Lumea animalelor

Dezbatere, care este amprenta exactă a emisiilor de carbon a prietenilor noștri blănoși

Dezbatere, care este amprenta exactă a emisiilor de carbon a prietenilor noștri blănoși. Da, ați înțeles bine, se pune în discuție dacă prietenii nostri blănoși, micile noastre animale de companie sunt sau nu prietenoși cu planeta, cu mediul. Cu mediul din acre fac și ei parte, am spune noi.

Este cel mai bun prieten al omului dușmanul planetei?

A existat o dezbatere continuă cu privire la faptul dacă deținerea unui animal de companie este la fel de poluantă ca și deținerea unei mașini. Este adorabilul cățeluș sau pisoi la fel de rău pentru planetă ca o mașină care consumă benzină?

Deși amprenta exactă a emisiilor de carbon a prietenilor noștri blănoși este încă o sursă de dezbatere, un lucru este clar: câinii și pisicile au un impact asupra planetei, notează Euronews.

Cum? Alimentația lor este cel mai mare contribuitor la amprenta de carbon, care necesită energie, pământ și apă pentru a fi produsă.

Unul dintre cele mai des citate studii a fost realizat de Gregory Okin, profesor de geografie la UCLA.

Potrivit studiului său din 2017, hrănirea câinilor și pisicilor creează în SUA echivalentul a aproximativ 64 de milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Acesta este aproximativ același impact ca 13,6 milioane de mașini pe șosea.

De asemenea, Okin susține că, dacă animalele noastre de companie și-ar forma propria țară, aceasta ar ocupa locul 5 în topul consumului global de carne, după China, SUA, Brazilia și Rusia.

Dezbaterea continuă. Un studiu care naște multe indoieli

Cu toate acestea, mai mulți oameni de știință și-au exprimat îndoiala că aceste constatări sunt corecte.

Argumentul: o mare parte din hrana pentru animale de companie provine din subproduse de origine animală, cum ar fi plămânii și rinichii.

Studiul din 2017, pe de altă parte, contabilizează emisiile de gaze cu efect de seră ca și cum vacile și puii ar fi crescuți cu unicul scop de a fi transformați în hrană pentru animale de companie, ceea ce se întâmplă foarte rar, explică Peleter Alexander, conferențiar principal în domeniul securității alimentare globale la Universitatea din Edinburgh.

„Cred că este foarte greu de justificat, în parte pentru că se numără dublu. Aceste evaluări ale ciclului de viață care calculează factorii de emisie pentru carne, se bazează pe cât de multă carne este produsă, nu pe cât de multă carne și subproduse sunt produse. Deci, dacă ați însuma totul în acest mod, ați obține mai multe emisii decât cele produse”, a declarat el pentru Euronews.

Potrivit cercetării sale, Peter Alexander estimează că aproximativ 1% până la 3% din emisiile sistemului alimentar au fost asociate cu producția de alimente pentru animale de companie, mult mai puțin decât studiul din 2017, citat deseori.

În Europa, pisicile au fost cele mai populare animale de companie în 2022, cu peste 127 de milioane de pisici care locuiau în 26% din gospodării.

Cu toate acestea, câinii au fost mai puțini cu doar un punct procentual, 25% dintre gospodăriile europene având un câine de companie.

Dar oare deținerea unui animal de companie poluează mai mult decât deținerea unei mașini? Nu, conform calculelor lui Peter Alexander.

„Aș sugera că, pentru o mașină medie pe benzină din Marea Britanie, ați putea adăuga că echivalentul deținerii unui câine de zece kilograme timp de un an ar însemna să conduceți aproximativ 1.400 de mile sau 2.000 de kilometri. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din distanța medie pe care o parcurg oamenii în Marea Britanie.”

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

3 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

4 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

4 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • EVZ

  • EVZ

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • EVZ