Sari la conținut
Home » Cum să prevenim bolile transmisibile de la animale la om? Zoonoza, cauzele cele mai comune

Cum să prevenim bolile transmisibile de la animale la om? Zoonoza, cauzele cele mai comune

  • de
animale

Din cuprinsul articolului

Cum să prevenim bolile transmisibile de la animale la om? Zoonoza, cauzele cele mai comune.

Zoonoza, boala transmisibilă de la animal la om!

În urma Directivei 2003/99/CE privind monitorizarea bolilor și a infecțiilor animalelor, o zoonoză este orice boală sau infecţie transmisă în mod natural de la un animal vertebrat la om. Zoonozele pot fi de natură virală, bacteriană, parazitară sau fungică. Incidenţa zoonozelor transmise de la animalele de companie este rară, dar cu consecinţe grave dacă este captată de persoane cu risc. Aceste boli pot afecta animalul de companie şi ne pun în pericol. Dacă animalele sunt sănătoase, nu există riscul de zoonoze pentru stăpâni.

Animalele de companie pot avea o multitudine de beneficii, inclusiv de sănătate: compania lor ne ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului, a trigliceridelor. Animalele de companie pot umple golul resimţit atunci când suntem cuprinşi de sentimentul de singurătate. Cu ajutorul lor ne putem spori oportunităţile de socializare, de a cunoaşte oameni noi, de a participa la activităţi în aer liber.

În cazul zoonozelor, de multe ori nu există niciun semn sau simptom care să ateste faptul că animalul are o boală, chiar dacă ar fi una ce poate fi transmisă sau nu către om.

animale de companie
animale de companie

Bolile transmisibile de la animale la om

Modul prin care se transmit:

  1. Prin aerosoli
  2. Vectorii
  3. Contact direct
  4. Transmitere orală
  5. Obiectele infectate
  •  contactul direct cu animalele bolnave sau purtătoare de germeni;
  •  manipularea inadecvată a produselor sau subproduselor provenite de la animale bolnave (carcasele, sângele, pieile, cadavrele, lâna, etc);
  •  contactul cu obiecte contaminate de animalele bolnave;
  •  alimentele provenite de la animale bolnave;
  •  consumul alimentelor de origine animală, neexaminate de medicul veterinar, sau incorect preparate termic;
  •  nerespectarea normelor generale de igienă şi profilactice.

Conform informațiilor dcnews.ro, medicii veterinari, în colaborare cu autorităţile locale, cu crescătorii de animale, cu operatorii din domeniul alimentar, au responsabilitatea să acţioneze cu competenţă, profesionalism şi fermitate pentru a impune respectarea legii, intervenind prin mijloace profilactice sau de combatere, în toate cazurile de apariţie a unor boli transmisibile, pentru apărarea sănătăţii animalelor, să prevină transmiterea de boli de la animale la om, contribuind astfel la apărarea sănătăţii publice.