Sari la conținut
Home » Ce să faci când ești atacat de câini agresivi. Sfaturi de la Cesar Millan, protagonistul reality-show-ului „Cesar și câinii“

Ce să faci când ești atacat de câini agresivi. Sfaturi de la Cesar Millan, protagonistul reality-show-ului „Cesar și câinii“

Ce să faci când ești atacat de câini agresivi. Sfaturi de la Cesar Millan, protagonistul reality-show-ului „Cesar și câinii“ au fost prezentate în articolul ”When Dogs Attack: What To Do When Attacked By A Dog”.

Cum să te aperi dacă ești atacat de câini agresivi este bine să cunoaștem cu toții iubitori sau mai puțin de animale. În ciuda dorinței majorității populației de  a găsi o formă bună de gestionare a relației dintre oameni și câinii agreșivi, a eforturilor concrete a unor grupuri de lucru, apar, din păcate și cazuri regretabile cum a fost cel întâmplat în București. Deși astfel de tragedii sunt rare, putem evita un atac al animalelor agresive urmând câteva sfaturi simple.

Cu puține excepții, majoritatea câinilor au devenit agresivi, potrivit dresorilor, tot din cauza oamenilor: au fost provocaţi, loviţi, bruscaţi. Câinii care atacă își păzesc teritoriul, iar în anumite perioade, precum cele de împerechere, își protejează și partenera. Astfel, orice persoană care încalcă acest teritoriu e considerată un pericol. Câinii sunt atrași în special de țintele în mișcare – alergători, bicicliști, motocicliști – deoarece le declanșează instinctul de vânătoare.

Nu fugi niciodată de câinii agresivi

Unul dintre cei mai cunoscuți dresori din lume, Cesar Millan, protagonistul reality-show-ului „Cesar și câinii“, de la National Geographic, a oferit câteva sfaturi pe care ar trebui să le cunoaștem pentru a evita o tragedie în cazul în care ne întâlnim cu câini agresivi.

„Câinii latră pentru a-și apăra teritoriul, pentru a determina persoana respectivă să plece de pe teritoriul lor, iar dacă persoana respectivă continuă să alerge, animalele consideră că lătratul a avut efect. Astfel, devin mai îndrăznețe, mai agresive și își vor urmări și ataca ținta. De aceea, cel mai important lucru este ca, atunci când suntem în preajma unor câini agresivi, să nu fugim niciodată“, spune Cesar Millan.

Fii calm și evită contactul vizual

Dacă te confrunți cu un câine agresiv, este foarte important, de asemenea, să nu intri în panică și să rămâi calm, ne sfătuiește dresorul.

„De asemenea, evită contactul vizual direct cu animalul. Încearcă să stai ușor în lateral, nu te vei afla în totalitate în câmpul vizual al animalului. Odată ce ai reușit să rămâi calm, revendică-ți propriul teritoriu. Dacă ai cu tine o poșetă, un rucsac, o umbrelă, o sacoșă, un băț, pune obiectul în fața ta, între tine și câine, pentru a fi mai stăpân pe teritoriul tău. Limbajul corporal îi va transmite animalului mesajul: ”Nu vreau spațiul tău, vreau doar acest spațiu în care mă aflu“, spune Millan.

Cum evitam atacul câinilor agresivi când alergăm

Ce se întâmplă în situația în care vorbim de alergători, oameni care fac sport,  care nu au niciun obiect la îndemână pentru a-l pune între ei și animalele agresive?

Aceste persoane intră în categoria cu cel mai mare risc, deoarece pot fi atacați atât de rapid, încât nu vor avea nici cea mai mică șansă să reacționeze. Totuși, dacă reacționează rapid, este bine să dea câinelui ceva să muște: o mânecă de la tricou sau hanorac. Dacă animalul ia momeala, lasă-l să tragă, scoate ușor articolul de îmbrăcăminte și lasă-i-l, apoi pleacă din zonă. Faptul că a prins ceea ce el crede că este o bucată din tine îi poate distrage atenția suficient de mult pentru ca tu să pleci. Este o măsură bună de siguranță să ai un astfel de obiect vestimentar mereu asupra ta: o bluză sau un hanorac legat în jurul taliei. De asemenea, dacă te miști suficient de repede, te poți descălța și poți folosi și unul dintre pantofii de alergare pentru această manevră. Sau chiar o sticlă cu apă“, mai spune Cesar Millan.

Ce părți ale corpului le protejezi la contactul fizic cu un câine agresiv

„În toate situațiile, nu uita să-ți protejezi fața, pieptul și gâtul. De asemenea, ține pumnii strânși, pentru a-ți proteja degetele. Dacă mușcătura e inevitabilă, cele mai sigure zone sunt antebrațele și gambele. O mușcătură de coapsă poate provoca sângerări fatale“, mai spune dresorul.

„Dacă ești mușcat, rezistă instinctului de a retrage acea parte a corpului, deoarece câinele va continua să țină cu dinții și nu vei face altceva decât să contribui la sfâșierea cărnii. Dacă ai o mână liberă, trage-l de coadă“, a mai spus Cesar Millan.

Mușcăturile sunt rareori mortale, iar acest lucru se întâmplă când este secționată o arteră importantă spun și medicii care s-au confruntat plăgi prin mușcătură.