De 41967 Vizualizari

Ce trebuie sa stii despre ciclul sexual la catele

sursa foto - http://www.nappypantsfordogs.com

Cat timp dureaza primul ciclul de calduri?

Cand va fi urmatoarea perioada?

Cum ne dam seama daca manifesta o gestatie falsa?

  • Sunt doar cateva intrebari la care specialistii animalutul.ro ti-au pregatit cate un raspuns!

Asadar, cat timp dureaza prima perioada a caldurilor? Cand va fi urmatoarea?

La o catelusa tanara primele calduri apar la varsta de apoximativ 6 luni, in functie de talia cainelui. In perioada cand se maturizeaza foliculii ovarieni, femela este nelinistita, cautand masculul. Femelele raselor mici pot fi imperecheate dupa varsta de 6 luni, iar cele apartinand raselor mari, dupa varsta de 12 luni.

Prima faza dureaza in jur de 21 de zile, sau mai putin. Perioada dintre calduri poate fi intre 4 si 12 luni, variind in functie de fiecare animal in parte, dar perioadele trebuie sa fie aproximativ egale. Pot aparea dereglari hormonale daca se intervine hormonal in controlarea caldurilor la cateluse.

Catelusele intra vreodata la menopauza?

Catelele nu au menopauza; cu incepere de la pubertate, ciclurile sexuale vor continua pe tot parcursul vietii.

Simptomele caldurilor

Cantitatile mici de secretie vaginala sangvinolenta sunt asociate proestrului.

Exista vreun test, care poate sa indice perioada ciclului de calduri?

Da, exista. Citologia vaginala este o unealta foarte folositoare in dovedirea estrului la caine, iar masurarea progesteronului seric ajuta la determinarea zilei de ovulatie. Masurarea este facuta de catre medicul veterinar.

Cum pot afla perioada cand va fi din nou in calduri?

In perioada dintre doua cicluri de calduri este greu sa iti dai seama cand te poti astepta la urmatorul ciclu, insa cele mai multe ori, catelele intra in calduri primavara si toamna.

Cum imi dau seama daca are o gestatie falsa?

Este o particularitate a catelelor neimpereheate ca dupa 4-8 saptamani de la trecerea caldurilor sa manifeste o gestatie falsa. Glanda mamara se tumefiaza, iar animalul isi face un cuib, pregatindu-se de nasterea puilor. In unele cazuri glanda mamara se inflameaza si medicul veterinar trebuie sa intervina prin tratament.

Gestatia falsa apare in urma unei involutii foarte lente a corpilor galbeni din ovar, mentinandu-se in organism mai multa vreme hormonul galben, cel al gestatiei. In aceasta perioada urina catelei contine substante puternic mirositoare care atrag masculi.

In ce perioada este bine sa aiba loc imperecherea?

De regula, o femela poate fi imperecheata daca face parte dintr-o rasa de talie mica, de la un an si jumatate, (a II-a oara cand se afla in calduri), iar daca este vorba despre o rasa de talie mare, abia de la doi ani (a III-a sau a IV-a oara cand se afla in calduri). Durata obisnuita a gestatiei este de 58-62 de zile.

In timpul fatarii, ea va sti exact ce trebuie sa faca: cu dintii rupe placenta din jurul fiecarui pui si tot ea taie (cu dintii) ombilicul catelului. Insa exista cateva rase care, din cauza ca au fost modificate foarte mult de crescatori, nu se pot reproduce fara ajutorul veterinarului…. Mops, Bulldog sau Boston Terrier, spre exemplu.

Exista metode de contraceptie? Sunt efecte secundare?

Se poate opta pentru oprirea temporara sau definitiva a caldurilor. Cea temporara face apel la hormoni, sub forma de injectii sau comprimate. Totusi, folosirea repetata a acestei masuri poate duce la aparitia metritelor si la dereglari hormonale. Cea defintiva se realizeaza chirurgical, prin extirparea ovarelor, operatie cunoscuta sub numele de ovariohisterectomie. Practicata inaintea varstei de 2 ani, aceasta metoda preintampina aparitia tumorilor mamare. Operatia chirurgicala se efectueaza in perioada de repaus sexual, dupa trecerea perioadei de calduri.

4 Comentarii

  1. Madalina spune:

    Buna.am o catelusa de 1 an si 1 luna.abia ia trecut primul ciclu..acum dupa vad cum ii “cresc” sanii si nu stiu exact daca se intampla asa din cauza ca asa trebuie sau a avut contact cu un caine.tin sa mentionez ca e un pitbul si creste in casa.parintii mei au un caine de talie mica am fost in vizita i-am supravegheat,nu au stat impreuna deci in camere diferite,dar totusi poate cumva au scapat…cum se manifesta o sarcina la catea?imi e tare teama sa nu se fi intamplat vreo nefacuta.multumesc x

  2. Rusti Lucian Vasile spune:

    Sunt foarte folositoare informatiile!

  3. Buna am o cățelușa rasa Amstaff de 3 ani și a fost la menstruație in martie ,normal ar trebui sa mai fie undeva in toamnă eu știu că din 6 in 6 luni ,și cam de 4 zile ia revenit iar oare e bine? Mulțumesc

  4. Avem o catelusa york si ia venit pt prima data ciclul acum 6 saptamani,am fost si la veterinar cu ea pt ca inca mai sangereaza,nu mult dar de 2-3ori pezi.o fi normal?ce se poate face?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X