Sari la conținut
Home » De ce miaună pisica mea atât de mult? Semnele unei potențiale afecțiuni medicale

De ce miaună pisica mea atât de mult? Semnele unei potențiale afecțiuni medicale

sursă foto: antena3cnn.ro

„Mieunatul se aude rar în comunicarea dintre pisici”, spune Dr. Katherine Pankratz, DVM, clinician în medicină comportamentală la Animal Behavioral Clinic din Portland, Oregon. „Se crede că mieunatul este un răspuns învățat, adesea eficient pentru a atrage atenția oamenilor.” Iată ghidul tău pentru a înțelege de ce pisica ta miaună atât de mult.

De ce miaună animalul de companie?

Pisicile miaună dintr-o varietate de motive, dar cel mai frecvent motiv pentru care pisicile miaună este pentru a vă saluta sau pentru a vă atrage atenția. Faptul că îți auzi pisica mieunând la tine chiar când intri pe ușă este un semn sigur că se bucură să te vadă.

Pisica dumneavoastră poate mieuna pentru că îi este foame și este gata de cină sau poate fi plictisită și caută stimulare și joacă. Dacă animalul de companie miaună excesiv, s-ar putea să se întâmple altceva.

Descifrarea motivului pentru care pisica ta miaună și a ceea ce încearcă să spună poate întări legătura dintre voi și vă poate ajuta pe amândoi să trăiți o viață mai fericită și mai sănătoasă. Iată câteva motive comune pentru care pisica ta miaună atât de mult.

De ce miaună pisica mea atât de mult?

Ar fi nepoliticos ca pisica ta să nu te salute, nu-i așa? Deși s-ar putea să nu salute alte feline cu un mieunat, mieunatul este modul ei de a vă povesti despre ziua ei și de a arăta că se bucură că v-ați întors.

Fie că este în preajma orei mesei, fie că s-a gândit că vă îndreptați spre bunătățile ei preferate – pisica dumneavoastră vrea mâncare și nu se teme să vă spună. Dacă nu sunteți sigur cât de mult ar trebui să mănânce pisica dumneavoastră într-o zi, discutați cu medicul veterinar despre greutatea ideală și caloriile pe masă, precum și despre cel mai bun moment pentru a o hrăni.

Dacă pisica pare să miaune mai frecvent sau mai intens pentru mâncare sau apă, este posibil să fie nevoie de o vizită la veterinar pentru a exclude câteva probleme. „Printre exemplele de afecțiuni medicale care pot stimula acest lucru se numără o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), boli de rinichi sau diabet.” spune Dr. Pankratz.

Pisica ta vede o pasăre

Mieunatul excesiv al pisicii tale arată și sună mai mult ca o conversație sau un ciripit? Acesta este un comportament pisicesc absolut normal (și absolut drăguț!) pe care este posibil să îl fi observat atunci când pisica ta vede o pasăre prin fereastră.

Pisica ta este plictisită

Dacă pisica ta miaună la tine în timp ce citești aceste rânduri, s-ar putea să își dorească puțină atenție și joacă de calitate. Poate că doarme 16 ore pe zi, dar în orele sale limitate de veghe, are nevoie de stimulare mentală și fizică – și se așteaptă ca tu să o ajuți să își satisfacă această nevoie.

„Pisicile au nevoie de joacă la fel ca și copiii. Aceasta le ajută să se implice, să facă față plictiselii și ajută la crearea de legături între membrii familiei și alte pisici din casă”, spune Dr. Taylor Truitt, DVM, The Vet Set, Brooklyn, New York, pentru PetMD.

Pisica ta vrea să iasă afară

Dacă pisica dumneavoastră este de tip interior-exterior, s-ar putea să vrea să deschideți ușa pentru a o lăsa afară. Pentru a reduce atâta mieunat, puteți lua în considerare instalarea unei uși pentru pisici și a unui catio pentru ca ea să poată intra și ieși în siguranță.

Pisica dumneavoastră are anxietate

Anxietatea este foarte reală pentru pisici și poate arăta diferit de la o pisică la alta. Unele pisici pot deveni mai stăpânite decât în mod normal, înghețate în postură și tăcute, spune Dr. Pankratz. Altele ar putea deveni mai vocale, să se îngrijească prea mult sau să aibă o schimbare a apetitului și a obiceiurilor alimentare.

„Pisicile pot deveni stresate din cauza multor lucruri, în special atunci când există o schimbare majoră în mediul înconjurător, cum ar fi mutarea sau adăugarea sau pierderea unui membru al familiei”, explică Dr. Pankratz. De asemenea, pisicile se simt singure și ar putea deveni vocale atunci când se confruntă cu anxietatea de separare de dumneavoastră sau de un alt companion cu blană.

Un țipăt puternic, jalnic și cu tonalitate joasă ar putea să vă dea un indiciu despre sentimentele de anxietate ale pisicii dumneavoastră. Dacă acest lucru seamănă cu pisica ta, analizează aceste recomandări pentru a calma anxietatea pisicii tale, apoi discută cu veterinarul tău.

Pisica dumneavoastră este în călduri

Dacă pisica nu este sterilizată sau castrată, este posibil să miaune pentru un partener. Pisica dumneavoastră ar putea rămâne însărcinată încă de la vârsta de patru luni, când ea însăși este încă o pisicuță. Și mieunatul va începe devreme, atât la masculi, cât și la femele, și poate dura ani de zile.

Pisica ta senior are disfuncție cognitivă felină

Se crede că disfuncția cognitivă felină este similară cu boala Alzheimer la om. Pe măsură ce pisicile noastre trăiesc o viață mai lungă, ele sunt expuse riscului de a suferi de această formă de demență la bătrânețe.
„În cazul disfuncției cognitive feline, unele pisici pot avea modificări comportamentale, inclusiv modificări ale vocalizării; în special o schimbare a modelului de vocalizare, cum ar fi vocalizarea mai mult noaptea”, spune Dr. Pankrtaz.

Universitatea Cornell, Colegiul de Medicină spune că alte câteva semne ale acestei boli tipice la pisicile de 10 ani sau mai mult includ: dezorientare spațială; rătăcirea departe de casă pe un teritoriu necunoscut; lipsa de interes pentru joacă; somn excesiv; modificarea ciclurilor de somn și de veghe; perioade lungi de privit în gol în spațiu sau la pereți
indiferență față de mâncare și apă; urinare și defecare în afara litierei; episoade aparent neprovocate de vocalize puternice, frecvent în mijlocul nopții.

Poate fi dificil de diferențiat aceste simptome de alte afecțiuni la pisicile vârstnice, așa că cel mai bine este să vă consultați cu medicul veterinar.

Înțelegerea mieunatului pisicii dumneavoastră

Un lucru care vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine pisica este să învățați cum să faceți diferența între vocalize. La fel cum câinii au tonuri și semnale diferite în lătratul lor, pisicile folosesc tonuri și frecvențe diferite pentru a comunica prin miaunatul lor.

S-ar putea să cunoașteți deja în subconștient tonul pe care îl are pisica atunci când miaună despre diferite lucruri, dar două tipuri specifice de vocalize pe care trebuie să le ascultați sunt:

Vocalizările de afiliere. Această vocalizare are o durată mai scurtă și o frecvență mai mare. Este posibil să auziți acest tip de vocalizare atunci când pisica dumneavoastră „ciripește” la păsări, este în așteptarea mâncării sau când o pisică intactă este în călduri.

Vocalizări agonistice. Această vocalizare are o durată mai lungă și o frecvență mai mică și este asociată, de obicei, cu comportamente defensive sau agresive. Gândiți-vă la un mârâit, un șuierat sau un țipăt puternic și aspru exprimat în timpul unei situații de teamă sau dureroase, spune Dr. Pankratz.

Cum îmi opresc pisica să nu mai miaune atât de mult?

Dacă ați căpătat obiceiul de a vorbi cu pisica ca răspuns la mieunatul ei, luați în considerare posibilitatea de a vă schimba răspunsul. „Faptul că vorbești ca răspuns s-ar putea să fie ceva ce îi face plăcere pisicii tale. Acest lucru îi poate întări comportamentul, crescând potențial probabilitatea de a miauna în viitor”, spune Dr. Pankratz.

Rețineți că, dacă pisicii dumneavoastră îi plac aceste „conversații” și brusc încetați să mai „vorbiți” cu ea, acest lucru ar putea să o deruteze și să o determine să miaune și mai mult.

„Pentru a aborda mai bine acest aspect, este vital să satisfaceți nevoile sociale și psihologice ale pisicii dumneavoastră și să ajustați mediul pentru a vă pregăti pe dumneavoastră și pe pisica dumneavoastră pentru a reuși”, explică Dr. Pankratz.

Acest lucru ar putea însemna curățarea mai frecventă a litierei ei sau rezervarea de timp dedicat pentru joacă. Nu este întotdeauna ușor să identifici cu precizie nevoile pisicii tale, mai ales atunci când anumite rase și personalități de pisici sunt doar predispuse să fie foarte vorbărețe, potrivit rover.com.