Sari la conținut
Home » Un „semnal SOS pentru omenire”: animalele mici răspândesc boli mortale

Un „semnal SOS pentru omenire”: animalele mici răspândesc boli mortale

Hamsterii sunt rezistenți la efectele alcoolului

Un „semnal SOS pentru omenire”! Când răspândesc animalele boli mortale? „Pe măsură ce oamenii transformă o pădure într-un teren agricol, ceea ce fac, de fapt, este că devin mult mai vulnerabili la contactul cu un animal purtător de boli”.

O analiză a oamenilor de știință arată că animalele mici pot răspândi patogenii care pot infecta oamenii.

Un „semnal SOS pentru omenire”! Distrugerea umană a ecosistemelor naturale crește numărul de șoareci, lilieci și alte animale care găzduiesc boli ce pot duce la pandemii precum cea de coronavirus, arată o nouă analiză a oamenilor de știință.

Boli care provin de la animale sălbatice, precum HIV, Zika, SARS și Nipah, afectează populația grav

Cercetătorii au analizat animale de pe șase continente. Ei au descoperit că transformarea locurilor sălbatice în terenuri agricole sau așezări umane duc în general la dispariția speciilor mai mari de animale. Cercetarea a dezvăluit că distrugerea beneficiază creaturile mai mici și care se pot adapta mai ușor, dar care pot răspândi patogenii care pot infecta oamenii.

Așadar, populațiile de animale care sunt gazde pentru boli zoonotice sunt cu 2,5 mai mari în zonele degradate, iar proporția acestor specii de animale a crescut cu până la 70% față de cele din ecosistemele care nu au fost perturbate.

În ultima perioadă, boli care provin de la animale sălbatice, precum HIV, Zika, SARS și Nipah, afectează populația grav. De la începutul pandemiei de coronavirus, Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au avertizat că lumea trebuie să gestioneze cauza acestor epidemii, anume distrugerea naturii, nu doar simptomele medicale și economice.

Mai mul, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pandemia de coronavirus a fost un „semnal SOS pentru omenire” și că mai multe epidemii de boli mortale se vor produce dacă natura nu este protejată.

Așadar, demolarea locurilor sălbatice duce la schimbări în populațiile animale care crescu riscul epidemiilor. Cercetările demonstrează că supravegherea bolilor și resursele medicale pot fi mobilizate în acele zone în care natura este distrusă, au mai spus oamenii de știință, potrivit The Guardian.

„Pe măsură ce oamenii transformă o pădure într-un teren agricol, ceea ce fac, de fapt, este că devin mult mai vulnerabili la contactul cu un animal purtător de boli”, a explicat David Redding, unul dintre autorii analizei publicate în jurnalul Nature.