Sari la conținut
Home » Cele mai rare animale din lume. Care sunt rasele aflate în cel mai mare pericol de dispariție

Cele mai rare animale din lume. Care sunt rasele aflate în cel mai mare pericol de dispariție

Rinocer în apă

Cele mai rare animale din lume. În lumea animală există, din păcate, multe rase pe cale de dispariție. În acest articol, vom discuta despre cele mai rare dintre acestea, care încă mai rezistă în mediul sălbatic. Aceste rase au nevoie imediată de conservare, altfel vor fi pierdute definitiv.

Cele mai rare animale din lume: Vaquita

Vaquita (Phocoena sinus), este cea mai mică specie de cetacee în viață. Acest marsuin trăiește doar în extremitatea nord-vestică a Golfului California, în Mexic. De când populația a fost înregistrată la 567 de exemplare în 1997, aceasta a scăzut de atunci până la 18 exemplare în prezent. Este probabil ca vaquita să dispară în decurs de un deceniu.

Spre deosebire de alte marsuine, femelele mature au în medie o naștere la doi ani. Ceea ce reprezintă o perioadă dublă față de alte specii. Deși au fost sugerate și alte potențiale amenințări, utilizarea nereglementată a plasei de pescuit comercial a fost cea mai mare cauză de ucidere. Două studii au arătat că bărcile dintr-un singur port au fost responsabile pentru moartea a 7-15% din întreaga populație de vaquita în doar un an.

Toate aceste specii sunt atât de aproape de pragul extincției încât s-ar putea să fie deja prea târziu pentru a le salva pe unele dintre ele. Populațiile puternic fragmentate, cu un număr tot mai mic de adulți maturi, fac din conservarea acestor creaturi în mod natural în mediul sălbatic o provocare gigantică.

Rinocerul javanez

Cândva cel mai răspândit dintre rinocerii asiatici, rinocerul javanez este acum un membru foarte rar al familiei Rhinocerotidae.

Rinocerul de javanez (Rhinoceros sondaicus) există doar într-o singură rezervație naturală de pe insula Java. Nu există alte turme, deoarece specia a dispărut în întreaga sa regiune de odinioară.

Rezervație este ocupată de numărul maxim de animale pe care îl poate susține, 68. Populația actuală de adulți maturi, estimată a fi capabilă să se înmulțească, este de numai 18 exemplare.

Principala amenințare este braconajul pentru a obține cornul acestuia considerat un remediu în medicina tradițională asiatică. O altă amenințare cu care se confruntă această specie este prezența palmier Langkap. Acest palmier este o specie invazivă care sufocă complet orice altă formă de vegetație, inclusiv hrana preferată a rinocerilor.

Cele mai rare animale din lume: Lupul roșu

Lupul roșu
Lupul roșu, o specie pe cale de dispariție

Au existat multe dezbateri dacă lupul roșu este un hibrid de lup și coiot, o subspecie a lupului cenușiu sau o specie proprie și distinctă. Din această cauză lupul roșu a fost uneori exclus de pe lista speciilor pe cale de dispariție.

Lupul roșu (Canis rufus) este singura prezență nord-americană pe lista cu cele mai rare animale din lume. Dar este și una dintre cele mai amenințate. Această specie a dispărut în sălbăticie în 1980. A fost însă reintrodusă în estul Carolinei de Nord de către guvernul american în 1987. Operațiunea a reușit, astfel că peste 150 de animale s-au stabilit în regiune.

Această creștere rapidă a adus la îngrijorări legate de încrucișarea cu coioții, dar și de conflictele cu proprietarii de terenuri din zonă. Ca urmare, guvernul federal a redus programul pentru a cuprinde doar terenurile federale și rezervațiile din partea estică a statului. Această regiune poate susține însă doar o haită de 30 de adulți maturi. În acest moment, populația estimată este sub acest număr și este în scădere.

Rinocerul de Sumatra

Rinocerul de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis) este unul dintre cele mai rare mamifere mari, cu populații rămase doar în Indonezia. În ultimii 30 de ani, populația lor a fost redusă cu peste 80%.

Principalele cauze sunt braconajul și pierderea habitatului. În prezent se estimează că au mai rămas doar 30 de adulți maturi în populații viabile, potrivit a-zanimals.

Grupurile de populație ale rinocerului de Sumatra sunt atât de fragmentate încât este imposibil să se reunească multe dintre ele. Chiar și cu eforturi de conservare, este puțin probabil ca populațiile mici, de doi până la cinci rinoceri, să poată fi salvate. Iar cel mai mare grup înregistrat are doar 15 rinoceri maturi.