Sari la conținut
Home » Cat trebuie sa manance un caine, de cata mancare are acesta nevoie

Cat trebuie sa manance un caine, de cata mancare are acesta nevoie

  • de

Cat trebuie sa manance un caine este o intrebare care framanta pe toti posesorii de patrupezi. De obicei, putem gasi specificatii privind ambalajul produsului in ceea ce priveste cantitatile de hranire, dar este intotdeauna bine sa avem informatii suplimentare, astfel incat sa stim sigur ca oferim cea mai buna nutritie posibila pentru animalul nostru de companie.

Cat trebuie sa manance un caine

Ca o observatie generala, putem spune ca cantitatea zilnica de mancare pe care un caine ar trebui sa o manance va varia in functie de varsta, de activitatea fizica zilnica si de calitatea alimentului pe care il mananca.
Cand acesta este puiut, cainelui trebuie sa-i dam alimente cu un continut ridicat de energie si nutrienti variati, care tind, de asemenea, sa stimuleze apararea naturala a animalului, atat de necesara la varsta dezvoltarii. Puteti primi consultanta la medicul veterinar sau in magazine specializate cu privire la cele mai potrivite alimente in functie de tipul de caine, deoarece diferite rase pot necesita produse alimentare specializate.

Valoarea medie de mancare recomandata pentru un caine junior

Puii de 2 – 3 luni vor primi de la 150 la 200 de grame pe zi in 4 portii. Datorita varstei, ar trebui sa li se furnizeze o dieta usoara sau una in care mancarea este amestecata cu apa. Consultati medicul veterinar pentru specificatii.

  • Puii de 4 pana la 6 luni ar trebui sa primeasca 250 de grame pe zi in 3 portii.
  • Puii de 6 luni ar trebui sa li se administreze 300 sau 400 de grame pe zi in 2 portii.
  • Puii de 8 luni ar trebui sa li se administreze 300 de grame pe zi in 2 portii.

La rasele de caini giganti ar trebui furnizat calciu suplimentar in dieta pentru a sprijini cresterea rapida prin care sunt supuse aceste animale. Consultati-va cu medical veterinar despre ce suplimente ar trebui sa-i oferi cainelui in functie de rasa sa, in afara de cele obisnuite care se gasesc in alimentatia lor.

Cantitate de mancare recomandata pentru un caine adult

Pentru cainii adulti, ar trebui sa apelam la alimente din gama de alimente „ adulte ” . Pentru a oferi doza corecta, este esential sa cunoastem greutatea cainelui si ce activitate fizica desfasoara.

Va recomandam sa oferiti cainelui dvs. 2 mese zilnice (amiaza / seara) si sa luati nota de nevoile sale zilnice de apa.

Caini foarte mici, de exemplu Chihuahua. Au o greutate de aproximativ 2 – 3 kilograme. Vor avea nevoie de o portie de 50 pana la 90 de grame de mancare si aproximativ 250 ml de apa zilnic.

Caini intre 3 si 5 kilograme in greutate, ca exemplu West Highland White Terrier, vor avea nevoie de o portie de 90 pana la 120 de grame de mancare uscata si intre 400 si 500 ml de apa zilnic.

Caini precum Bulldog, caini care pot cantari intre 5 si 10 kilograme, vor avea nevoie de o portie de 120 pana la 190 de grame de mancare uscaa si intre 500 si 600 ml de apa zilnic.

Caini care cantaresc in jur de 10 – 15 kilograme, vor avea nevoie de o portie de 190 pana la 260 de grame de mancare uscata si intre 600 si 700 ml de apa zilnic.

Caini mijlocii , de exemplu, English Setter, cantaresc in jur de 15 pana la 20 de kilograme. Vor avea nevoie de o portie de 260 pana la 310 grame de mancare uscata si intre 900 ml si 1 litru de apa zilnic.

Caini medii – mari , de exemplu Boxer. Ei cantaresc in jur de 20 – 30 de kilograme. Acestia vor avea nevoie de o portie de la 310 pana la 410 grame de mancare uscata si intre 1 si 2 litri de apa zilnic.

Caini mari , de exemplu, Rottweiler, cantaresc in jur de 30 pana la 40 de kilograme. Vor avea nevoie de o portie de 500 pana la 590 de grame de mancare uscata si intre 2 si 3 litri de apa zilnic.

Caini uriasi , de exemplu Great Dane, cantaresc peste 50 de kilograme. Vor avea nevoie de o portie de 590 pana la 800 de grame de mancare uscata, in functie de greutatea lor si de aproximativ 3 litri de apa zilnic.

Cantitatile de alimente pot varia in functie de comportamentul si nevoile energetice ale unui caine. Este foarte important ca cainele sa ramana activ prin exercitii fizice. Masuratorile de apa mentionate sunt aproximative si recomandate pentru un adult sanatos, cu niveluri normale de activitate fizica pentru un caine.

Cat trebuie sa manance un caine in varsta?

Daca am ajuns sa avem un caine in varsta si suntem responsabili pentru el, trebuie sa stim ca nevoile sale sunt diferite de cele ale unui caine tanar sau adult. Exista mai multi factori care ii afecteaza starea fizica si vom observa o scadere a numarului de exercitii fizice pe care le necesita un caine mai in varsta, comparativ cu nivelurile mai mari de energie ale tineretii lor.

Din aceste motive, trebuie sa reducem cantitatea de alimente administrate pentru a preveni obezitatea. Gama cu alimente cu eticheta „ senior ” sunt ideale pentru aceasta etapa, cand animalul nostru de companie nu are nevoie de atatea calorii pentru viata de zi cu zi. Pe masura ce cantitatea de calorii scade, ar trebui sa oferim in continuare doua portii de mancare pe zi .

In principiu, cantitatile de care va avea nevoie sunt aceleasi cu recomandarile noastre pentru cainii adulti, deoarece este alimentul „senior ” in sine, care contine un nivel scazut de grasimi. Daca nu aveti acest tip de mancare specializata pentru varste inaintate, puteti utiliza mancarea care este facuta pentru caini adulti si puteti reduce portia cu 20% .

La fel ca in cazul precedent, aceste cantitati pot varia in functie de tipul de produs care i se da cainelui, precum si de activitatea zilnica de care se bucura, deoarece nu toti cainii mai in varsta au o mobilitate limitata. Ar trebui sa mentineti exercitii fizice cu un caine mai in varsta, chiar daca nu au aceeasi rezistenta ca si cei tineri, deoarece vor avea o calitate mai buna a vietii. Ca si pana acum, masuratorile de alimente si apa sunt aproximative.