Sari la conținut
Home » Cum să ne protejăm de bolile animalelor. Câteva sfaturi utile

Cum să ne protejăm de bolile animalelor. Câteva sfaturi utile

unui câine

Ați auzit de cazul tragic al băiatului de 10 ani din San Diego care a murit din cauza unei infecții pe care ar fi luat-o de la noul său șobolan de companie? Boala se numește febra mușcăturii de șobolan.

În ciuda numelui său, mușcăturile nu sunt singura modalitate de transmitere. Potrivit Centers for Disease Control, oamenii contractează cel mai frecvent febra mușcăturii de șobolan prin:

Mușcături sau zgârieturi de la rozătoare infectate; Manipularea rozătoarelor cu boala (chiar și fără o mușcătură sau zgârietură); Consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacteria.

Boli care se transmit de la animale la oameni

Febra mușcăturii de șobolan este o zoonoză – o boală care poate fi transmisă de la animale la oameni. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, au fost identificate peste 200 de boli zoonotice. De fapt, cele mai multe boli infecțioase care afectează oamenii și-au început activitatea ca boli ale animalelor.

Și înainte ca toți proprietarii de animale de companie „tradiționale” să creadă că acest subiect se aplică doar persoanelor care aleg să trăiască cu animale „ciudate”, câinii și pisicile pot fi purtătorii a aproximativ 30 de boli zoonotice.

Moduri de transmitere a bolilor

Bolile zoonotice se transmit, în general, de la animale la oameni pe una dintre cele trei căi:

Expunerea la aerosoli – contactul cu secrețiile orale, nazale sau oculare care conțin microorganismele prin aer sau prin suprafețe contaminate, prin tuse, strănut, atingerea ochilor etc.

Expunerea tractului digestiv – organismele pătrund în corpul persoanei prin gură. Ouăle microscopice, chisturile, virușii sau bacteriile sunt adesea eliminate în fecalele animalelor infectate.

Expunerea cutanată – alte infecții sunt dobândite prin mușcături, zgârieturi, insecte care transmit boli sau prin contactul cu organisme eliminate de pe pielea unui animal infectat.
Transmiterea bolilor se poate face direct de la animal la persoană sau prin intermediul fomitelor (obiecte contaminate).

Moduri de prevenție

Protejarea  și a celor dragi împotriva bolilor zoonotice este în mare parte o chestiune de bun simț, dar știu că sunt vinovat că las lucrurile să treacă mai des decât ar trebui și bănuiesc că acest lucru este valabil pentru majoritatea oamenilor care își împart viața cu animalele. Să recapitulăm:

Spălați-vă pe mâini după ce manipulați animalele sau așternutul, bolurile, litierele etc. Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a mânca.Purtați mănuși atunci când curățați cutiile de nisip, când strângeți rahatul, când curățați rănile sau când efectuați alte lucrări evident „murdare”.

Nu hrăniți animale de companie cu carne crudă sau insuficient gătită. Dacă trebuie, spălați-vă bine pe mâini și dezinfectați toate suprafețele care intră în contact cu carnea crudă după fiecare expunere. Spălați imediat cu apă și săpun orice rană, în special cele provocate de animale. Solicitați imediat asistență medicală pentru răni și boli.

Fiți la curent cu îngrijirea preventivă pentru animalele de companie. Vaccinarea, deparazitarea și controlul puricilor și al căpușelor pot ajuta la prevenirea multor boli zoonotice

Persoanele imunodeprimate, inclusiv cele care suferă de HIV/SIDA, fac chimioterapie, au suferit transplanturi de măduvă osoasă sau de celule stem, sau splenectomii, precum și persoanele foarte tinere sau în vârstă prezintă un risc mai mare decât media de boli zoonotice. Consultați un medic veterinar înainte de a avea contact cu animalele dacă dumneavoastră sau un membru al familiei se încadrează într-una dintre aceste categorii.