Sari la conținut
Home » Câinii pot suferi de dureri de cap. Semne, cauze, tipuri de dureri de cap la oameni și la animale

Câinii pot suferi de dureri de cap. Semne, cauze, tipuri de dureri de cap la oameni și la animale

Câinii pot suferi de dureri de cap, însă sunt greu de depistat potrivit medicilor veterinari. Dacă cineva v-ar ruga să descrieți cum se simte o durere de cap, ați putea folosi cuvinte precum „presiune”, „pulsație” sau „o durere surdă”.

Acum imaginați-vă cum este pentru câinele dumneavoastră care nu vă poate spune unde îl doare și de cât timp are simptomele.

„La fel cum nu putem vedea sau simți când o altă persoană are o durere de cap, nu putem vedea sau palpa sau spune cu certitudine că un câine se confruntă cu o durere de cap”, spune Dr. Jerry Klein, DVM, Chief Veterinary Officer pentru American Kennel Club.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne folosim de semnele externe și de schimbările în comportamentul câinelui pentru a determina dacă are o durere de cap.

Semnele de durere de cap la câini

„Câinii au majoritatea problemelor de sănătate pe care le au și oamenii, dar nu toate”, explică Dr. Klein. De exemplu, câinii se pot confrunta cu insuficiență cardiacă, dar nu par să facă infarct în același mod în care o fac oamenii.

La întrebarea dacă câinii au dureri de cap este dificil de răspuns. În primul rând, semnele de dureri de cap la câini tind să se suprapună cu multe alte afecțiuni de sănătate pe care le experimentează câinii, cum ar fi: letargie, durere sau sensibilitate la atingerea capului sau a gâtului, reticență în a se mișca sau a se juca, greață, sensibilitte la lumina puternică, apăsarea capului, tremurat.

Medicul veterinar este în măsură să concluzioneze starea de sănătate

Având în vedere că acestea sunt semne generale, nu este posibil să se concluzioneze dacă câinele dumneavoastră are o durere de cap doar pe baza acestor simptome.

Dacă observați oricare dintre aceste semne sau dacă observați schimbări în comportamentul câinelui dumneavoastră, este important să vă adresați medicului veterinar. „Numai un medic veterinar poate diagnostica în mod corespunzător starea de sănătate a unui câine”, spune Dr. Klein.

Cercetările privind durerile de cap la câini sunt limitate

Printre puținele studii disponibile se numără o analiză din 2013 care a raportat dovezi ale comportamentului de durere episodică asemănătoare migrenei la câini. Potrivit studiului, proprietarul ar observa câinele devenind tăcut, temător și reticent în a interacționa cu oricine.

În urma acestei perioade, câinele ar prezenta semne care indică durere și disconfort, cum ar fi vocalize, capul coborât și refuzul de a mânca sau de a bea. Câinele va rămâne liniștit timp de câteva zile înainte de a reveni la starea de bază normală.

Aceste episoade asemănătoare migrenelor pot apărea în orice moment. Nu au existat evenimente evidente sau factori de mediu care să fi precedat apariția simptomelor.

Chiar și așa, câinii pot fi sensibili la lucruri care declanșează în mod obișnuit migrene la oameni, cum ar fi sunetele puternice, luminile puternice și mirosurile puternice.

În orice caz, câinii pot suferi de dureri de cap, însă faptul că patrupezii sunt nonverbali face dificilă diagnosticarea migrenei și a tulburărilor de cefalee de care ar putea suferi.

O altă problemă este lipsa unor teste biologice specifice pentru aceste afecțiuni, ceea ce reprezintă, de asemenea, o dificultate chiar și în cazul persoanelor care își pot verbaliza simptomele.

Cauzele durerilor de cap la câini

Având în vedere provocările legate de efectuarea de cercetări pe câini, „putem încerca să extrapolăm posibilele cauze ale durerilor de cap la câini din cauzele cunoscute ale durerilor de cap la oameni”, spune Dr. Klein.

