Sari la conținut
Home » Carnea crudă îi face pe câini agresivi? Mit sau adevăr?

Carnea crudă îi face pe câini agresivi? Mit sau adevăr?

sursă foto: Canidae Pet Food

Hrănirea cu carne crudă va face cainele meu agresiv sau sălbatic?

Printre mai multe mituri și falsuri care se învârt în jurul câinilor, informațiile potrivit cărora hrana cu carne crudă îi transformă pe câini în fiare agresive și însetate de sânge este una care a câștigat teren de-a lungul anilor.

Fenomenul dietei cu carne crudă

Din ce în ce mai mulți proprietari de câini au început să își hrănească câinii cu diete crude făcute în casă și din comerț. Dieta BARF (hrană crudă biologic adecvată), în special, a devenit un subiect fierbinte, mulți proprietari de câini jurând pe beneficiile acesteia, deoarece imită îndeaproape ceea ce obișnuiau să se înfrupte strămoșii câinilor în sălbăticie.

Mulți ambasadori ai dietei crude susțin că, de când și-au trecut câinii la o dietă crudă, au observat mai multe beneficii. Rapoartele anecdotice privind beneficiile pentru sănătate ale dietelor pe bază de carne crudă includ următoarele:

Îmbunătățirea digestiei; Mișcări intestinale normale; Blănuri mai strălucitoare; Dinți mai curați; Ochi mai luminoși
Vitalitate crescută; Imunitate îmbunătățită; Scăderea bolilor legate de inflamații.

Beneficii

Chiar și unii veterinari sunt adepții unei diete crude, în special pentru câinii care suferă de alergii alimentare. Nu este surprinzător faptul că studiile au descoperit că problemele de piele pot provoca comportamente agresive la câini, iar hrana poate fi un factor declanșator al dermatitei atopice canine!

În ciuda întregii agitații, mai mulți medici veterinari și nutriționiști veterinari avertizează împotriva dietelor crude. Mai mult decât să se îngrijoreze de faptul că câinii se vor transforma în fiare mârâitoare care dezvoltă un gust pentru sânge, acești profesioniști sunt sincer îngrijorați de eventualele deficiențe sau excese nutriționale datorate dietelor crude prost formulate, care pot cauza o serie de probleme.

Cum influențează proteinele comportamentul câinilor?

Odată demitizat mitul conform căruia câinii se transformă în fiare însetate de sânge după ce mănâncă carne crudă, următoarea întrebare care ne vine în minte este: Cum rămâne cu proteinele? Proteinele pot provoca modificări de comportament la câini? La urma urmei, carnea este sursa principală de proteine, nu-i așa?

Când vine vorba de dieta unui câine, carnea este sursa principală de proteine, dar proteinele se găsesc și în pește, produse lactate și alte surse vegetale. Cu toate acestea, proteinele din carne sunt mai ușor de extras și digerat în comparație cu proteinele găsite în plante.

Proteinele sunt compuse din 22 de aminoacizi, care sunt componente importante responsabile pentru o varietate de funcții fiziologice, cum ar fi producția de enzime, reglarea hormonilor, creșterea, repararea și întreținerea țesuturilor, precum și sinteza neurotransmițătorilor și a altor molecule cunoscute pentru că influențează funcția creierului și starea de spirit.

Aminoacizi esențiali la câini

În timpul digestiei, proteinele sunt descompuse în aminoacizii constituenți, care sunt apoi absorbiți în organism prin mucoasa intestinului subțire. Dintre cei 22 de aminoacizi, 12 nu sunt necesari în alimentație (câinii îi pot construi singuri), în timp ce 10 (care sunt cunoscuți ca aminoacizi esențiali) trebuie să fie furnizați în dieta câinelui.

Triptofanul este un aminoacid esențial care este necesar în dieta câinelui pentru producerea melatoninei (hormonul somnului) și a serotoninei (hormonul fericirii). Nivelurile adecvate de serotonină duc la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea anxietății la câini. În ultimele decenii, legătura dintre conținutul de proteine din alimentație, metabolismul aminoacidului triptofan și comportamentul agresiv la câini a fost un subiect de discuție între cercetători.

Agresivitatea teritorială este redusă

Într-un studiu efectuat în anul 2000, la câinii cu agresivitate de „dominanță”, s-a constatat că adăugarea de triptofan la dietele bogate în proteine sau trecerea la o dietă săracă în proteine a redus agresivitatea, în timp ce suplimentarea cu triptofan a unei diete sărace în proteine a dus la scăderea agresivității teritoriale la câini. Paradoxal, atunci când proteinele sunt reduse și carbohidrații sunt crescuți, triptofanul devine mai disponibil pentru a produce serotonină în creier.

Acest lucru se datorează faptului că triptofanul trece cu greu prin bariera hemato-encefalică a câinelui, deoarece absorbția selectivă a acestuia este îngreunată din cauza prezenței altor aminoacizi în fluxul sanguin care concurează cu absorbția. Pentru ca triptofanul să ajungă mai mult în creier, este deci necesar ca ceilalți aminoacizi să fie prezenți în acel moment în cantitate minimă, ceea ce este posibil doar atunci când dieta este săracă în proteine.

În timp ce studiul din 2000 a raportat că hrănirea cu o hrană îmbogățită cu triptofan a exercitat un efect modest asupra unei populații mici de câini care prezentau comportamente teritoriale, nu s-a constatat niciun efect la încercarea de a trata hiperactivitatea sau frica la câini, potrviti pethelpful.com.