Sari la conținut
Home » De la medicul veterinar adunate. Tot ce trebuie să știi despre prima împerechere a cățelelor

De la medicul veterinar adunate. Tot ce trebuie să știi despre prima împerechere a cățelelor

sursă foto: dailypaws.com

S-ar putea să aveți o mulțime de întrebări dacă aveți în plan prima împereche a cățelușei. Să fii crescător pentru prima dată poate fi copleșitor dacă nu știi la ce să te aștepți.

Însă, am apelat la sfaturile specialistului Margaret V. Root Kustritz, profesor de reproducere a animalelor de talie mică la Universitatea din Minnesota, pentru a răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au stăpânii animalelor de companie aflați la început de drum.

Cât de des intră câinii în călduri?

Cățelele ar trebui să aibă un ciclu de călduri evident până la vârsta de 24 de luni. Deși, o femelă medie trece prin călduri cam la fiecare șapte luni. O cățea nu este considerată anormală decât dacă nu a avut un ciclu de călduri evident timp de un an.

Este în regulă să creșteți o cățea în sezoane de călduri consecutive?

Depinde de câți pui a fătat în primul sezon și de cât de bine și-a menținut condiția fizică în timpul sarcinii, al fătării și al alăptării. Dacă a avut mai mulți căței și a fost slabă până la înțărcarea acestora, probabil că nu își poate recăpăta condiția corporală normală înainte de a intra din nou în călduri și, prin urmare, nu ar trebui să fie împerecheată. Dacă a avut puțini pui la prima împerechere și are o condiție fizică excelentă, ar putea fi împerecheată din nou. Fiecare împrejurare și fiecare cățea trebuie evaluate individual.

Cu ce hrăniți un câine gestant?

O hrană de creștere sau de performanță este cea mai bună pentru a întreține o cățea gestantă, deoarece acestea sunt bogate în nutrienți și, prin urmare, necesită mai puțină hrană pentru a-i susține nevoile energetice în creștere. În special mai târziu în timpul sarcinii, când uterul ocupă o mare parte din spațiul abdomenului, este posibil să aibă probleme în a mânca o cantitate semnificativă de hrană.

La fătare, o cățea ar trebui să cântărească cu 5-10% mai mult decât înainte de împerechere. Încercați să evitați obezitatea, deoarece aceasta este asociată cu dificultăți la fătare, creșterea defectelor congenitale la nou-născuți și nașteri de animale moarte. De asemenea, o condiție corporală subțire poate cauza eșecul concepției, pierderea sarcinii și puii cu greutate mică, potrivitakc.org.

Cât de repede ar trebui să alăpteze cățeii după naștere?

Cățeii nu își pot produce proprii anticorpi la naștere, așa că este important ca ei să primească primul lapte al mamei, colostrul, care este bogat în anticorpi care protejează împotriva bolilor. Cățeii pot absorbi acești anticorpi din tractul intestinal doar în primele 24 de ore de viață.

Nu vă îngrijorați dacă femela dumneavoastră nu alăptează până când se nasc toți puii. Acesta este un comportament obișnuit care, în general, nu provoacă niciun risc pentru căței.

Care sunt cauzele pentru care se nasc pui mici?

Cel mai probabil, vinovatul este reproducerea la momentul nepotrivit. Ziua optimă de împerechere pentru mărimea unei iepe este la două zile după ovulație, după cum a stabilit medicul veterinar pe baza măsurătorilor de progesteron. Alte cauze posibile ale puilor mici sunt hipotiroidismul, infecția uterină și vârsta înaintată a cățelei.