap sunt încă neclare. Cât de mult se zbat și se năpustesc sugerează că sunt vânători începători care își dezvoltă abilitățile, dar este posibil ca aceștia să își consume energia în exces sau să își consolideze legăturile sociale, potrivit bbcearth.com.

Respectarea ierarhiei 

Puii de cangur, cunoscuți sub numele de joeys, sunt adesea văzuți jucându-se cu propriile mame. În timp ce ei încearcă să își lovească părintele, mamele doar își pipăie ușor puii și amândouă dau din cap pentru a arăta că totul este doar pentru distracție.

arq.ro
arq.ro

Acest box este un element vital în stabilirea ierarhiei mai târziu în viața cangurilor, când se va stabili șeful grupului lor social. Și lupii folosesc jocul pentru a stabili relațiile sociale. Membrii alfa ai haitei de lupi se angajează în jocuri mai agresive, în timp ce omega, lupul cu cel mai mic rang din grup, este adesea chemat să inițieze orice joc.

Stăpânirea abilităților motorii

Deși nu sunt cunoscuți tocmai pentru obiceiurile lor zburdalnice, peștii au fost văzuți sărind peste obstacolele din apă atunci când nu era nevoie de astfel de acrobații. Se crede că, pe lângă faptul că se distrează, peștii se pregătesc pentru momentul în care un prădător ar putea provoca o astfel de reacție. Se știe că și caii se joacă aproape de îndată ce se nasc.

noi.md
noi.md

De îndată ce pot merge, încep imediat să galopeze, să se zbenguie și să se dea în stambă, din nou, perfecționând abilitățile motorii de care ar putea avea nevoie la maturitate. Chiar și insecte precum furnicile și viespile au fost văzute organizând simulări de bătălii între ele pentru a-și exersa abilitățile de luptă și apărare de care vor avea nevoie mai târziu în viață.

Animalele sălbatice își perfecționează prin joacă instinctul de a fi părinte

În mod incredibil, în Uganda au fost observate tinere femele cimpanzeu jucându-se cu păpuși. Da, acestea sunt păpuși destul de rudimentare, care pentru noi ceilalți arată ca niște bețe, dar cimpanzeii au grijă de ele exact așa cum ar fi făcut-o mamele lor. Se crede că se antrenează pentru momentul în care vor fi părinți.

În timp ce maimuțele din captivitate au fost văzute jucându-se cu jucării, această joacă se schimbă în funcție de sex. Femelele gravitează în jurul unor jucării „feminine” mai tradiționale, cum ar fi păpușile, în timp ce masculii preferă lucruri precum camioane și mingi.

Distracție de dragul distracției

Pentru fiecare exemplu de scop de dezvoltare a jocului, există numeroase alte exemple care sugerează că unele animale se distrează… doar pentru a se distra. Corbii au fost observați făcând „snowboarding” pe acoperișuri înghețate. Odată ajunși jos, se întorc și repetă procesul. Crocodilii sunt cunoscuți pentru a le oferi prietenilor lor mai mici și solzoși o plimbare în spate.

sursă foto: facebook.com

Elefanții tineri au fost văzuți folosind digurile de pe malurile râurilor ca tobogane improvizate. Pescărușii argintii aruncă în mod obișnuit cochilii în timp ce zboară și apoi le prind din nou în aer. Întrucât majoritatea crustaceelor nu au capacitatea de a se ridica în aer, se pare că pescărușii, ca și toate aceste alte creaturi, participă la aceste activități doar din plăcere. Și cine îi poate învinovăți?