Sari la conținut
Home » Catastrofă ecologică: Lacul Iezer Călărași a secat. Cele mai periclitate gâște din lume au de suferit

Catastrofă ecologică: Lacul Iezer Călărași a secat. Cele mai periclitate gâște din lume au de suferit

Catastrofă ecologică: Lacul Iezer Călărași a secat. Cele mai periclitate gâște din lume au de suferit

De ce a secat lacul Iezer Călărași în mai puțin de trei luni? Nepăsarea și seceta, este răspunsul oferit de Societatea Ornitologică Română, vineri, într-un comunicat. SOR spune că lacul a ajuns „un deșert lipsit de viață” și face apel la autorități pentru remedierea situației, pentru că „biodiversitatea de aici va fi afectată iremediabil”.

Societatea Ornitologică Română face apel către toate instituțiile responsabile să găsească urgent soluții prin care regimul hidrologic al lacului Iezer Călărași să fie restabilit în cel mai scurt timp.

„Este singura opțiune pentru a putea readuce la viață lacul Iezer Călărași”, apreciează SOR.

lacul Iezer Călărași  este localizat ȋn vecinătatea Dunării şi pe marele drum de migraţie estic. Lacul este unul dintre locurile preferate ale păsărilor pentru popas în drumul lor spre locurile de iernare.

Catastrofă ecologică: Lacul Iezer Călărași a secat. Cele mai periclitate gâște din lume au de suferit

Datorită biodiversităţii sale, Iezerul Călăraşi a fost declarat arie naturală protejată și „zonă umedă de importanţă internaţională” de către Convenţia Ramsar, notează Digi 24.

Este nevoie ca acest stăvilar să fie repus rapid în funcțiune pentru a readuce la viață Iezerul Călărași

Societatea Ornitologică a anunțat că: „Este nevoie ca acest stăvilar să fie repus rapid în funcțiune pentru a readuce la viață Iezerul Călărași. Dar acest stăvilar defect, aflat în responsabilitatea administratorului Lacului Galațui, deși este principala cauză, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimentează lacul Iezer Călărași au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermerii și crescătorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului și au afectat din ce în ce mai mult debitul de apă cu care era alimentat lacul Iezer Călărași”, a declarat Emil Todorov, ornitolog SOR.

Emil Todorov a mai adăugat că „seceta cu care ne confruntăm anul acesta este încă unul din factorii care au contribuit la reducerea debitului de apă, dar cu siguranță nu ar fi dus la transformarea lacului Iezer Călărași într-un deșert. La jumătatea lunii august, lacul Iezer Calarasi a fost secat complet. Înregistrările prin satelit din perioada iulie – octombrie arată rapiditatea cu care apa a dispărut din albia lacului. Filmările și fotografiile făcute recent de echipa SOR în teren dovedesc că situația este neschimbată”.

Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu, cele mai periclitate gâște din lume, iar acestea vor sosi în mai puțin de două luni din lunga lor călătorie începută în ținuturile arctice.

Pe lângă gâște, au de suferit și ambele specii de pelicani care cuibăresc în România, pelicanul creț si cel comun., dar și alte mii de păsări din alte zeci de specii.

Acestea sunt doar o parte din consecințe, întrucât dispariția lacului va avea efecte profunde nu doar asupra naturii, ci și asupra comunităților din zonă.