Categories: Lumea animalelor

Curiozități din lumea animalelor. Top10 animale fascinante întâlnite în Antarctica

Deși este izolată și încărcată de gheață, Antarctica abundă în biodiversitate, iar fiecare specie care se găsește acolo este adaptată în mod unic pentru a prospera în acest ecosistem polar.

Haideți să cunoaștem câteva creaturi captivante care pot fi observate în această parte rece și izolată a lumii.

Pinguinul împărat

În timp ce multe specii de pinguini pot fi găsite în zonă și în împrejurimi, pinguinul împărat (Aptenodytes forsteri) se găsește exclusiv în Antarctica. Cea mai mare specie de pinguini din lume, aceștia pot avea o înălțime de până la un metru și jumătate și o greutate de până la 100 de kilograme.

Densitatea mare a oaselor le permite să se deplaseze cu viteză prin apă, ca o torpilă, scufundându-se până la 600 de metri sub suprafața apei. Recordul mondial pentru o scufundare observată a pinguinului împărat este de 1.700 de metri!

Elefantul de mare

Cea mai mare focă din Antarctica este elefantul de mare (Mirounga leonina), numit așa datorită botului bombat care seamănă cu trompa elefantului. Reproducerea este extrem de competitivă între elefanții de mare: Masculii pot cântări până la aproape 2.000 de kilograme și doar cei mai puternici se împerechează. Aceștia se luptă cu alți masculi pentru a-și forma un harem (un grup de femele care poate depăși 100 de indivizi), estimându-se că doar 10% dintre masculi reușesc să își formeze un harem.

Foca leopard

Foca leopard (Hydrurga leptonyx) se numără printre cei mai buni prădători din Antarctica și sunt denumite astfel nu numai pentru blana lor pătată care amintește de pielea leopardului, ci și pentru abilitățile lor de vânătoare de top. Deși o mare parte din dieta lor constă în krilul antarctic, sunt unice prin faptul că se știe că se hrănesc și cu alte mamifere marine, inclusiv cu alte specii de foci. 

Foca Weddell

Unul dintre cele mai zgomotoase (și, fără îndoială, unul dintre cele mai drăguțe) mamifere marine pe care le veți vedea în Antarctica este foca Weddell (Leptonychotes weddellii). Stă în mare parte sub și în jurul gheții. Aceste foci sunt, de asemenea, foarte stabile, fiind adesea găsite chiar și la vârsta adultă la câțiva kilometri de locul în care s-au născut.

Delfinul clepsidră

Delfinii clepsidră (Lagenorhynchus cruciger), numiți astfel după amprenta albă în formă de clepsidră care acoperă părțile laterale ale corpului lor de altfel negru, trăiesc exclusiv în mările subantarctice și antarctice. Aproape că arată ca și cum ar purta mici smochinguri! De obicei, pot fi găsite în grupuri de aproximativ opt indivizi, dar au fost observate și grupuri mai mari, de până la 100 de exemplare.

Albatrosul rătăcitor

Mai multe specii de albatros pot fi găsite în Antarctica, iar albatrosul rătăcitor (Diomedea exulans) este una dintre cele mai comune. Aceste păsări marine se mândresc cu cea mai mare anvergură a aripilor dintre toate speciile de păsări din lume, de până la 11 picioare. Sunt renumite pentru abilitățile lor impresionante de „planare” și pot aluneca prin aer timp de mai multe ore fără să fie nevoite să dea din aripi.

Crabul Yeti

Crabul păros Yeti (Kiwa hirsuta) este un crustaceu care a fost descoperit abia în 2005. Este un tip de homar ghemuit care este acoperit de peri palizi, asemănători cu părul, care îi permit să tragă înăuntru principala lor sursă de hrană: bacteriile. Un alt „crab yeti” găsit în regiune este Kiwa tyleri, un homar de mare adâncime care adoră să stea în apropierea gurilor de aerisire hidrotermale. 

Krillul din Antarctica

În timp ce krillul se găsește aproape peste tot în lume, krillul antarctic (Euphausia superba) constituie o specie-cheie în Oceanul Sudic. Din păcate pentru krill, o mare parte din vietățile din această regiune depind de krill pentru a prospera. Acest krill se hrănește cu alge care cresc pe gheață și la suprafața oceanului. De asemenea, aceștia redistribuie nutrienții în toate apele cu ajutorul … ei bine, a deșeurilor lor. 

Peștele de gheață

Peștii de gheață (Channichthyidae) se găsesc în Oceanul Sudic și sunt renumiți pentru că au sângele incolor din cauza lipsei de globule roșii și hemoglobină. Cu doar doi ani în urmă, o navă germană care cerceta fundul mării Weddell a dat peste o colonie de aproximativ 60 de milioane de cuiburi care se întindeau pe o suprafață de peste 90 de mile pătrate. 

Peștișorul dinte

Peștele dinte este o altă specie antarctică cu o trăsătură curioasă: Ei posedă un antigel natural, care le împiedică sângele să înghețe atunci când temperaturile sunt la cel mai scăzut nivel. 

Există două specii ale acestei gustări preferate de orci. Peștele-mare din Patagonia (Dissostichus eleginoides) se găsește în apele subantarctice, în timp ce peștele-mare din Antarctica (Dissostichus mawsoni) se găsește în apele mai sudice ale Antarcticii, informează oceanconervancy.org.

Recent Posts

Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariție

Cel mai rapid animal terestru din lume, ghepardul, se îndreaptă spre dispariție, potrivit unui studiu…

2 zile ago

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov

Parada Canină ‘Câini de Companie’ la Brașov. Braşovenii și turiștii au fost invitaţi, sâmbătă, să…

2 zile ago

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Ce le spune instinctul

De ce mănâncă iarbă câinele şi pisica? Mulţi dintre stăpânii de animale de companie, în…

2 zile ago

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici

Care sunt cele mai prietenoase rase de pisici. Se spune că pisicile sunt mai puțin…

o săptămână ago

Pisica ta urinează pe hainele din casă. Cauzele și remediile

De ce pisica ta urinează pe hainele din casă. Mirosul urinei de pisică este foarte…

o săptămână ago

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini

Acestea sunt cele mai scumpe rase de câini. Unele rase de câini pot fi foarte…

o săptămână ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL