De la lilieci la marmote. Revine una dintre cele mai mortale boli infecţioase din istoria lumii”

Oficialii din China au emis o alertă de nivel 3 cu privire la ciuma bubonică. În orașul Bayannur, Mongolia, o regiune autonomă din Republica Populară Chineză, a fost raportat primul caz de ciuma bubonică, supranumită „moartea neagră”, scrie BBC.

Este vorba despre un cioban care, în prezent, este plasat în carantină, iar starea lui de sănătate este stabilă. Încă nu este clar cum a contractat boala.

Cazurile de ciuma bubonică se întâlnesc frecvent la nivel mondial. Madagascar a înregistrat peste de 300 de cazuri în timpul unui focar în 2017. În luna mai a anului trecut, două persoane din Mongolia au murit din cauza ciumei, pe care au contractat-o ​​după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, a declarat pentru aceeași sursă că rinichii și carnea crudă de marmotă sunt considerate de localnici un remediu foarte eficient.

În 1894, cercetătorul elveţian Alexandre Yersin va fi primul care va izola bacilul, iar ciclul bolii este descoperii în 1925: se situează în Asia Centrală, acolo unde trăieşte un rozător denumit tabargan, animal infestat în permanenţă de bacilul Yersin, vine în oraşe în căutare de hrană, iar purecii animalelor moarte se transmit la şobolani, apoi la oameni.

În ciuda acestor cazuri, este puțin probabil să ne confruntăm cu o nouă epidemie, a declarat un medic infecționist din cadrul centrului medical Stanford.

”Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum știm cum se transmite această boală. Știm cum să prevenim apariția acestei boli. De asemenea, putem trata pacienții cu antibiotice eficiente”, a spus medicul Shanti Kappagoda.