Sari la conținut
Home » Uimitor! Rolul animalelor de companie în educația copiilor

Uimitor! Rolul animalelor de companie în educația copiilor

sursă foto: kinderpedia.ro

Mai mult de o mie de profesori au răspuns la un sondaj recent Pets in the Classroom (Animale de companie în clasă) privind impactul pe care animalele de companie din clasă îl au asupra elevilor lor. Rezultatele au dezvăluit o mare varietate de beneficii, printre care:

Aproape 95% dintre profesori au raportat o scădere a anxietății în rândul elevilor atunci când se află în preajma animalelor de companie din clasă. 98% dintre profesori au observat o creștere a empatiei și compasiunii. Un respondent a spus că elevii săi au acționat mai calm pentru a evita stresarea porcușorilor de Guineea.

Creșterea gradului de implicare a elevilor

Optzeci și patru la sută dintre respondenți au observat o îmbunătățire a performanțelor academice, un profesor a spus că elevii săi și-au îmbunătățit considerabil rezultatele la testele de citire.

Nouăzeci și șase la sută dintre profesori au văzut o creștere a abilităților sociale, elevii conectându-se datorită dragostei comune pentru animalul lor de companie din clasă.

Nouăzeci și opt la sută dintre profesori au spus că îngrijirea animalelor de companie din clasă a fost o experiență îmbucurătoare pentru elevi. Un profesor de ecologie a declarat că îngrijirea peștilor în clasă este o modalitate practică de a face ca învățarea să prindă viață pentru elevii săi

Conform programului de subvenții Pets in the Classroom, profesorii ar trebui să își pună următoarele întrebări înainte de a alege un animal de companie pentru clasă: Câtă experiență am în îngrijirea unui animal de companie?

Cât timp sunt dispus să am grijă de animalul de companie? Cât de zgomotoasă este clasa mea? Animalul de companie pe care îl am în vedere se bucură să fie manipulat? Unii dintre elevii mei au alergii? Pot acoperi costul îngrijirii animalului de companie, inclusiv orice dietă specială și cheltuielile veterinare? Există legi locale care interzic anumite animale de companie? Cine va avea grijă de animalul de companie din clasă în timpul pauzelor școlare?

Iată 6 animale care sunt animale de companie foarte bune în clasă

  1. Peștii de apă rece

Acvariile din sala de clasă sunt liniștitoare și liniștite, precum și interesante din punct de vedere vizual pentru copiii mici. Peștii sunt o opțiune excelentă pentru profesorii care nu doresc ca micuții să manipuleze animale de companie. 

Elevii pot participa la îngrijirea peștilor, inclusiv la hrănirea și schimbarea apei. Acvaristii de la LiveAquaria spun că acvariile din clasă pot fi folosite pentru a-i învăța pe elevi despre subiecte precum anatomia peștilor, lanțul trofic, ciclul apei sau ciclul azotului.

  1. Porcușorii de Guineea

Medicul veterinar Laurie Hess recomandă  porcușorii de Guineea ca animale de companie în clasă. Într-un articol din Vetstreet, Hess descrie aceste creaturi simpatice ca fiind niște rozătoare rezistente, cu o durată de viață destul de lungă, care pot fi manipulate în siguranță de majoritatea copiilor, cu supravegherea unui adult.

sursă foto: pawtracks.com
sursă foto: pawtracks.com

Copiii mici sunt atrași în special de aceste animale prietenoase și blânde. Elevii învață responsabilitatea ajutând la curățarea cuștii animalului lor de companie, ajutând în același timp la schimbarea hranei, a apei și a așternutului.

  1. Geckos leopard

Copiii mici sunt atrași de aceste reptile drăguțe datorită ochilor lor superbi și mari, fețelor zâmbitoare și petelor de leopard. Geckos leopard sunt liniștiți și prietenoși, ceea ce îi transformă într-o alegere minunată pentru sala de clasă. Aceste animale de companie sunt fericite atunci când sunt ținute ușor în brațe și îi vor încânta pe elevi plimbându-se pe mâinile lor.

sursă foto: pawtracks.com
sursă foto: pawtracks.com

O dietă bine echilibrată pentru gecko leopard constă în greieri, viermi mici de făină și viermi de ceară, împreună cu apă de băut proaspătă și curată. Toate reptilele sunt purtătoare ale bacteriei salmonella, așa că elevii trebuie să fie învățați să se spele pe mâini după ce își manipulează gecko.

  1. Rozătoarele

Rozătoarele sunt animale curate, prietenoase, afectuoase și amuzante, ceea ce îi face o alegere populară pentru sala de clasă. Într-un articol PetMD, medicul veterinar, Clark Fobian spune că rozătoarele sunt animale de companie excelente pentru școală. Aceste animăluțe se bucură să facă trucuri, iar elevii pot oferi stimulare prin oferirea unei varietăți de jucării și prin aranjarea strategică a halatelor de cățărat în interiorul incintei animalului lor de companie.

  1. Crabii pustnici

Crabii pustnici sunt animale de companie neobișnuite și interesante în clasă pentru copiii de toate vârstele. În natură, aceștia se deplasează în grupuri de până la 100 de exemplare, așa că cel mai bine este să țineți cel puțin doi împreună în mediul clasei. 

Îngrijirea acestor mici crabi este o lecție de științe pentru elevi, care învață cum să își mențină animalele de companie de la școală sănătoase prin crearea unui mediu umed. Elevii tineri sunt intrigați de faptul că crabii pustnici trăiesc în carapace. De asemenea, le place să descopere că animalele lor de companie au personalități diferite, unele fiind mai sociabile și mai curioase decât altele.

  1. Gerbilii

Gerbilii sunt energici și prietenoși și sunt activi în timpul zilei, ceea ce îi face să fie niște tovarăși de clasă grozavi. Le place să trăiască în perechi, iar profesorii ar trebui să se asigure că acestea sunt de același sex pentru a evita înmulțirea. Decorarea incintei cu roți de exerciții, jucării și așternuturi reprezintă un proiect distractiv pentru clasă. Aceste rozătoare vor oferi multă distracție în timp ce își croiesc drum prin tuneluri prin substratul din incinta lor.

În cele din urmă, experții de la Massachusetts Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Societatea pentru prevenirea cruzimii față de animale din Massachusetts) spun că introducerea unui animal de companie în clasă ar trebui să înceapă întotdeauna cu o lecție despre îngrijirea responsabilă și angajamentul față de îngrijirea animalelor. Organizația nonprofit încurajează profesorii să apeleze la adăposturi și salvări atunci când caută un animal de companie pentru școală. Pe lângă faptul că vor salva o viață, educatorii vor preda elevilor o lecție valoroasă despre compasiunea față de animale. Informații extrase de pe portalul pawtracks.com.