Sari la conținut
Home » Sute de animale de companie au ajuns la spitalele veterinare

Sute de animale de companie au ajuns la spitalele veterinare

Nu doar artificiile și zgomotul petardelor au afectat animalele de companie în timpul sărbătorilor de iarnă. Din păcate, sute de câini și pisici au ajuns la medic, de Sărbători, cu probleme digestive grave. Stăpânii, în dorința de a le alinta, le-au hrănit cu sarmale, salată de boeuf sau slănină. În numai o săptămână, la Spitalul Veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași, de exemplu, au ajuns 120 de animale în stare gravă, conform digi24.ro

„Avem un pui de cățel din rasa Doberman, prezentat în urma cu trei zile, deoarece avea tulburări gastrointestinale. Nu ar trebui ca ei să mănânce ceea ce mâncăm și noi la mese. Aici vorbim fie de sarmale, de salată boeuf, slănină.” a declarat Andreea Despa – medic veterinar.

Aceste alimente sunt incluse de unii proprietari și în meniul animalelor de companie, de Sărbători. Unii câini sunt aduși apoi în stare critică la cabinetele sau spitalele veterinare. Un astfel de caz a fost chiar în noaptea de Revelion conform declarației medicului.

Cele mai multe patrupede care au ajuns la cabinetele veterinare au fost diagnosticate cu gastrite, enterite sau chiar pancreatită.

În perioada Sărbătorilor, au fost internate doar urgențe, însă, în numai o săptămână, s-au înregistrat 120 de cazuri, în cazul Spitalul Veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași. Numărul animalelor de companie care au avut nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul Veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași a crescut cu 60% în perioada sărbătorilor, comparativ cu prima jumătate a lunii decembrie. Au fost în special câini, dar și pisici cu probleme digestive.

„Se suspicionează că ar fi mâncat dintr-o plantă din casă, mai exact, dintr-un crin pe care proprietara l-a primit cadou în perioada Sărbătorilor. Crinul este cea mai toxică plantă pentru pisici. Noi speram ca Simon să aibă o recuperare cât se poate de rapidă.” a atras atenția Carla Pavlovenescu, medic veterinar, referindu-se la cazurile întâlnite în această perioadă a anului.

Medicii veterinari, ca de fiecare dată,  recomandă proprietarilor să evite să-și hrănească animalele de companie cu alimente pe care le cumpără pentru consum propriu sau cu resturile de la mesele lor și să se limiteze la hrana care este special concepută pentru câini sau pisici.