Pentru început, să vorbim despre cum și de ce oamenii dezvoltă dureri de cap.

Există două tipuri de dureri de cap la oameni: dureri de cap primare și secundare. Hiperactivitatea sau problemele cu vasele de sânge și nervii din cap pot provoca dureri de cap primare.

O sursă de durere ar putea fi constricția sau umflarea vaselor de sânge. Exemple de dureri de cap primare sunt migrenele, durerile de cap cronice zilnice și durerile de cap secundare la anumite alimente sau alcool.

Durerile de cap secundare

„Sunt simptome ale unei boli care activează centrele de durere ale capului”, spune Dr. Klein. Printre exemple se numără durerile de cap secundare la infecții ale urechii, dinților sau sinusurilor, hipertensiune, glaucom, febră, deshidratare, afecțiuni inflamatorii ale creierului, toxoplasmoză, traumatisme craniene, secundare la anumite medicamente, cheaguri de sânge sau anevrisme în creier, accidente vasculare cerebrale și tumori cerebrale.

În cazul câinilor, bolile dentare, infecțiile sinusurilor și infecțiile urechilor pot provoca sensibilitate sau durere la nivelul capului.

Câinii pot suferi de dureri de cap

Apariția unor afecțiuni precum encefalita (inflamația creierului) atât la oameni, cât și la câini, precum și reacția câinilor la medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a trata durerile de cap la oameni, susțin convingerea că și câinii pot avea dureri de cap.

În absența unor dovezi concludente, medicii veterinari trebuie să se bazeze pe o combinație de observații clinice și cercetări pe modele umane de boală pentru a diagnostica problema și a face recomandări de tratament adecvate.

„Diagnosticul și imagistica pot ajuta la diagnosticarea afecțiunilor medicale, cum ar fi meningita și tumorile cerebrale, despre care se știe că pot provoca dureri de cap la oameni”, spune Dr. Klein.

Durerea de cap este greu de diagnosticat la câini

Cu toate acestea, un RMN nu ar arăta neapărat anomalii dacă câinele dumneavoastră se confruntă cu o durere de cap de rutină. În schimb, un medic veterinar ar putea căuta alte semne de durere, cum ar fi creșterea ritmului cardiac sau disconfort la palparea capului.

Prevenirea și ameliorarea durerilor de cap la câini

„Este important să nu vă tratați niciodată câinele cu medicamente presupunând că are o durere de cap”, subliniază Dr. Klein. „Medicamentele nesteroidiene, cum ar fi Ibuprofenul și Naproxenul, sunt toxice pentru câini și pot provoca probleme medicale grave.”

Paracetamolul nu trebuie administrat niciodată fără recomandarea prealabilă a unui medic veterinar, deoarece alte medicamente sunt mai sigure și mai eficiente.

Prin urmare, el recomandă să îi faceți câinelui dumneavoastră controale veterinare regulate, unde problemele de ureche, dentare și alte probleme de sănătate pot fi detectate din timp și tratate corespunzător.

Echilibru în ceea ce privește greutatea câinelui

Păstrarea câinelui la o greutate sănătoasă poate ajuta la gestionarea simptomelor care însoțesc durerile de cap. În timpul lunilor mai calde, asigurați-vă că patrupedul nu se supraîncălzește. Păstrați întotdeauna apă proaspătă la îndemână pentru a preveni deshidratarea.

În cele din urmă, este o idee bună să verificați zgarda și hamul câinelui dvs. pentru a vă asigura că se potrivesc corect. Vreți să evitați să puneți presiune pe gâtul și coloana vertebrală a câinelui dumneavoastră, în special în cazul cățeilor în creștere, al câinilor mai în vârstă sau al câinilor care au luat în greutate.

Întrucât câinii au tendința de a face față cu curaj problemelor de sănătate, este important să fiți atenți la semnele de durere și să le acordați asistență veterinară cât mai curând posibil.