Sari la conținut
Home » Curiozități din fascinanta lume a animalelor. Poate un melc să ne dea lecții de viață?

Curiozități din fascinanta lume a animalelor. Poate un melc să ne dea lecții de viață?

sursă foto: meetsun.ro;

Observarea naturii este o modalitate minunată nu numai de a face față momentelor dificile, ci și de a învăța mai multe despre noi înșine și despre lumea în care trăim.

Știați că un Neohelix albolabris – cunoscut mai degrabă sub numele de melc de pădure – are 2.462 de dinți?

„Dinții sunt minusculi și sunt dispuși în rânduri mici”, spune Elisabeth Bailey. „Dacă vă imaginați una dintre acele scări rulante incredibile… care sunt la 3 etaje în pământ, scara rulantă de dinți era ca o răzătoare și ei ar fi răzuit literalmente mâncarea pe măsură ce coborau pe ea.”

Melcul de pădure are 2462 de dinți

Motivul pentru care Bailey a ajuns să cunoască atât de bine detalii atât de amănunțite despre această creatură minusculă, melcul de pădure, este că, timp de un an, un Neohelix albolabris i-a fost companion constant.

La vârsta de 34 de ani, Bailey a fost lovită de o boală misterioasă pe care medicii nu au putut să o explice. Aceasta a țintuit-o la pat, iar ea, după propriile ei cuvinte, „s-ar fi simțit mai bine dacă aș fi trăit pe Lună, deoarece Luna are o gravitație mai mică și ar fi fost mai ușor pentru inima mea să pompeze sânge într-o atmosferă cu gravitație mai mică”.

Pe măsură ce capacitatea lui Bailey de a se mișca s-a oprit, ea nu a avut de ales decât să se alăture vieții pe banda lentă cu melcul de pădure pe care un prieten i-l lăsase pe noptieră.

„Un melc este un supererou”, spune Bailey.

sursăfoto: bbcearth.com; Un melc poate aluneca pe verticală chiar pe un trunchi de copac sau pe un perete.
sursă foto: bbcearth.com; Un melc poate aluneca pe verticală chiar pe un trunchi de copac sau pe un perete.

Au avut la dispoziție mult mai mult timp pentru a dezvolta mecanisme de supraviețuire sigure și probabil că vor fi pe Pământ mult mai mult decât oamenii. Are o forță de multe ori mai mare decât greutatea sa. Un melc poate aluneca pe verticală chiar pe un trunchi de copac sau pe un perete – poate aluneca chiar și cu capul în jos pe un tavan sau pe partea inferioară a unei crengi.

Capacitatea de deplasarea a melcului este net superioară oamenilor

„Niciun om cu acest echipament nu poate urca vertical pe un perete, darămite să se atârne de tavan.” În zilele în care Bailey nu a putut participa la lumea umană, ea s-a cufundat în lumea melcului.

În liniștea spațiului în care locuiau amândoi, ea putea auzi melcul mâncând. Ea a observat obiceiurile tovarășei sale, cum ar fi tendința acesteia de a dormi în timpul zilei și de a se aventura noaptea. Și a fost în timpul acestui an de încetinire și de observare că melcul a învățat-o pe Bailey o lecție importantă.

„Acest animăluț fusese scos din habitatul său… și a fost capabil să se adapteze”.„Capacitatea sa de a se adapta mi-a dat speranța că, într-un fel, voi găsi în cele din urmă o modalitate de a mă adapta la boala mea.”, potrivit bbcearth.com.