Sari la conținut
Home » De ce au pisicile nouă vieți și câinii nu? Cât este mit cât este adevăr

De ce au pisicile nouă vieți și câinii nu? Cât este mit cât este adevăr

Pisicile aterizează întodeauna în picioare. Această afirmație nu este chiar corectă. Depinde de înălțimea căderii. Dacă înălțimea este prea mică, animalele se lovesc adesea de sol în lateral. Iar atunci când pisicile cad de la o înălțime foarte mare, își pot corecta poziția corpului și pot ateriza în picioare.

Cercetătorii observă că leziunile sunt mai grave atunci când se cade de la înălțimi mai mici de șapte etaje decât atunci când se cade de la înălțimi mai mari. Au fost documentate cazuri de pisici care au căzut de la etajul 32 al zgârie-norilor din New York și au supraviețuit, potrivit naukatv.ru

Pisicile au nouă vieți, un mit

„Studiile vin cu date diferite despre podelele sigure și periculoase. Este o poveste controversată, principalul lucru este să nu folosiți aceste constatări ca un ghid de acțiune și să presupuneți că aveți o podea sigură și să lăsați pisica să cadă de pe ea”, avertizează Anastasia Antonevici.

Da, pisicile au un aparat vestibular bun, dar instinctul lor de vânătoare este foarte puternic: pot sări pe fereastră pentru păsări sau insecte, indiferent de înălțime.

Statistic, cele mai traumatizante luni pentru animalele de companie sunt vara, când proprietarii lasă balcoanele și ferestrele deschise. Există un mit care spune că o pisică are nouă vieți. Știința o confirmă parțial: oamenii de știință australieni au demonstrat că pisicile au de două ori mai multe șanse de a supraviețui unei mușcături de șarpe veninos decât câinii.

Experții de la Universitatea din Queensland au comparat efectele a 11 tipuri de venin de șarpe asupra coagulării sângelui la câini și pisici și au constatat că toate otrăvurile au acționat mai repede asupra plasmei de câine decât asupra celei de pisică sau umană.

Pisicile domestice sunt norocoase în ceea ce privește imunitatea lor

Atunci când un animal nu mai coagulează, moare în curând din cauza pierderii de sânge. În Australia, 76% dintre mușcăturile anuale de animale de companie sunt cauzate de șarpele brun de est, Pseudonaja textilis. Doar 31% dintre câini supraviețuiesc fără un antidot, în timp ce pisicile au șanse duble de supraviețuire, de 66%. Animalele care au primit un antidot au șanse și mai mari de supraviețuire.

Pisicile domestice sunt norocoase în ceea ce privește imunitatea lor, notează Anastasia Antonevici. Ele sunt rezistente la o serie de boli care sunt fatale pentru pisicile sălbatice: toxoplasmoza, leucemia felină, de exemplu. Pisicile domestice s-au adaptat foarte bine la ele.

Dar, în general, poveștile despre capacitatea de supraviețuire a pisicilor sunt erori tipice de supraviețuire. „Pisicile au o mobilitate sporită, flexibilitate, agilitate, ceea ce le permite să evite să se rănească acolo unde alte animale s-ar răni. Dar auzim o mulțime de povești despre pisici care supraviețuiesc unor dezastre pur și simplu pentru că nu auzim povești despre pisici care nu supraviețuiesc unor dezastre”, explică zoologul Antonewicz despre mitul consacrat.